Tengeren a magyar

Tavaly világbajnok lett, idén már megnyerte az előolimpiát, most pedig az Ausztráliában, Melbourne partjainál megrendezett vb-n újabb érmet, bronzot szerzett. Berecz Zsombor, a magyar vitorlázás kapitánya újfent igazolta, hogy 2020-ban, a tokiói olimpián az esélyesek között kell vele számolni.

2019. 12. 21. 11:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vitorlás a harmadik helyről vágott neki a magyar idő szerint kora reggel megrendezett úgynevezett éremfutamnak. Ebben már csak az összetett első tíz helyezettje állhat rajthoz, s az eredmény kettős szorzóval számít. Az már egy nappal korábban eldőlt, hogy nem védheti meg a címét, az új-zélandi Josh Juniornak behozhatatlan volt az előnye. Az ezüstre viszont még volt esélye. Ennek megfelelően vitorlázott. Úgy tűnt, a viharos, kavargó szélben megnyerheti a zárófutamot, végül másodikként ért célba, s egyetlen ponttal maradt le az ezüstről. Ennek dacára elégedett értékelt a Magyar Vitorlázó-szövetség honlapjának.

– Fantasztikus volt! Erre építették ezt a hajót. Nagyon kevés hajóosztály van az olimpián, amelyik képes arra, hogy ilyen körülmények között lehessen vitorlázni. A Finn az ilyen – mondta a videóinterjúban Berecz arra utalva, hogy 23 csomós szél fújt, olykor 26-s „pöccöket” generálva és 3-4 méteres hullámokat korbácsolva.

A magyar vitorlázó azt is elárulta, hajtott az ezüstért, de aztán jobbnak látta, ha nem tesz mindent kockára ezért.

– Amikor másodiknak értem föl, az ausztrál vezetett és mögöttem volt a holland, a hátszél elején elkezdtem mindent beleadni. Aztán egyszer volt egy necces szituáció, a hajóm megmerült, egy kicsit lefúrt a víz alá. Akkor hátranéztem és elgondolkodtam, hogy megéri-e mindent kockáztatni azért, hogy második legyek, vagy biztonságban lemegyek és biztosan megvan a harmadik hely. Ha az aranyéremről lett volna szó, akkor mindent megteszek, gondolkodás nélkül beleállok az utolsó hátszélbe, de így most a biztosra mentem és borzasztóan örülök a harmadik helynek – elevenítette fel a futamot.

– Borzasztóan örülök az eredménynek. Elsősorban persze magam miatt, a bronznak, de annak is, hogy az új-zélandi srác nyert, mert megérdemelte, és hogy az edzőpartnerem végül befutott hetediknek – tette hozzá sportszerűen. Berecz szokás szerint magához mérten gyengébben kezdte a vb-t, a hatvan fős mezőnyben volt egy 23. helye is, s további kettő tízen kívül, de aztán – ugyancsak, ahogy szokta – belelendült. A bronz tényleg nagyszerű eredmény, igazolta, hogy stabilan ott van a legjobbak között.

A dobogósok

1. Josh Junior (új-zélandi) 44 pont

2. Nicholas Heiner (holland) 52 pont (65)

3. Berecz Zsombor 53 pont (76)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.