Szász-Kovács Emese aranyat nyert, és hazaért a fürdetésre

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a párbajtőrözők Magyar Kupa-fordulójával szombaton végérvényesen beindult a 2020/21-es hazai vívószezon, mégpedig két Vasas-győzelemmel. A nőknél Szász-Kovács Emese diadalmaskodott, riói olimpiai bajnokunk tizennégy hónappal ikergyermekei születését követően végzett az első helyen. A férfiaknál Koch Máté nyerte a zárt kapus versenyt.

Magyar Nemzet
Forrás: hunfencing.hu2020. 10. 31. 21:30
null
Szász-Kovács Emese Forrás: hunfencing.hu

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a párbajtőrözők Magyar Kupa-fordulójával szombaton végérvényesen beindult a 2020/21-es hazai vívószezon, mégpedig két Vasas-győzelemmel. A nőknél Szász-Kovács Emese diadalmaskodott, riói olimpiai bajnokunk tizennégy hónappal ikergyermekei születését követően végzett az első helyen. A férfiaknál Koch Máté nyerte a zárt kapus versenyt.

A Magyar Vívószövetség honlapjának beszámolója szerint a férfiaknál a koronavírus okán három válogatott nem indulhatott: Andrásfi Tibor, Berta Dániel és Nagy Dávid.

– Tibi és Dávid már nagyjából túl van rajta, a héten elkezdték a mozgást, de még nem indulhattak. Dani viszont még otthon várja a negatív tesztet. Nem tréfadolog ez a betegség, mindenkit alaposan megviselt, és valóban óvatosan kell bánni a visszatéréssel – mondta el Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőrözők vezetőedzője.

Saját mestere szavait igazolta nem sokkal később A tavaly nyári budapesti világbajnokság aranyérmese a 32 között kikapott a junior korú Nagy Marcelltől, aki nem mellesleg a fent említett Nagy Dávid öccse. A honvédos klasszis ugyancsak átesett a víruson, és már pástra léphetett, de még távol volt élete formájától. Nem jutott a nyolcas döntőbe Rédli András és Peterdi András sem, ám a fegyvernem erejét bizonyítja, hogy a hiányzók és a kiesők ellenére is három olyan magyar állhatott dobogóra, aki már szerepelt felnőtt-világbajnokságon. Koch Máté, Somfai Péter és Bányai Zsombor közül az aranyérmet előbbi szerezte meg. Koch, a Vasas fiatalja egész nap remekelt, csoportjából táblaegyesként jutott tovább, és a későbbiekben sem tudták komolyabban megszorítani, 15-12 volt a legszorosabb asszója.

– Imádok vívni és versenyezni, nagyon vártam már, hogy nyolc hónap után újra pástra lépjünk. Rengeteget dolgoztam a karantén alatt a mesteremmel, és örülök, hogy meglett az eredménye. Szuperül ment egész nap, ráadásul ez az első hazai, rangos felnőttversenyem, amit megnyertem. Remélem, folytatjuk tovább a szezont, nem mondtam le a céljaimról – nyilatkozta Halla Péter tanítványa.

A hölgyek mezőnyében kevesebb hiányzó akadt, mi több, pástra lépett a riói olimpiai bajnok, Szász-Kovács Emese. Klasszisunk tizennégy hónappal ikergyermekei születését követően ellenmondást nem tűrve utasította maga mögé sokadszor is a hazai mezőnyt. Veretlen csoportkörét követően a válogatott társával, Kun Annával szembeni, 3-6-ról 13-9-re megfordított döntő volt a legszorosabb csörtéje, vagyis remekül sikerült a visszatérése.

Szász-Kovács Emese magabiztosan nyerte meg a Magyar Kupa-fordulót
Fotó: Hunfencing.hu

– Az esti fürdetésre így éppen hazaérek, ráadásul igen jókedvűen. A szülésem óta a márciusi WestEnd GP-n indultam el, aztán jött a majdnem nyolc hónapos szünet, úgyhogy fogalmam sem volt, hogy mire leszek képes. Azt persze éreztük az edzőmmel, Peterdi Andrissal, hogy javul a formám, de a versenyhelyzet egész más. Fizikailag még messze nem érzem magam százszázalékosnak, ám kezdetnek ez egyáltalán nem volt rossz. Az igazi értékmérők majd a nemzetközi versenyek lesznek. Remélem, lesznek is – fogalmazott Szász-Kovács Emese.

Férfipárbajtőr egyéni Magyar Kupa, 124 induló. Végeredmény: 1. Koch Máté (Vasas), 2. Somfai Péter (Honvéd), 3. Niko Vuorinen (finn) és Bányai Zsombor (Vasas), 5. Josef Mahringer (osztrák), 6. Bartkó Levente (MTK), 7. Hamilton-Meike Jonatán (Vasas), 8. Nagy Marcell (Vasas). A döntőben: Koch–Somfai 15-10.

Női párbajtőr egyéni Magyar Kupa, 79 induló. Végeredmény: 1. Szász-Kovács Emese (Vasas), 2. Kun Anna (Tata), 3. Borsody Emma (BVSC) és Nagy Kinga (Diósgyőr), 5. Kardos Edina (Vasas), 6. Muhari Eszter (Honvéd), 7. Büki Lili (Tata), 8. Tóth Jázmin (BVSC). A döntőben: Szász–Kovács-Kun 13-9.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.