Sós Csaba óvatosan jósolt az olimpiára, de nem elég óvatosan

Három-négy éremmel számolt a tokiói olimpia előtt Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. Nem volt elrugaszkodott gondolat, hiszen négy számban volt regnáló világbajnokunk, mégis egyedül Milák Kristóf tudott megfelelni az előzetes várakozásoknak. Hosszú Katinka érmei nagyon hiányoznak a közösből.

2021. 07. 31. 13:00
HOSSZ Katinka
Tokió, 2021. július 29. Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás elõfutamában a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én. Hosszú Katinka a 20. helyen fejezte be a szereplését. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor

Három-négy éremmel számolt a tokiói olimpia előtt Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. Nem volt elrugaszkodott gondolat, hiszen négy számban volt regnáló világbajnokunk, mégis egyedül Milák Kristóf tudott megfelelni az előzetes várakozásoknak. Hosszú Katinka érmei nagyon hiányoznak a közösből.

– Van hét-nyolc éremesélyünk, ennek a felét érdemes bevállalni. Hárman, és pedig aranyesélyesként indulnak, de legalább egy legyen meg. A dobogóra odaérhet még és Verrasztó Dávid például – így fogalmazta meg várakozásait Sós Csaba az olimpia úszóversenyeinek kezdete előtt.

Ma már tudjuk, ehhez képest alulteljesített a magyar csapat, amely Milák jóvoltából egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a tokiói szereplést. Az összes többi éremesélyünk – sajnos szó szerint – elúszott.

Milák Kristóf a tokiói olimpia eddigi legsikeresebb magyarja Fotó: Mirkó István

Kis szerencse. Csupán ennyi hiányzott ahhoz, hogy összejöjjön az áhított három-négy érem.

A minimális célként kitűzött egy aranyérmet Milák Kristóf a váratlan technikai probléma ellenére is biztos kézzel szállította 200 pillangón. A 21 éves klasszis csak amiatt bosszankodott, hogy elmaradt a saját világcsúcsának megjavítása, de az olimpián az aranyérem a legfontosabb, szóval talán már megenyhült.

Annál is inkább, hogy 100 pillangón világcsúcsba hajszolta bele az amerikai Caeleb Dresselt, s nem túlzás, ezen a távon az ezüstérem talán még fényesebben is csillogott Milák szemében, mint a kétszázon szerzett arany, mert itt volt számára igazi versenyhelyzet, és nagy egyéni csúcsot (egyben Európa-rekordot) úszott.

Milák szenzációs teljesítményének köszönhetően mindössze plusz egy vagy két érem hiányzott ahhoz, hogy valóra váljon Sós Csaba jóslata. Háromszor is csak egy helyezésen, közülük egyszer szinte felfoghatatlanul kis különbségen, mindössze hét századmásodpercen múlt a siker.

Kenderesi Tamásnak csupán századok hiányoztak a boldogsághoz Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

A legcsalódottabb negyedik helyezett Kenderesi Tamás lehetett, aki a riói olimpián bronzérmes volt 200 pillangón, ezúttal viszont az imént említett hét századmásodperc hiányzott neki az ismétléshez. Mindössze ennyivel előzte meg őt az olasz Federico Burdisso a harmadik helyen.

Kenderesi a riói idejével (1:53,62) második lehetett volna a győztes Milák mögött, ám a kettős magyar siker, és sajnos a dupla dobogó is elmaradt. Rendkívül maga alatt volt a pécsi úszó a döntő után, de aludva egyet-kettőt a történtekre, már sokkal pozitívabban gondolkodott.

„Ez a hét század mindig a fejemben lesz a nehéz pillanatokkor, és amikor három év múlva újra odaállok, akkor sikerülni fog!” – írta Kenderesi az Instagram-oldalán a 2024-es párizsi olimpiára utalva.

