Néhány étel kihat az energiánkra

Vannak olyan ételek, amik elvonják a szervezetünkből az energiát és megbetegítenek.

TyD
2014. 08. 01. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan érzik azt, hogy csak a kapacitásuk 30 százalékát használják ki, és elveszítik az életkedvüket, mert folyton elfáradnak, annak ellenére, hogy mindent jól csinálnak – diétásan és egészségesen táplálkoznak, eleget isznak, sportolnak és alszanak. Van pár étel, ami negatívan hat az energiánkra, ezért hamar elfáradunk.

Mindannyian éreztünk már olyat, hogy semmi eredménye nincs az erőfeszítéseinknek, miközben helyesen étkeztünk és beosztottuk az energiáinkat. Nemcsak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor esszük. Vannak olyan ételek, amik elvonják az energiáinkat, és ezért érezzük magunkat fáradtnak.

Sokan szénhidrátfüggők, ez a tápanyag biztosítja számukra az energiát az adott napra. Míg sokan esküsznek a kenyérre, krumplira és más keményítőalapú szénhidrátokra, addig hajlamosak elfelejteni, mi is tartozik még ebbe a csoportba. Például a gyümölcsök is nagyon jó szénhidrátforrások. Sem a keményítőtartalmú ételek, sem a gyümölcsök nem megfelelőek kizárólagosan, ha reggeliről vagy ebédről van szó.

Fogyókúra éhezés nélkül?

Hogyan kell étkezni, hogy 100 évig éljünk?
Mit együnk, hogy megőrizzük agyunk egészségét?

Az állóképességi sportok a test fiatalságának forrásai
Öt étel, ami gyorsítja az öregedést és öt, ami fiatalít

 

A testünknek szüksége van proteinre, hogy abból energiát merítsen és szinten tartsa a vércukrot a szénhidrát fogyasztását követő órákban is. Azok az emberek, akik proteintartalmú itallal kezdik a napot, egész napra biztosítják a megfelelő vércukorszintjüket, és energiával is bírják.

A glutén-, szója- és tejmentes proteinshakek, a kevert és kiváló minőségű fehérjeitalok megkönnyítik a nap elindítását. De aki nem szereti a proteinitalokat, nyugodtan helyettesítheti két tojásfehérjével vagy más fehérjetartalmú étellel – proteintartalmuk lehetőség szerint legyen kevesebb, mint 20 gramm –, mielőtt útnak indulnak.

Amerikában nagyon népszerű reggelinek számítanak a bagelek, muffinok, croissant-ok és más péksütemények, ezek azonban több kárt tesznek, mint gondolnánk. Hosszú távon ugyanolyan hatásuk van, mint a rágcsálnivalóknak, snackeknek.

Ha kihagyunk étkezéseket, túl sok óra telik el két evés között, a testünk stresszel. Egy nehéz napon figyelni kell, hogy reggelizzünk, és hagyjunk időt egy egészséges, nyugodtan elfogyasztott ebédnek, ami egész napra jó közérzetet és elegendő energiát ad.

De amikor nem eszünk minden harmadik órában, akkor a vércukorszintünk megugrik, a testünk ezt krízisként éli meg és lelassul. Mikor a vércukorszintünk ingadozik, könnyen érezhetjük magunkat kiégettnek, fáradtnak. Ezért ne feledjük, három étkezés és két nasi!

Ha nem is áll fenn lisztérzékenység, gondot okozhatnak bizonyos ételek (például glutén). Ez azért van, mert az ételérzékenység rengetegféle lehet, és sok étel kiválthatja. Sokan azt hiszik, hogy ha nem dagad fel a szájuk az eper miatt, akkor nem is allergiásak rá, és azt gondolják, hogy azt ehetnek, amit csak szeretnének. Ez nem igaz.

Mikor olyan ételt eszünk, amire allergiásak vagyunk, akkor azonnal felléphetnek sokkreakciók, mint a fuldoklás, a kiütés vagy a puffadás, de az is lehet, hogy nem történik semmi. Lehet következménye a pattanás, gondok a súlyvesztéssel, csökkenő energiaszint és még rengeteg minden történhet rövid időn belül úgy, hogy nem jövünk rá, mi is okozza a gondokat.

A tej és a glutén váltja ki a legtöbb emberből az allergiát. Valószínűleg rengeteget hallottunk már a gluténérzékenységről. Az érzékenyek érezhetnek puffadást, migrént, hasfájást, fáradtságot, és más autoimmun betegség is jelentkezhet a gluténra érzékenyek körében.

A tej okozója lehet az energiaproblémáknak. Még ha nem is iszik valaki tejet, evés közben is találkozhat vele, mikor például joghurtot, sajtot vagy túrót fogyaszt.

Érdemes kipróbálni egy hétig, hogy milyen a közérzetünk glutén és tej nélkül. Rögtön érezhető a változás.

Mindannyian tudjuk, hogy a cukor nagyban hozzájárul az elhízáshoz, ezért ha valaki fogyni szeretne, első dolga, hogy mellőzi a cukrot az étrendjéből. De nem csak ez az egyetlen oka annak, amiért nem árt kihagyni az étkezésekből. Az átlagos amerikaiak naponta 25 teáskanálnyi cukrot esznek meg anélkül, hogy tudnának róla. Mindenhol megbújik, minden ételben, italban és még ott is, ahol el sem képzeljük, például a ketchupban, a salátaöntetben, a hamburgerzsemlében, és sok csomagolt élelmiszer is tartalmaz cukrot.

Azon kívül, hogy drámai változást jelent a cukorbetegség, a cukor okozza a vércukor ingadozását, ami felelős az energiáért. Tegyük szokássá, hogy mérjük a vércukorszintet, így nem érhet baj, és ha bármi cukrosat szeretnénk enni, legyen az inkább alma vagy mandula.

Ha vigyázunk a testünkre, óvjuk és tápláljuk megfelelő ételekkel, megfelelő időközönként, hirtelen változást fogunk érezni a közérzetünkkel és az energiánkkal kapcsolatban. Ha meghoztuk a döntést, hogy elhagyjuk néhány rossz szokásunk, akkor már egy lépéssel közelebb vagyunk az egészségesebb élet felé.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.