Az Emoji-filmet vetítették elsőként Szaúd-Arábiában

Remélhetőleg a színvonal azért emelkedni fog a jövőben.

Lakner Dávid
2018. 01. 21. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincöt éves tiltás után Az Emoji-film, illetve az Alsógatyás Kapitány voltak az elsők, amelyeket nyilvánosan bemutattak Szaúd-Arábiában – jelentette a Reuters. A Dzsidda városában tartott vetítéseken főként gyerekeket vártak az animációs filmekre, amelyek ugyan nem arattak osztatlan kritikai sikert, bemutatásuk mégis nagy lépésnek mondható.

Ismert, a mozik újranyitása, illetve a nők kiengedése a meccsekre részei a Mohammad bin Szalmán szaúdi koronaherceg által bevezetett reformintézkedéseknek. Szalmán ibn Abdul-Aziz király ősszel egyúttal visszavonta a nőkre vonatkozó autóvezetési tilalmat is. A filmszínházakat a nyolcvanas években, az iszlamistáktól érkező nyomás következtében tiltották be. 

Mint a Reuters írta, szaúdiak ezrei eddig Bahreinbe, az Egyesült Arab Emírségekbe és más országokba utaztak, ha szórakozni vágytak. A kormányzat szeretné elérni, hogy az ezekre fordított pénzeket inkább a határokon belül költsék el. 

– Jóval kényelmesebb és szórakoztatóbb, hogy a hétvégére is jut valami tevékenység, egy kis levegőváltás – jelentette ki a hírügynökség szerint a 28 éves Szultan al-Otaibi. Hozzátette: – Ez egy olyan lépés, ami rendkívül későn jött, de Istennek hála, most végre megtörténik. 

A mozik még nem nyitottak meg, így a filmeket egy állami fenntartású kulturális központban játszották, de a tervek szerint 2030-ig háromszáz új filmszínházat adhatnak át. Az elsők idén márciusban nyílnak meg. 

A The New York Times egyébként rámutatott: a műholdas tévé, illetve az internet így is lehetővé tette már a szaúdiak részére, hogy filmet nézzenek, ha akarnak. Ráadásul a mozivetítések természetesen nem kerülhetik el majd a cenzúrát. Mint a kulturális minisztérium bejelentette, a királyság médiatörvényének megfelelően fogják adott esetben megvágni az alkotásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.