Rebrov felfedezője, az edzőlegenda szerint nyerhet a Fradi

Szabó József a szovjet labdarúgó-válogatott tagjaként részt vett az 1966-os, angliai világbajnokságon, bronzérmet szerzett az 1972-es müncheni olimpián. Játékosként és edzőként egyaránt négyszer nyert bajnoki címet a Dinamo Kijevvel, s felfedezte Andrej Sevcsenkót és Szergej Rebrovot. Az Origónak adott interjújában elmondta, mit nem szabad tennie a Fradinak a szerda esti BL-meccsen és azt is, hogy mit üzen a Ferencváros edzőjének, Szergej Rebrovnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2020. 10. 27. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcvanéves Szabó József ma is aktívan együtt él a labdarúgással, a Sahtar Donyeck milliárdos tulajdonosa, Rinat Ahmetov tévéjében kommentálja a mérkőzéseket.

– Egészen pontosan tizenegy éve dolgozom ott, nemcsak azért, mert valamicskét talán értek a futballhoz, hanem mert az újságíró-diplomát is megszereztem az egyetemen. Nem titok, az elmúlt években gyakran hívtak máshová is dolgozni, de Ahmetov igazán megbecsül, jó fizetést ad, így semmi okom a váltásra. Legutóbb a Sahtar Vorszkla Poltava elleni bajnokiját a helyszínen kommentáltam, elég hideg volt, és csak egy kiskabát volt rajtam. Minden bizonnyal ott fáztam meg – nyilatkozta Szabó József, akinek vasárnap 38 fokos láza volt, de a hét elején már lement 37,5-re. A szakember beszélt arról is, hogy Szergej Rebrovval legutóbb nyáron találkozott, az ukrán futball egyik legendája, Vlagyimir Troskin temetésén.

– Drukkolok Rebrovnak, de nem tudom, szabad-e őt kritizálni. Nagyon tetszett a Ferencváros Barcelona elleni teljesítménye, de Szergej egy hibát elkövetett. Amikor Piquét kiállították, és 3-1-re módosult az állás, nem lett volna szabad ennyire kinyílni és nekirontani a falnak, azaz a katalánoknak. Hiszen a Barcelona – még tíz emberrel is – sokkal jobb és rutinosabb együttes annál, hogy egy ilyen lehetőséget ne használjon ki könyörtelenül.

Szabó József előrevetítette, hogy mi várható a Ferencváros–Dinamo Kijev találkozón, és megosztotta a véleményét az ukrán csapat jelenlegi edzőjéről is.

– Mircea Lucescu egy szerencsevadász, legalábbis abban az értelemben, hogy a csapata minden meccsen behúzódik a kapuja elé, és csak arra vár, hogy mikor hibázik az ellenfél. S erre könyörtelenül lecsap. De pont a Juventus elleni találkozó bizonyította be (ezt Kijevben 2-0-ra nyerte meg az olasz gárda – a szerk.), ha a rivális nem teszi meg azt a szívességet, hogy hibázik, rém unalmassá válik a meccs, mert a Dinamo improvizálni egyáltalán nem tud. A játéka elég statikus, a védelme meglepően bizonytalan és a középpályás játéka sem tetszik. Biztos, hogy az ukránok Budapesten is mélyen behúzódnak majd a kapujuk elé, és abból próbálnak majd kontrázni. Szerintem egyértelműen döntetlenre játszanak majd, mert a Juventus elleni hazai vereség után tökéletesen elégedettek lesznek az egy ponttal. De még egyszer hangsúlyozom, a Fradi hátul egyetlen hibát sem követhet el, mert azt könyörtelenül kihasználják. Amiben a magyar bajnok feltétlenül jobb lehet, ha veszélyes szabadrúgásokkal és jól elvégzett szögletekkel zavarba hozza a kijeviek gyakran bizonytalankodó hátsó alakzatát.

Szabó József úgy fogalmazott: ha a Ferencváros türelmesen játszik, meglehet neki az első győzelem. „Nem győzöm hangsúlyozni, ne rontsatok neki a Dinamónak, rúgjatok sok szabadrúgást és szögletet, mert a kijevi védelem összevissza rugdossa a labdát, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb úgyis hibázik majd. Türelem, türelem és akkor meglesz az első győzelem” – szögezte le.

Jelenleg nem játszik magyar labdarúgó az ukrán élvonalban, legutóbb Kádár Tamás, előtte a válogatott Farkas II Balázs és Bodnár László szerepelt a Dinamo Kijevnél. Kádár kissé viharos körülmények között távozott – Szabó József ezzel kapcsolatban is szolgált információval.

– Azt nem tudom megítélni, hogy mennyire éri meg a magyar labdarúgóknak Ukrajnában futballozni, mert, ahogy hallom, az NB I-ben is szép pénzt lehet keresni. Kádár sajnos magának kereste a bajt, érezni lehetett, hogy előbb-utóbb kenyértörés lesz a történet vége. Végül az tette be neki a kaput, hogy a Dinamo törökországi edzőtáborában összeszólalkozott Olekszij Mihajlicsenko vezetőedzővel, ezután pedig már nem volt számára visszaút. De mint magyar ember, nekem elhiheti, Kádárral az is probléma volt, hogy kicsit sokat képzelt magáról. Hogy is mondják ezt Magyarországon? Kicsit felvágós volt, na!

A teljes interjú itt olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.