A rák ellen szállt harcba az a japán tudóscsoport amely felfedezte, hogy az erjesztett stevia, egy kalóriamentes édesítőszerként gyakran használt növény érdekes rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.

A rák ellen folytatott harcban új fejezetet nyithat egy fontos felfedezés
Bár ezek az eredmények jelenleg még korai stádiumban vannak és sok további kutatást igényelnek, de elég egyértelműen arra utalnak, hogy a stevia erős fegyverré válhat a rák, főleg annak egy különösen alattomos típusa, a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben -írja a Science Alert tudományos hírportál. A hasnyálmirigyrák továbbra is az egyik legnehezebben kezelhető rákfajtának számít. A tünetek jellemzően csak a betegség áttétesedése után jelentkeznek, és a hagyományos terápiák, mint például a kemoterápia, csak nagyon ritkán vezetnek gyógyuláshoz.

A kilátások igen borúsak hasnyálmirigyrák estén: a betegek kevesebb mint 10%-a éli túl az öt évet a diagnózis felállítása után. A hatékonyabb és kevésbé mérgező mellékhatásokkal járó kezelések iránti sürgető igény arra ösztönözte a kutatókat, hogy növényi alapú vegyületeket vizsgáljanak meg. Számos, ma már használt kemoterápiás gyógyszer botanikai eredetű – beleértve a csendes-óceáni tiszafa kérgéből kivont paklitaxelt és a madagaszkári meténgből kivont vinkrisztint –, amelyek bizonyítottan új rákellenes szerek felfedezésének útját nyitják meg.
Valóban gyógyító hatása van a steviának?
A stevia, egy Dél-Amerikában őshonos leveles növény, széles körben ismert természetes édességéről. A stevia ismerős lehet a szupermarketek polcairól is, de kevesen gondolnak rá gyógynövényként.
A stevia levelei gazdagok bioaktív vegyületekben, amelyek közül néhány a korábbi kutatásokban rákellenes és antioxidáns aktivitásra utaló jeleket mutatott.
A kihívást ennek a potenciálnak a kiaknázása jelentette, mivel a nem erjesztett stevia kivonatok laboratóriumi körülmények között csak mérsékelten hatékonyak, és gyakran nagy dózisokra van szükség ahhoz, hogy befolyást gyakoroljanak a ráksejtekre.