Szigorú szabályokat hozott az UEFA a BL és az El selejtezőire

Vasárnap a Bajnokok Ligájában, hétfőn pedig az Európa-ligában sorsolják ki a selejtezők párosítását. Rendhagyó lesz a lebonyolítás, hiszen a párharcokat nem oda-visszavágós rendszerben játsszák majd le, hanem egy mérkőzés – a jelenlegi állás szerint nézők nélkül – dönt a továbbjutásról. Az UEFA sorsolással dönti el, hogy ki játszhat otthon, de az európai szövetség több más, a korábbiaktól eltérő vagy új rendelkezést is nyilvánosságra hozott, természetesen a koronavírus-járvány miatt.

Magyar Nemzet
2020. 08. 06. 11:45
null
Zubkovot a fehérváriak itt feltartóztatták, de a gólja előtt nem tudták megállítani Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak néhány nap, és kiderül, a Bajnokok Ligájában a Ferencváros, az Európa-ligában pedig a Mol Fehérvár, a Puskás Akadémia és a Bp. Honvéd kiket kap ellenfélnek a selejtezőkben. Előbbiben augusztus 9-én vasárnap, az utóbbiban egy nappal később, 10-én hétfőn sorsol az UEFA.

A magyar bajnok Ferencváros kiemelt lesz, miután a tavalyi 3,5-es együtthatóról idén 9-esre emelkedett az értéke. Ez annak köszönhető, hogy a Fradi az előző kiírásban feljutott az Európa-liga főtáblájára, és ott nem a pofozógép szerepét játszotta, hiszen az első kalapból érkezett orosz CSZKA Moszkvát idegenben legyőzte, a spanyol Espanyollal pedig két döntetlent ért el. A Ferencváros lehetséges ellenfelei, a nem kiemelt csapatok: Fola Esch (luxemburgi), Djurgårdens (svéd), Budućnost (montenegrói), Flora (észt), Dinamo Brest (fehérorosz), Riga (lett), Connah’s Quay Nomads (walesi), KÍ (feröeri), Europa (giblartári), Celje (szlovén), Ararat-Armenia (örmény), KuPS (finn), KR Reykjavik (izlandi), Tirana (albán), Sileks (macedón), Floriana (máltai), valamint az előselejtező győztese.

Az Európa-ligában a Mol Fehérvár és a Bp. Honvéd kiemelt lesz, a Puskás Akadémia viszont nem, mert először vesz részt nemzetközi kupasorozatban.

A Ferencváros és a Mol Fehérvár is kiemelt a sorsolásnál
Fotó: Kurucz Árpád

A koronavírus-járvány miatt az UEFA több új, szigorú rendelkezést is hozott. Az európai szövetség minden sorsolás előtt közzéteszi az ismert utazási korlátozásokat az érintett országokban. Két nappal a sorsolás előtt a kluboknak tájékoztatniuk kell az UEFA-t az addig nem ismert (vagy az UEFA által nem közölt) további korlátozásokról. Ennek hiányában az UEFA listája a végleges. Ha ezt valaki nem teszi meg, 0-3-mal kizárják.

Az UEFA a házigazda stadionját nevezi meg helyszínként, ám előfordulhat, hogy a korlátozások ezt nem teszik lehetővé. Ebben az esetben a hazai csapatnak az UEFA illetékességi területén belül találnia kell egy olyan helyszínt, ahova ő és a vendégcsapat is beutazhat, ha erre nem képes, akkor az UEFA jelöl ki országot és stadiont, s amennyiben ezt valamelyik csapat nem fogadja el, akkor 0-3-mal kizárják. Ez vonatkozik a karanténkorlátozásokra is, tehát ha valahonnan karanténba kellene vonulnia a vendégcsapatnak, akkor is semleges helyszínt kell kijelölni. Ha az UEFA úgy ítéli meg, hogy az információ nem megfelelő, vagy a korlátozások nem olyan mértékűek, hogy a meccset semleges országban kelljen rendezni, akkor az UEFA dönt a helyszínről. Természetesen az érintett klubok dönthetnek a pályaválasztói jog felcseréléséről vagy megegyezhetnek semleges helyszínről, kivéve ha abban a városban vagy helyszínen ütközne a mérkőzés egy másik UEFA-meccsel. Az európai szövetség minden esetben felülbírálhatja a klubokat, és a döntése végleges.

Az UEFA rendelkezett a megbetegedések lehetőségével kapcsolatban is. Ha egy klub játékosának vagy képviselőjének a koronavírustesztje pozitív, a mérkőzést csak akkor nem rendezik meg, ha az adott ország hatósága az egész klubot karanténra kötelezi. A meccseket le kell játszani az eredeti időpontban, ha az érintett csapatnak van legalább tizenhárom egészséges mezőnyjátékosa és egy kapusa. Amennyiben ez nem lehetséges, el lehet halasztani a meccset (az első kört augusztus 21-ig, a másodikat szeptember 11-ig, a harmadikat szeptember 18-ig, a playoff első meccsét szeptember 25-ig, a másodikat október 1-jéig). Ellenkező esetben az érintett klub nevezheti az olyan igazolt játékosait, akik nem szerepelnek a nevezési listán és negatív teszttel rendelkeznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.