Verstappen esélyt sem adott a Mercedeseknek az idényzárón

Max Verstappen diadalmaskodott az Abu-Dzabi Nagydíjon, a Formula–1-es versenynaptár idei utolsó futamán. A fiatal holland pilóta mögött a Mercedes duója futott be Valtteri Bottas, Lewis Hamilton sorrendben.

2020. 12. 13. 16:02
Max Verstappen
Abu-Dzabi, 2020. december 13. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Abu-dzabi Nagydíján az abu-dzabi Yas Marina versenypályán 2020. december 13-án. Fotó: MTI/AP/AFP pool/Giuseppe Cacace
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hétvégén ellőtte az összes puskaport a Formula–1 mezőnye, így az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíj izgalmak nélkül zajlott le. Már a rajt is ezt vetítette előre, hiszen ritkán látott nyugalomban telt, ezúttal az előzések és a kisebb koccanások is elmaradtak. Az élről indult (Red Bull), Valtteri Bottas (Mercedes), (Mercedes) trió azonnal megkezdhette a leszakadást.

A Szahíri Nagydíj győztese, Sergio Pérez rajtbüntetése miatt csak a 19. helyről startolt. A Racing Point ugyanakkor versenyben volt a konstruktőri bajnokság helyéért, így Péreznek is csipkednie kellett magát a pontszerzésért. A tizedik körre már a 15. helyre tornázta fel magát, de ekkor beütött a ménkű, és műszaki probléma miatt fel kellett adnia a versenyt. Ez kétszeresen fájhatott Péreznek, hiszen ez számára nemcsak az idény utolsó futama volt, hanem a búcsúversenye is a Racing Pointtól (és talán a Formula–1-től is).

Pérez félreállása megkavarta az istállók terveit, mert a versenybírák előbb a virtuális, majd a valódi biztonsági autó beküldéséről döntöttek. Főleg Verstapennek jöhetett volna ez rosszul, mert ezzel elvesztette előnyét a Mercedesekkel szemben, de nem így lett, mert a holland pilóta az élmenők kerékcseréit követően is magabiztosan vette vissza a vezetést.

A pontszerzéstől távol álló Ferrarik más stratégiával próbálkoztak, a többi versenyzőtől eltérően csak később hajtottak vissza a bokszba. Ezzel végül nem mentek semmire, Sebastian Vettel csupán a 13., Charles Leclerc pedig a 14. helyen futott be. A legendás istálló csalódást keltő idényének mintapéldája volt ez a futam.

Verstappen közben jókora előnyt épített ki Bottas előtt, akit tisztes távolságból követett Hamilton. A hétszeres világbajnok megpróbálta ledolgozni a hátrányát, de a finn autójában még volt tartalék, így a végéig nem változott a dobogósok sorrendje. A további pontszerző helyeken Albon, Norris, Sainz, Ricciardo, Gasly, Ocon és Stroll futott be.

Furcsa ezt kimondani, de a Mercedeseknek ma esélyük sem volt Max Verstappen ellen, akit majdnem 16 másodperces előnnyel intett le a kockás zászló. A holland két futamgyőzelemmel zárta az idényt, pályafutása során pedig a tizedik sikerét aratta Abu-Dzabiban.

A konstruktőrök versenyében végül a harmadik helyet a McLaren szerezte meg 202 ponttal, megelőzve a 195 pontos Racing Pointot és a 181 pontos Renault-t.

A Formula–1 egyik legfurcsább, és az utóbbi évtizedek legrövidebb évada ezennel lezárult, Pérez, Kvjat, Grosjean és Magnussen (egyelőre?) elbúcsúzott a mezőnytől. Az újoncok – Mick Schumacherrel és Fernando Alonsóval az élen – már a jövő heti teszteken megkezdhetik a felkészülést a következő idényre, amelynek nyitánya a tervek szerint Ausztráliában lesz márciusban.

A PONTVERSENY VÉGEREDMÉNYE:

pilóták:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 347 – világbajnok

2. Valtteri Bottas (Mercedes) 223

3. Max Verstappen (Red Bull) 214

4. Sergio Pérez (Racing Point) 125

5. Daniel Ricciardo (Renault) 119

6. Carlos Sainz (McLaren) 105

7. Alexander Albon (Red Bull) 105

8. Charles Leclerc (Ferrari) 98

9. Lando Norris (McLaren) 97

10. Pierre Gasly (Alpha Tauri) 75

11. Lance Stroll (Racing Point) 75

12. Esteban Ocon (Renault) 62

13. Sebastian Vettel (Ferrari) 33

14. Danyiil Kvjat (Alpha Tauri) 32

15. Nico Hülkenberg (Racing Point) 10

16. Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) 4

17. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 4

18. George Russell (Williams, Mercedes) 3

19. Romain Grosjean (Haas) 2

20. Kevin Magnussen (Haas) 1

21. Nicholas Latifi (Williams) 0

22. Jack Aitken (Williams) 0

23. Pietro Fittipaldi (Haas) 0

csapatok:

1. Mercedes 573 pont – világbajnok

2. Red Bull 319

3. McLaren 202

4. Racing Point 195

5. Renault 181

6. Ferrari 131

7. Alpha Tauri 107

8. Alfa Romeo 8

9. Haas 3

10. Williams 0

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.