Sokszínű nyitány: szivárvány és fekete

A járvány miatt több mint három hónap csúszással a hétvégén Spielbergben megkezdődik az idei Forma–1-es vb.

2020. 07. 02. 7:18
Silver Arrows return to racing with renewed purpose
A Mercedes új festéssel állt elő Fotó: Daimler AG Forrás: Mercedes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spielbergben lassan minden rajtra kész, a koronavírus-járvány miatt több mint három hónap csúszással a hétvégén az Osztrák Nagydíjjal megkezdődik a Formula–1-es világbajnokság. S ugyan a csapatok háza tájáról folyamatosan érkeznek a hírek, tegnap Bernie Ecc­lestone megint ellopta a ­show-t a médiá­ban. A száguldó cirkusz korábbi teljhatalmú urának ugyanis három lánya után megszületett az első fia, és ez 89 évesen azért nem csekélység! (­Ecclestone és a nála 45 évvel fiatalabb brazil Fabiana 2012-ben házasodtak össze. A mil­liárdos öregúr első házasságából született gyermeke, Deborah idén már 65 éves – ezen a vonalon már dédnagypapa –, míg a második házasságából született lányai, Tamara és Petra 35, illetve 31 évesek.)

Ecclestone a múlt héten egészen más aspektusból került be a hírekbe, amikor a napi politikai aktualitásokról szólva azt találta mondani, hogy szerinte „a feketék sok esetben rasszistábbak, mint a fehér emberek”. Mondani sem kell, hogy ezzel alaposan kiverte a biztosítékot a Formula–1-ben.

A hatszoros világbajnok lesújtónak és kiábrándítónak nevezte a szavait, és a mezőny egyetlen színes bőrű pilótája arról beszélt, hogy most már érti, Ecclestone regnálása alatt miért nem léptek fel kellő határozottsággal a faji sértések ellen. (Hamilton számára máig fájó pont, hogy F1-es pályafutása elején, 2008-ban a barcelonai kollektív tesztelésen a spanyol drukkerek feketére festették az arcukat és rasszista bekiabálásokkal inzultálták, miután az előző évben elmérgesedett a viszonya akkori csapattársával, Fernando Alonsóval.)

A Formula–1 vezetése már a purparlé előtt állást foglalt, másfél hete meghirdette a We Race As One (Egyként versenyzünk) kampányt, amellyel egyszerre tisztelegnek a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben részt vevők előtt, és hívják fel a figyelmet az amerikai események miatt központi témává vált rasszizmus és egyenlőtlenség problémájára. A cél deklaráltan az, hogy sokszínűbbé tegyék a Formula–1-et, ennek jelképeként pedig szivárványos logót választottak, és a tíz szín a tíz istállót jelképezi.

Ez a spielbergi pályán már hangsúlyos lesz, de felkerül a versenyautókra is. Tegnap kiderült, hogy a McLareneken a pilótákat óvó biztonsági szerkezeten, a glórián és az autó oldalán is feltűnik a szivárvány, a glórián az End Racism (Elég a rasszizmusból) felirat is, míg a bukókeretnél a We Race As One.

A Mercedes új festéssel állt elő
Fotó: Mercedes

A világbajnoki címvédő Mercedes, Lewis Hamilton csapata hétfőn közleményben tudatta, hogy a Black ­Lives Matter mozgalom (Számítanak a fekete életek) jegyében teljesen fekete fényezésű autókkal állnak rajthoz, rajta az említett jelmondatokkal. „Ez egyértelmű kinyilatkoztatása annak, hogy kiállunk a rasszizmus és diszkrimináció minden formája ellen!” – szögezte le a stuttgarti istálló.

Azért a politikai porond mellett pénteken végre már a pályán is megfújják a harci kürtöket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.