Szűkül, de még ott van a szakadék

A vasárnapi MTK-Budafok csúcsrangadó – amelyen a labdarúgó NB II aktuális éllovasa fogadta a második helyezettet – NB I-es színvonalú játékot hozott, bár ezzel nem mondunk olyan nagyon sokat. A magyar futball második vonala több csapatnál afféle zsenikeltető, a fiatal tehetségek felfuttatásának terepe, semmint az élvonalból kiöregedett veteránok elfekvője. Néhány NB II-es csapat edzőjénél érdeklődtünk, tényleg tapasztalható-e fejlődés a második vonal színvonalában, s mi az, amiben még le vannak maradva az NB I-től.

Ch. Gáll András
2019. 10. 24. 10:54
null
A győztes gólt szerző Lencse László (MTK) sok gondot okozott a budafoki védőknek Fotó: Foto Földi Imre Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor vasárnap, jó egy órával a balszerencsés körülmények között 2-1-re elveszített, MTK-elleni rangadó után érdeklődtem Jakab János budafoki tiszteletbeli elnöktől és Csizmadia Csaba vezetőedzőtől, furcsa módon nem volt elkenődve. Mind a veterán sportvezető – a Budafoki MTE hetvenes évekbeli „aranycsapatának” gólzsákja –, mind az egykori 12-szeres válogatott védő, a maga 34 évével a második vonal legfiatalabb edzője azt emelte ki, hogy a vereség ellenére méltó ellenfele volt a Promontor utcai gárda az éllovasnak, és most már talán az ellenfelek is elhiszik, hogy Micsinai Miklósék legitim esélyesei a feljutásnak. – Persze azért ennyire ne siessünk előre – hívta fel a figyelmet a tréner.

– Az első fordulótól kezdve azt hangsúlyozom, hogy mindig csak a következő mérkőzésre szabad figyelnünk, jelen esetben a Vác elleni hazai meccsünkre, vasárnap, a 13. fordulóban. Még annyit az MTK-tól elszenvedett vereségünkről, hogy kis híján agyvérzést kaptam a két bekapott gólunknál, mert mindkettőt végzetes könnyelműség, csúnyán eladott labda vezette fel. De hát ez is benne van a futballban.

Michael Boris, a tabellát az immár a Csákvár előtt három pont előnnyel vezető MTK mestere azon melegében, a meccs után dicsérte a Budafokot.

– Játsszák a futballt, ami nem túl gyakori az NB II-ben, nagyon komoly meccset tudtak csinálni a rangadóból, és bizony a hajrában esélyük volt az egyenlítésre – fogalmazott lapunknak a három éve hazánkban, két és fél évig az MLSZ-ben dolgozó német szakember.

A győztes gólt szerző Lencse László (MTK) sok gondot okozott a budafoki védőknek
Fotó: Földi Imre Nemzeti Sport

– A BMTE-t a feljutásra eséllyel pályázó csapatok közé sorolom, a Csákvár, a Győr és a Gyirmót társaságában. Hogy az MTK hová tartozik? Nekünk kettős a célunk: egyfelől a feljutás, ezt nem is titkoljuk, másrészt minél több fiatal beépítése a saját nevelésű srácok közül. Büszke vagyok arra, hogy két játékosunk, Kata Misi és Zuigéber Ákos is ott van a brazíliai U17-es vb-re kiutazott magyar válogatottban. Hogy van-e szakadék az NB I és az NB II között? A felkészülés során a Diósgyőrt és az Újpestet is megvertük, tehát ezen az alapon nincs, ugyanakkor mégis van, elsősorban a játék gyorsaságában. Azért az csak-csak számít, hogy az élvonalbeli klubok jóval több pénzből gazdálkodnak.

Érdekes, hogy Csertői Aurél, a harmadik helyen álló Gyirmót vezetőedzője nem kívánt részt venni az értékelésben. Gál István, a hatodik helyezett Siófok mestere viszont készséges volt.

– Határozottan emelkedett az NB II színvonala, egyre felkészültebbek a játékosok és igényesebb a szakmai munka is, de azért még elég mély az első és a második vonalat elválasztó szakadék – mondta a német–magyar kettős állampolgárságú szakember. – Az NB I-ben taktikusabb a játék, itt, nálunk azok a csapatok és játékosok érvényesülnek, amelyek és akik minél több párharcot képesek megnyerni. Szóval a küzdő jelleg dominál. Olyan csapatot sajnos nem tudnék említeni, amelyik proaktív futballt játszik, azaz a saját stílusát kényszeríti rá az ellenfélre, inkább mindenki alkalmazkodik az ellenfélhez, kontrára játszik. De hát ez az NB I-re is jellemző. Hogy kik juthatnak fel? Ne haragudjon, de ebben a kérdésben nem szeretnék állást foglalni.

Végül egy rutinos szakember, a középmezőny aljához tartozó Kazincbarcikát irányító Gálhidi György is megszólalt. – A fejlődés tagadhatatlan, sok a tehetséges fiatal, amiben nyilván az is közrejátszik, hogy NB I-es klubok fiókcsapatai, mint például a Soroksár vagy a Csákvár is a mezőnyben vannak – vélekedett.

– Az MTK-nak hatalmas gólt lövő Micsinai Miklós is még csak 21 éves, érdekes, hogy pont tőlünk került a Budafokhoz, amely szépen teljesít. A feljutásra esélyes csapatok közé azonban nem sorolnám, szerintem az MTK, a Gyirmót, a Győr és – most meg fog lepődni – a Vasas lesz versenyben az első két helyért. A piros-kékek feltámadását várom.

Hát még a Fáy utcai szurkolók!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.