Képes volt a változásra, olimpiai érem lehet a jutalma

„Még találkozunk! Paraszt!” Tíz évvel ezelőtt ettől a három szótól volt hangos a magyar sportsajtó, miután Verrasztó Dávid ezekkel fenyegetett meg egy újságírót. Nagy utat járt be azóta az immáron 32 éves úszó, aki a 400 vegyes vasárnap hajnali döntőjének egyik esélyese a tokiói olimpián. Akár kerül érem a nyakába, akár nem, két dolgot mindenképpen becsülnünk kell Verrasztó Dávidban: meg tudott változni és képes volt legyőzni önmagát.

2021. 07. 24. 17:50
VERRASZT Dvid
Tokió, 2021. július 24. Verrasztó Dávid a férfi 400 méteres vegyesúszás elõfutama elõtt a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 24-én. Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen döntõs lett. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verrasztó Dávid pályafutása tele van hollywoodi fordulatokkal. Kezdjük azzal, hogy az édesapja, Verrasztó Zoltán világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó volt. Nagy árnyék? Ezt csak az érintett tudná megmondani, mindenesetre az összehasonlításokra a kezdettől alapot adott a sikeres apa.

Hamar kiderült, hogy a fiú is tehetséges, 2005-ben 200 és 400 vegyesen is ifjúsági Európa-bajnok lett. Volt azonban egy nagy pechje: akkoriban és Kis Gergő személyében két nagyon erős magyar riválisa volt, a világversenyeken pedig csak ketten indulhatnak egy számban, így Verrasztó többször lemaradt.

Verrasztó elsősorban nem az ellenfelekkel, hanem önmagával viaskodik Tokióban Fotó: MTI/Kovács Tamás

Aztán jöttek a botrányok. A 2010-es budapesti Eb-n szép eredménnyel jutott tovább a 200 vegyes selejtezőjéből, majd látványosan felmutatta a középső ujját „örömében”. Ugyanezen az Eb-n 400 vegyesen ezüstérmes lett Cseh mögött, de természetesen balhé lett a tiszteletlen gesztusából, ráadásul egy évvel később tovább romlott a megítélése.

A 2011-es szczecini rövid pályás Eb-n egy féltékenységi ügy odáig fajult, hogy a záróbanketten Verrasztó megütötte válogatottbeli társát, Gyurta Gergelyt. Felfüggesztett büntetést kapott, a fegyelmi tárgyalás után pedig szóváltásba keveredett egy újságíróval, akinek azt vágta oda fenyegetően: „Még találkozunk! Paraszt!”

Azóta benőtt a balhésnak elkönyvelt úszó feje lágya. Harminckét éves korára rengeteget változott, amelyben nagy szerepe volt annak is, hogy a londoni olimpia után korábbi úszótársa, Molnár Ákos lett az edzője. Verrasztó pedig felnőtt a világ élvonalához, és a 400 vegyestől idő közben apránként visszavonuló Cseh László méltó utóda lett. A 2015-ös és a 2017-es világbajnokságon is ezüstérmet szerzett Verrasztó, aki emellett háromszoros Európa-bajnoka is a számnak.

– Tudom, hogy sokszor hibáztam: a 2010-es budapesti Eb-n és az egy évre rá, Szceczinben történt eset is butaság volt. Lobbanékony voltam, de változtattam – nyilatkozta Verrasztó a 2014-es Eb-győzelme után. – Sosem az volt a célom, hogy megbántsak bárkit is. Bántottam én saját magamat épp eléggé, mert az, hogy a londoni olimpián nem jutottam be a döntőbe, csak huszonkettedik lettem, hatalmas büntetés volt nekem.

S akkor elérkeztünk a mumusához, ami nem más, mint az olimpia. Verrasztó Dávid a 2012-es játékok után 2016-ban, Rióban sem jutott be a döntőbe 400 vegyesen, pedig oda már vb-másodikként, nyílt esélyesként érkezett. Az eset annyira megviselte, hogy utána 200 vegyesen már el sem indult, s inkább idő előtt hazautazott az olimpiáról.

Tokió előtt Sós Csaba szövetségi kapitány azt nyilatkozta róla, hogy ha a lelki gátat át tudja törni, nem fagy le a selejtezőben az öt karika látványától és bejut a döntőbe, akkor ragyogóan fog úszni. Verrasztó Dávid megtörte a jeget, a mai selejtezőn a negyedik legjobb idővel bejutott pályafutása első olimpiai döntőjébe, s ezzel legyőzte önmagát.

– Túl sokat nem tudok mondani erről az úszásról – értékelt a rá jellemző kendőzetlen őszinteséggel. – Amit lehetett, kihoztam belőle. Két hete iszonyatos feszültségben élek, az is csoda tulajdonképpen, hogy itt vagyok. Legalább nem 4:15 meg 4:18, mint ezt megelőzően. Meglátjuk, mire lesz ez elég. Azt tudom, hogy jóval több van bennem. Csak azért ilyenkor előjön az elmúlt tíz-tizenöt év, amit nem lehet kizárni. Egy sima versenyen szerintem megoldanám simán. Most, ha holnap tudok egy 4:08-at csinálni, már nem érdekel, hányadik leszek.

Tegyük hozzá, a 4:08-cal az aranyra is lehetne esélye. A selejtezőben hatan úsztak 4:09-et, köztük Verrasztó. Nüanszok dönthetnek a fináléban, nemcsak az első helyről, hanem az érmekről is. Egy komoly riválissal ráadásul kevesebb, a japánok reménysége, a szám regnáló világbajnoka, Daja Szeto a kilencedik helyen kiesett.

Ebből is látszik, mindannyian emberből vannak, és az olimpia nem csak Verrasztóra hathat negatívan. Ő viszont épp az egyik legszebb emberi erényt, a változás képességét mutatta meg az elmúlt években. Ezért is érdemelné meg, hogy végre felérjen a csúcsra.

Úszásban az első döntőkre, köztük Verrasztó Dávidéra magyar idő szerint vasárnap 3.30-tól kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.