Rák ellen egy hétköznapi édesítőszerrel

A rák elleni küzdelem váratlan fordulataként egyszerű konyhai baktériumok és egy, a teát édesítő hatásáról ismert növény egy napon segíthet az emberiség egyik leghalálosabb betegségének kezelésében – állítja egy új kutatás. A felfedezés új és komoly eszköz reményével kecsegtet a rák ellen folytatott küzdelemben.

Forrás: Science Alert2025. 08. 01. 19:11
A stevia természetes növényi édesítőszer rákellenes hatását fedezték fel Fotó: HandmadePictures/iStockphoto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rák ellen szállt harcba az a japán tudóscsoport amely felfedezte, hogy az erjesztett stevia, egy kalóriamentes édesítőszerként gyakran használt növény érdekes rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.

Rák ellen is bevethető a stevia, egy hétköznapi növény, amit édesítőszernek használnak
Rák ellen is bevethető a stevia, egy hétköznapi növény, amit édesítőszernek használnak  Fotó: Wikimedia Commons

A rák ellen folytatott harcban új fejezetet nyithat egy fontos felfedezés

Bár ezek az eredmények jelenleg még korai stádiumban vannak és sok további kutatást igényelnek, de elég egyértelműen arra utalnak, hogy a stevia erős fegyverré válhat a rák, főleg annak egy különösen alattomos típusa, a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben -írja a Science Alert tudományos hírportál. A hasnyálmirigyrák továbbra is az egyik legnehezebben kezelhető rákfajtának számít. A tünetek jellemzően csak a betegség áttétesedése után jelentkeznek, és a hagyományos terápiák, mint például a kemoterápia, csak nagyon ritkán vezetnek gyógyuláshoz. 

Ráksejtek illusztrációja    Fotó: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON

A kilátások igen borúsak hasnyálmirigyrák estén: a betegek kevesebb mint 10%-a éli túl az öt évet a diagnózis felállítása után. A hatékonyabb és kevésbé mérgező mellékhatásokkal járó kezelések iránti sürgető igény arra ösztönözte a kutatókat, hogy növényi alapú vegyületeket vizsgáljanak meg. Számos, ma már használt kemoterápiás gyógyszer botanikai eredetű – beleértve a csendes-óceáni tiszafa kérgéből kivont paklitaxelt és a madagaszkári meténgből kivont vinkrisztint –, amelyek bizonyítottan új rákellenes szerek felfedezésének útját nyitják meg.

Valóban gyógyító hatása van a steviának?

A stevia, egy Dél-Amerikában őshonos leveles növény, széles körben ismert természetes édességéről. A stevia ismerős lehet a szupermarketek polcairól is, de kevesen gondolnak rá gyógynövényként. 

A stevia levelei gazdagok bioaktív vegyületekben, amelyek közül néhány a korábbi kutatásokban rákellenes és antioxidáns aktivitásra utaló jeleket mutatott. 

A kihívást ennek a potenciálnak a kiaknázása jelentette, mivel a nem erjesztett stevia kivonatok laboratóriumi körülmények között csak mérsékelten hatékonyak, és gyakran nagy dózisokra van szükség ahhoz, hogy befolyást gyakoroljanak a ráksejtekre. 

Virágzó stevia    Fotó: Wikimedia Commons/Ethel Aardvark 

És itt jön képbe az erjesztés. A joghurt, a kimchi és a kovászos kenyér előállításából ismert erjesztés jóval több mint egy kulináris technika. Az erjesztés ugyanis olyan egyfajta mikrobiális alkímia, amely a növényi vegyületeket képes új, bioaktív molekulákká alakítani. A Hirosimai Egyetem kutatói ezzel összefüggésben egy igen egyszerű, de innovatív kérdést tettek fel: mi lenne, ha a steviát a megfelelő baktériumtörzzsel fermentálnák? E gondolat jegyében elkezdtek kísérletezni a Lactobacillus plantarum SN13T nevű törzzsel, ami egy, a fermentált élelmiszerekben gyakran előforduló baktérium rokona. A fermentáció olyan klorogénsav-metil-észter (CAME) nevű vegyületet eredményezett, ami sokkal erősebb rákellenes hatást mutatott, mint a nyers stevia kivonat.

