időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Visszatért a Disney élére az elküldött vezérigazgató

Forrás: Vg.hu
2022.11.21. 09:10 2022.11.21. 13:31
Visszatért a Disney élére az elküldött vezérigazgató

Bob Iger alig két év után ismét átveszi a cégóriás irányítását, miután utódja, Bob Chapek kis híján földbe állította a nagy múltú vállalatot elhibázott döntéseivel – olvasható a Vg.hu-n.

Újra Bob Iger lett a Disney vezérigazgatója, alig két évvel azután, hogy távozott a posztjáról. Utódja és elődje, Bob Chapek azonban botrányt botrányra halmozott és az sem tett jót a megítélésének, hogy a cégóriás jelentősen alulmúlta a pénzügyi várakozásokat, a Disney-részvények értéke pedig 41 százalékos esés után 52 hetes mélypontra zuhant – írja a CNBC

Chapeknek az sem tett jót, hogy cég Disney+ nevű streamingfelülete iszonyatos veszteségeket termelt, és csak óriási áron tudott versenyképes lenni a konkurenciával. Chapek 2020-ban vette át a cég irányítását Igertől, ám a koronavírus-járvány miatt nem sok mindent tudott kezdeni, ráadásul hibát hibára halmoztak bizalmi emberei is, a sorozatos botrányok pedig Chapekre is ráégtek. 

Ennek ellenére az év elején mégis meghosszabbították szerződését, de hiába jelentett be létszámstopot és költséglefaragást, mégis elfogyott körülötte a levegő és alkalmazottai bizalmát is elveszítette elhibázott döntéseivel. A hírek szerint egyébként Chapek maga döntött a távozás mellett, a vezetőség pedig elfogadta. 

Köszönünk minden Bob Chapeknak mindenért, amit a cégért tett a hosszú karrierje alatt, köztük kiemelve azt, ahogy a pandémia alatt navigálta a vállalatot

– mondta Susan Arnold, a Disney elnökségének tagja. 

Bob Iger így hősként térhet vissza és az ő feladata lesz visszaállítani a cégóriást a korábbi pályára. Iger 2020-as távozása előtt 15 évig volt a vállalatbirodalom vezérigazgatója, az ő irányítása alatt kebelezte be a Disney a Pixart, a Lucasfilmet – a Csillagok háborúja minden kellékével – és a Marvelt is. Ezek mindegyike több milliárd dollárral gazdagítják évről évre a Disney-t. 

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Bob Iger (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.