Szalai Ádám: Ilyesmire csak egy tökös csapat képes

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám a Nemzeti Sportnak adott interjúban elárulta, hogy mit érzett a németek elleni 2-2 után az Európa-bajnokságon az öltözőben, miért nem bírt futballt nézni a nyaralásán, és miért gondolja úgy, hogy a fekete pólós magyar szurkolótábor a világ legjobbja.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 07. 14. 20:03
SZALAI Ádám
Szalai Ádám vezérként viselkedik Fotó: Marco Vasini Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elmúlt idénye maga volt a hullámvasút. Az ősszel alig játszott klubjában, a Mainzban, amelyben a vezetőség közellenségnek kiáltotta ki, és a csapat edzéseit sem látogathatta. Persze minden jó, ha a vége jó: a tavasszal már új szelek fújtak Mainzban, Szalai pedig főszerepet vállalt a bennmaradás kiharcolásában, majd az Európa-bajnokságon vezérként vezette a halálcsoportból csaknem továbbjutó válogatottat. A Nemzeti Sport interjújában erről a kettősségről is beszélt.

„Tavaly ősszel a Bulgária és az Izland elleni Eb-pótselejtezős győzelemnek úgy voltam részese, hogy a meccseket megelőző hetekben pályát és labdát sem láttam” – emlékezett vissza Szalai Ádám. „Teljesen egyedül készültem, ettől függetlenül bízott bennem, csapatkapitányként számított rám, a szemem előtt pedig csak az Eb-kvalifikáció lebegett. Aztán nagyot fordult a világ, mert amíg az ősszel olyan papírt tettek elém, amelynek értelmében az edzőpályát sem látogathatom, fél évvel később már a szerződéshosszabbítást szignóztuk.”

Szalai nem akart a részleteibe menően nyilatkozni arról, valójában mi is történt Mainzban közte és a vezetőség között, de annyit azért megjegyzett, hogy sokat köszönhet a társainak. „Akkor kiálltam a csapat mellett, később a társak is mellettem, ezzel kapcsolatban nem szeretnék többet mondani. Az élet bizonyította, helyesen cselekedtem, a hozzáállásom és a kitartásom pedig a megpróbáltatások közepette is erőt adott. A családomra a nehéz pillanatokban is számíthattam, valamint a játékostársaim is nyilvánosan kiálltak mellettem. Ilyesmire csak egy tökös csapat képes, az is sokat számított.”

„Tökös csapatnak” a magyar válogatottat is nevezhetnénk azok után, amit az Eb-n művelt Portugália, Franciaország és Németország ellen, két szerzett ponttal, a továbbjutás kapujában elhasalva. Szalai elárulta, mit érzett a müncheni, németek elleni 2-2 után, ahol mindössze percekre voltunk a győzelemtől és a nyolcaddöntőtől.

„Csak ültem az öltözőben a lefújás után, teljesen üresnek éreztem magam. Végig küzdöttünk egymásért, csak néhány perc hiányzott, mégsem sikerült. Az az érzés később, a pihenőm idején is elkísért. Ha a televízióban futballt láttam, egyből továbbkapcsoltam.”

Számára azonban az Eb egyik legszebb élménye is Münchenhez fűződik, méghozzá a fekete pólós magyar szurkolóknak köszönhetően. „Noha csak néhány ezer szurkoló kísérhetett el minket, amikor kifutottunk melegíteni, valóságos falat láttunk a kapu mögött, csupa fekete pólót Magyarország felirattal. A világ legjobb szurkolótábora a miénk, ma is libabőrös leszek, ha arra gondolok, mit éreztünk, amikor megláttuk őket az Allianz Arenában.”

A 33 éves csatár nem köti életkorhoz a válogatottságát, addig szeretné szolgálni a nemzeti csapatot, amíg klubjában is olyan szinten játszik, hogy azáltal a hasznára lehet. Az őt gyakran a célkeresztbe állító kritikus hangok pedig egyáltalán nem zavarják: „A karrierem során mindig kaptam kritikákat, vélhetően azért, mert a pályán rászolgáltam. Ám amíg ezek a vélemények a mostani kereteken belül maradnak, semmi gondom sincs velük. Sokkal többet jelent, hogy Egervári Sándor, Bernd Storck és Marco Rossi mindig kiállt mellettem. A kritikusokat egyébként is csak a játékommal hallgattathatom el, azzal nem, ha felhúzom magam a véleményük miatt.”

A teljes interjú a Nemzeti Sport oldalán olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.