Kenderesihez hasonlóan csalódott volt a női 200 pillangón ugyancsak negyedik Kapás Boglárka, aki a könnyeivel küszködött a döntője után. Világbajnokként érkezett az olimpiára, az aranyra nem volt esélye, ám a második-harmadik helyen előtte végző két amerikai verhetőnek tűnt. Kapás mégis csaknem kilenc tizeddel lemaradt a dobogóról.

Verrasztó Dávid volt a harmadik magyar úszó, akit csak egy hajszál választott el az olimpiai éremtől. 2015-ben és 2017-ben második volt a vb-n, Tokióban azonban lehetett volna szerencsésebb: a mezőny messze legidősebb tagjaként, közel 33 évesen mindössze 21 századdal maradt le a harmadik helyről. De legalább, ahogy ő fogalmazott, „nem a szégyengéppel ment haza”, mint Rióból 2016-ban.

Hosszú Katinka nem azt kapta Tokióban, amit várt Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ha a három negyedik helyből csak egynél jobban jön ki a lépés, amire minden esély megvolt, már teljesítve lenne a szövetségi kapitány minimális elvárása. És akkor még szót sem ejtettünk Hosszú Katinka eredményeiről.

Bár Sós Csaba állította, hogy a 2016-os olimpia háromszoros bajnoka Tokióban is aranyesélyes, mi ennél visszafogottabb várakozásokat fogalmaztunk meg esetében, hiszen a 2019-es vb óta nem láttuk a régi formájában úszni. Egy valamilyen színű éremben persze mindenképpen lehetett reménykedni, de sajnos Hosszú egyik számában sem járt közel hozzá.

Címvédőként és regnáló világbajnokként 400 vegyesen ötödik, 200 vegyesen hetedik lett, végül 200 háton már a selejtezőben kiesett a huszadik helyen.

A korábbi eredményeit mindez nem homályosíthatja el, a tisztelet pedig végképp kijár neki, ám nem is a medencében nyújtott teljesítménye, hanem inkább egy azon kívüli húzása miatt kapott – egyébként a jó ízlés határán messze túllépő – negatív kritikákat. Ennek katalizátora az volt, hogy Rióhoz hasonlóan visszalépett a 200 pillangótól, s ezzel újra értelmetlenül vette el az indulás esélyét egy másik magyar úszótól.

Volt élet Milák és Hosszú sztorijain túl is

Szép pillanatokban természetesen Milák sikerein kívül is volt részünk a tokiói uszodában. 35 évesen, a világ elismerését kivívva, nagyszerű teljesítménnyel a hetedik helyen fejezte be csodálatra méltó pályafutását a 200 vegyes döntőjében.

Cseh László előtt fejet hajtott az olimpiai bajnok és az egész világ Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Emellett a férfi 4x100 méteres gyorsváltó (Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor) történelmi olimpiai ötödik helye, s egyúttal a 2017-es vb-bronzos teljesítményt megfejelő, új országos csúcsa is felemelő volt.

Bravúrkategóriába tartozott még a 17 éves hatodik helye közvetlenül Hosszú mögött célba érve női 400 vegyesen és Telegdy Ádám ötödik helye a férfi 200 hát döntőjében.

Összességében el tudtunk volna képzelni jobb szereplést is a magyar úszóktól az olimpián, mégis azzal zárhatjuk le a medencés számokat, hogy soha rosszabbat!

A 2012-es londoni szereplésnél például most jobb volt a magyar úszócsapat, hiszen akkor Gyurta Dániel és Cseh László révén egy-egy arany és bronz jött össze a mostani Milák-féle arany-ezüst kombinációval szemben.

Londonban persze ott volt még Risztov Éva tíz kilométeres győzelme is, de a nyílt vízi viadalokat Sós Csabához hasonlóan külön kezeljük. Tokióban ebben a műfajban is van kiben bíznunk, hiszen a tíz kilométeren egyaránt Eb-ezüstérmes Olasz Anna és is ott lehet az élmezőnyben a szám augusztus 4–5-i, női, illetve férfi döntőiben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.