Tízmillió eurós büdzséből gazdálkodik a Puskás Akadémia

A labdarúgó NB I-ben bronzérmes Puskás Akadémia csapatát működtető alapítvány elnöke, Mészáros Lőrinc nagyon ritkán ad interjút, most a Nemzeti Sporttal mégis kivételt tett annak apropóján, hogy a felcsúti együttes bronzérmes lett a 2019-20-as idényben. Mészáros Lőrinc hitet tett a magyar fiatalok mellett, s elárulta, hogy évente tízmillió euróból gazdálkodik a Puskás Akadémia profi csapata.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO2020. 07. 12. 10:43
Elsőként a Puskás Akadémia állt munkába. Ilyenkor még mindenki jókedvű
Elsőként a Puskás Akadémia állt munkába. Ilyenkor még mindenki jókedvű Fotó: Puskás Akadémia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nálunk továbbra is a nevelés a legfontosabb – mondta az interjúban Mészáros Lőrinc. – Az évek során azonban rá kellett jönnünk, hogy muszáj a növendékeinknek az élvonalbeli, profi szereplés lehetőségét kínálnunk, ilyesfajta motiváció nélkül nem tudjuk az akadémiát sem sikeresen működtetni, a fiatalokat sem tudjuk idecsábítani. Nálunk fordítva történt, mint általában: előbb volt az akadémiai elitképzés, és csak utána a saját NB I-es csapat. Egy időben együttműködtünk a Videotonnal, a fehérváriak jelentették az NB I-es kimenetet fölfelé az akadémistáinknak, de ez a kapcsolat sem működött ideálisan, így lett saját elsőosztályú profi csapatunk.

Mészáros Lőrinc büszke az akadémia saját nevelésű játékosaira.

– Az eddigi legnagyobb sikert, a nemzetközi szereplést érő bajnoki bronzérmet, részben saját nevelésű, rendszeresen játszó futballistákkal értük el. Az utolsó, a harmadik helyről döntő győztes mérkőzésünkön a Honvéd ellen öt saját nevelésű játékosunk kapott lehetőséget kezdőként, köztük a csapatkapitány Szolnoki Roland, vagy az első gólt szerző Nagy Zsolt, és a csereként beállt hatodik volt akadémista, Spandler Csaba is. De a vetélytársainknál is szerepelnek egykori Puskás-akadémisták Zsótér Donáttól Makrai Gáboron át Vachtler Csabáig, miközben partneregyesületünk, a közeli Csákvár negyedik lett az NB II-ben, szinte csak a Puskás Akadémián nevelkedő labdarúgókkal a keretében. Azt gondolom, hogy ez az igazi nagy siker, a sok saját nevelésű fiatal szereplése az első két osztályban.

Mészáros Lőrinc sokakat foglalkoztató pénzügyi adatot is megosztott az olvasókkal:

– Nagyjából tízmillió euróból gazdálkodik a profi klub, amiben a még korosztályos csapatokban szereplő, de már profi szerződésű többtucatnyi akadémistajátékos fizetése is benne van.

Az elnök méltatta a csapat vezetőedzőjét, Hornyák Zsoltot, elmondta, hogyan esett rá a választás, s arra is kitért, szerinte miért eredményesebb az elődeinél.

– A klubigazgatónk, Tóth Balázs ajánlotta a figyelmünkbe. Ő korábbi játékosunk, aki külföldön is sokfelé megfordult, és Komjáti András mellett dolgozva, fokozatosan érett meg arra a feladatra, hogy a profi csapatunk munkáját összefogja. A felvidéki Hornyák Zsoltot itthon kevésbé ismerték, de voltak figyelemre méltó külföldi eredményei, amelyek alapján bizalmat szavaztunk neki. Lehet, hogy nem lesz kellemes vagy tapintatos, amit mondok, de Zsolt egyik, szerintem jó tulajdonsága, hogy több elődjével és az edzők többségével szemben nem nyafog, nem hisztizik, nem keres kifogásokat, hanem csendben, szerényen teszi a dolgát, végzi a feladatát. És amíg sok tréner kijelentette, hogy a fiatalok beépítése az eredménykényszer mellett lehetetlen, ő bizonyította, hogy nagyon is lehetséges. Egyenes ember, aki jó hangulatot, egységes közösséget teremt az öltözőben, nem kis mértékben azért, mert mindenkivel képes közvetlenül kommunikálni, sokakkal az anyanyelvükön, beszéli a szláv nyelveket, az angolt és persze a magyart.

Rakitić a vendége volt

Mészáros Lőrinc megerősített egy sajtóértesülést, miszerint a 2016-os Eb után Ivan Rakitić az ő horvátországi luxusvillájában pihent, amíg az elégedetlen szurkolók rá nem találtak…

– Igen, így történt, egy közös barátunk révén vette ki a nyaralót, mielőtt a dühös szurkolók, akik a horvát szövetséggel is konfliktusba keveredtek, tulajdonképpen elüldözték. Pedig úgy volt, hogy is érkezik hozzá vendégségbe a nyaralásuk idején…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.