Trikócsere nincs, Valter tartja a 22. helyét a Giro d’Italián

Az olasz Diego Ulissi (UAE Team Emiarates) pénteken idei második, pályafutása nyolcadik szakaszgyőzelmét aratta a Giro d’Italián. Az olasz kerékpáros körverseny 13. szakaszán Valter Attila (CCC) 39. lett, az összetettben pedig továbbra is a 22. helyen áll.

2020. 10. 16. 17:54
null
Diego Ulissi (a célban balról a harmadik) pályafutása során nyolcadszor nyert szakaszt a Giro d'Italián Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italián csütörtökön este a 12. szakasz befutója után kezdődtek az igazi izgalmak, mert koronavírusra tesztelték a mezőny felét, a másik részét pedig ma reggel; azonban mindenki fellélegezhetett, most nem bukkantak pozitív mintára. Korábban az összetett két esélyese, a brit Simon Yates (Mitchelton–Scott) és a holland Steven Kruijswijk (Jumbo–Visma) is fennakadt a teszten, csapataik is összecsomagoltak – Yatesé azután, hogy később négy stábtagnál is kimutatták a fertőzést –, és sokan aggódnak. Bár a mezőny hivatalosan „buborékban” van, ez a Giro elején több esetben is sérült; megesett, hogy a versenyzők a szállodáikban, az étteremben turistákkal keveredtek.

Az EF Pro Cycling istálló sportigazgatója, Jonathan Vaughters felvetette, hogy a háromhetes körversenyt két hét után, vasárnap le kellene fújni, de ezt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) és a Girót szervező RCS Sport is elvetette. (Az UCI szabályzata szerint egyébként ha két hét után szakadna félbe a Giro, akkor már teljes értékű Grand Tour-versenynek számítana.)

– Az olasz kormány természetesen berekesztheti a Girót, de nekünk az a célunk, hogy végigmenjen, és a terveknek megfelelően Milánóban érjen véget. A tesztek számát növeltük, mindent kontroll alatt tartunk – szögezte le Mauro Vegni versenyigazgató a pénteki 13. szakasz előtt.

A mezőnyre ezen a napon Cervia és Monselice között 192 kilométer várt, az első kétharmadán szinte asztallap simaságú terep, a végén két alacsonyabb, negyedik kategóriás emelkedővel. A Roccolo (4,3 km, 7,8%) és Calaone (2,1 km, 9,8%) sem rettenetes akadály, ám azoknak a sprintereknek mégis kihívás – főleg a Roccolón egy 20 százalékos meredekségű kaptató –, akik nem szeretnek hegyet mászni. A francia Arnaud Démare (FDJ) a nap előtt már négy sprintbefutót nyert meg, de most nem neki állt a zászló. Sokkal inkább a szlovák Peter Sagannak (Bora–Hansgrohe), aki ugyancsak remek sprinter, de a 10. szakaszt 130 kilométeres szökés után nyerte meg. A sprintbefutók során négy második helyet szerzett, háromszor Démare mögött, s most szerette volna elvenni a pontversenyben vezető francia ciklámen trikóját. Ehhez viszont szakaszgyőzelem kellett volna neki.

A Roccolón Démare le is szakadt, de visszakapaszkodott, hogy aztán a Calaonén megint hátrányt szedjen össze. A befutóig még 15 kilométer maradt, de Sagannak is volt tizenöt másodperc lemaradása az élboly mögött, ebben haladt az összetettben éllovas, a rózsaszín trikót viselő portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) is. Démare-nak pedig 55 másodperc volt a hátránya. S a csoportok már nem érték utol egymást, vagyis Démare megőrizte a ciklámen trikót. A sprintbefutót végül az olasz Diego Ulissi (UAE Team Emirates) nyerte meg, aki az idei Girón a második, pályafutása során a nyolcadik szakaszgyőzelmét könyvelhette el, utóbbit jelezte is két kezével a befutó után.

Diego Ulissi (a célban balról a harmadik) pályafutása során nyolcadszor nyert szakaszt a Giro d’Italián
Fotó: Twitter/Giro d’Italia

A második Almeida, a harmadik az osztrák Patrick Konrad (Bora–Hansgrohe) lett. Almeida a kapott hat másodperces időjóváírással az összetettben növelte az előnyét. A szakaszon (CCC) a 39. helyen ért célba 41 másodperc hátránnyal, az összetettben továbbra is a 22. A huszonkét éves Valter a huszonöt éven aluliak értékelésében pedig megtartotta a tizedik helyét.

Giro d'Italia, 13. szakasz, Cervia–Monselice, 192 km:

1. Diego Ulissi (olasz, UAE) 4:22:18 óra

2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) azonos idővel

3. Patrick Konrad (osztrák, BORA–Hansgrohe) a. i.

…39. Valter Attila (CCC) 41 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Almeida 53:43:58 óra

2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 40 másodperc hátrány

3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 49 mp h.

4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) 1:03 perc hátrány

5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek–Segafredo) 1:07 p h.

…22. Valter 25:23 p h.

Szombaton a Conegliano és Valdobbiadene közötti 34,1 kilométeres egyéni időfutam vár a Giro d’Italia mezőnyére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.