Az internet népe darabokra tépte Milák japán riválisát

Ha volt valaki, akivel kicsit lehetett volna riogatni Milák Kristófot a tokiói olimpia előtt a kétszáz méteres pillangóúszásban, az Szeto Daija volt, a japánok világbajnok klasszisa, aki végül óriási csalódást keltve be sem jutott a szerdai döntőbe. És emiatt darabokra szedik őt az interneten, amire feldúltan reagált, s megfogadta, többé nem olvasgat hozzászólásokat.

2021. 07. 27. 16:35
null
Tokió, 2021. július 24. A japán Szeto Daija a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi 400 m vegyesúszásának elõfutamában a tokiói Vizes Központban 2021. július 24-én. MTI/AP/Morry Gash Fotó: Morry Gash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán nagyképűen hangzott, hogy igazi ellenfelek hiányában elsősorban a saját világcsúcsával versenyzik majd 200 méter pillangón az olimpián, de az idei eredmények alapján egyszerűen ez volt a realitás, amelyet immáron a Tokióban leúszott elődöntő is alátámasztott ma hajnalban. Ugyanakkor ha volt valaki, akivel kicsit lehetett volna riogatni Milákot az ötkarikás játékok előtt, az Szeto Daija volt, a japánok klasszisa, aki végül óriási csalódást keltve be sem jutott a holnapi döntőbe. És emiatt darabokra szedik az interneten.

Milák esélyeiről mindent elmond, hogy nemcsak egyszerűen világrekordere a 200 pillangónak, hanem a valaha volt három legjobb idő is az ő nevéhez fűződik, 1:52 másodpercen belül pedig rajta kívül csak egyvalaki úszott valaha ebben a számban, a már visszavonult amerikai legenda, Michael Phelps. Az olimpiai mezőnyből papíron Szeto Daija állt a legközelebb a magyar aranyesélyeshez, hiszen a tavaly januárban elért 1:52,53-as egyéni csúcsa minden idők nyolcadik legjobbja volt, amelynél mindössze Milák és Phelps rendelkezett erősebb eredménnyel.

Szeto Daija a japánok egyik esélyese volt, de döntőbe sem jutott Fotó: MTI/AP/Morry Gash

Egy hazai rendezésű olimpián arra lehetett számítani, hogy a japán még jobban felszívja magát, és adott esetben igazi versenyre késztetheti Milákot, akinek az edzője, Selmeci Attila is utalt erre az eshetőségre a kiutazás előtt. Nem túlzás, ezek után megdöbbentő volt, hogy Szeto még a döntőbe sem jutott be 200 pillangón. Az 1:55,50 másodperces idejével mindössze a tizenegyedik helyen végzett a középdöntőben, amelyben a győztes Milák több mint három másodperccel volt gyorsabb nála.

Egyébként elképesztő, hogy Milák mennyivel a világ előtt jár, utána viszont milyen szoros az élmezőny, Kenderesi Tamást is ideértve. A középdöntő második helyezettje, Leonardo De Deus 2,7 másodperccel maradt le a magyar klasszistól, míg a 11. Szeto csupán fél másodpercre volt a braziltól.

Ez azonban nem volt mentség a számára. Az interneten komoly kritikákat kapott a 2019-es vb-n a világrekordot megúszó Milák mögött ezüstérmes úszó.

– Nagyon ideges vagyok – nyilatkozott Szeto feldúltan az elődöntő után. – Keményen küzdöttem, de az igazi csapás a medencén kívül, a magánéletemben ért. Rengeteg rágalmazást kapok. Oké, ez az olimpia, és megértem, hogy az emberek számítanak a sikerre, de kíváncsi lennék, az interneten szidalmazók hogyan bírnák a stresszt és a nyomást. Jobb, ha nem nézi az ember a közösségi médiát, főleg a versenyek előtt. Le kellett volna győznöm önmagam, de veszítettem. Szeretném visszaadni a szurkolók hitét, de az biztos, hogy többet nem olvasgatok hozzászólásokat.

Érdekesség, hogy Szeto a selejtezőben jobb időt úszott, mint a középdöntőben, és ha csak megismételte volna az 1:55,26 másodperces idejét, azzal Kenderesi mögött a hatodik helyen bejutott volna a fináléba. Erről a következőt mondta: – Úgy éreztem, keményebben dolgoztam, mint a selejtezőben, de az idő nem ezt tükrözte. A tervek szerint úsztam, ezért is vagyok csalódott, hogy nem jutottam a döntőbe. Nem tudom, mit kellene megbánnom.

Milák Kristóf másodpercekkel a világ előtt Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szeto nem a 200 pillangón szerepelt le először az olimpián, ugyanis fő számában, 400 vegyesen sem jutott be a döntőbe (itt Verrasztó Dávid negyedik lett), amelyről a selejtező után a kilencedik helyen éppen csak lemaradt. Pedig Szeto a 400 vegyes regnáló világbajnoka, és a riói olimpián bronzérmes volt a számban. A 200 pillangó előtt azért kapott rengeteg kritikát az interneten, mert a 400 vegyesben nem váltotta be a dobogós – s még inkább a győzelmi – reményeket.

A 27 éves japánnak van még egy dobása, hiszen papíron 200 vegyesen is az esélyesek közé tartozik, ebben a számban is világbajnok volt 2019-ben. A szerda délutáni selejtezőkben újabb két magyar ellenfele lesz és személyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.