A fermentált stevia tényleg elpusztítja a ráksejteket?

Laboratóriumi tesztek eredménye szerint a fermentált stevia kivonat nagyszámú hasnyálmirigyrák-sejt pusztulását okozta, míg az egészséges vesesejtek nagy részét sértetlenül hagyta. További elemzések kimutatták, hogy a CAME felelős ezért a hatásért. Úgy működött, hogy blokkolta a rákos sejteket életciklusuk egy meghatározott fázisában, megakadályozva azok szaporodását, és beindítva az apoptózist, azt a természetes folyamatot, melynek során a sejtek önpusztító folyamatot indítanak el amikor megsérülnek, vagy ha már nincs rájuk szükség.

Támadás alatt álló ráksejt    Fotó: Afp/Sciepro

 

Úgy tűnik, hogy a CAME megváltoztatja a rákos sejtek genetikai programozását. 

Aktiválja a sejthalált elősegítő géneket, miközben egyidejűleg elnyomja azokat, amelyek a rákos sejtek növekedését és túlélését segítik. Ez a kettős hatás egyrészt lassítja a rák progresszióját, másrészt arra ösztönzi a rosszindulatú sejteket, hogy elpusztítsák önmagukat.

Hogyan segít a stevia antioxidánsa rák elleni védekezésben?

A fermentált stevia kivonatról azt is megállapították, hogy erősebb antioxidáns, mint a nem fermentált megfelelője. Az oxidatív stressz – a szervezetben található potenciálisan káros molekulák, a szabad gyökök egyensúlyának felborulása –, összefüggésbe hozható a rákkal és más betegségekkel. Azáltal, hogy hatékonyabban semlegesíti ezeket a szabad gyököket, a fermentált kivonat extra védelmet nyújthat az egészséges sejtek számára is. 

De nem ez az első alkalom, hogy a fermentáció rejtett előnyöket mutat. 

A fermentált szója és a ginzeng a nyers formájukhoz képest fokozottan pozitív egészségügyi tulajdonságokkal rendelkeznek. A steviával kapcsolatos eredmények azonban kiemelkednek e kutatások közül a vegyület szelektivitása miatt.

A stevia új áttörést hozhat a rák elleni küzdelemben    Fotó: Biolayne

 

A rákos sejtek elpusztítása és az egészségesek megóvása számít ugyanis a Szent Grálnak a rákkutatók számára. 

Fontos megjegyezni azonban, hogy az ígéretes eredmények egyelőre a laboratóriumban tenyésztett sejtekből származnak, nem állatkísérletekből vagy emberi vizsgálatokból. Sok olyan anyag, ami ígéretesnek tűnik a Petri-csészékben, az emberi test összetettsége miatt a klinikai vizsgálatokon már kudarcot vall. A felfedezés mégis izgalmas és további kutatásokat indokol. A japán tudósok kutatásai mindenesetre rávilágítanak a mindennapi élelmiszerek és természetes mikrobáik adta kiaknázatlan lehetőségekre az új gyógyszerek, köztük a rákellenes medicinák előállításában. 

Talán egy új és hatékony rákellenes szer kifejlesztésének kapujában állunk      Fotó: Science Photo Library/KATERYNA KON/

Ezek az eredmények kiválóan demonstrálják a „mikrobiális biotranszformáció” iránti növekvő érdeklődést vagyis azt, hogy jótékony baktériumokat használnak fel a növényekből származó hatékony vegyületek előállítására. A stevia esetében a naturális édesítőszerként való használat valami sokkal mélyrehatóbb dologgá vált: ugródeszkává egy természetes, célzott és költséghatékony rákterápia felé.

Az új kutatás laboratóriumi eredményei szerint:

  • a fermentált stevia ígéretes rák elleni szer lehet, mert
  • meggátolja a ráksejtek növekedését,
  • és olyan mechanizmust indít el ami önpusztításra kényszeríti a ráksejteket,
  • miközben nem károsítja az egészséges sejteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.