Kémiai Nobel-díjat ért a szuperfagyasztós elektronmikroszkóp-kutatás

Három tudós kapta az idei kémiai Nobelt, eredményeiket a biomolekuláris kutatásokban használják fel.

MN
2017. 10. 04. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A krio-elektronmikroszkópia megalkotásáért három tudós, a svájci Jacques Dubochet, a német–amerikai Joachim Frank és a brit Richard Henderson kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint – írja az MTI.

A titokzatosan hangzó kutatás eredménye, hogy elektronmikroszkópos vizsgálatok az eddiginél pontosabb és részletesebb képet nyújthatnak akár a szupramolekuláris szerkezetekről is.

A kriotechnika lényege, hogy a vizsgált részecskét, elemet olyan hirtelen hűtik le, hogy a benne található víz nem tud jégkristállyá alakulni. Így az anyag saját állapotában dermed a folyékony nitrogén –196 Celsius-fokos szintjére, és a szerkezetét nem torzítják el a jegesedés mellékhatásai.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.