Dolgozzon orvosként Németországban!

Bene Éva Dr.
2003. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Orvosi Kamara hivatalos lapjában, a Magyar Orvos című folyóirat októberi számában olvasható a fenti hirdetés, amelyet az Európai Orvosközvetítő Intézet (Europäisches Institut für Ärztevermittlung) tett közzé. Aki orvos és beszél németül, interneten keresztül elküldheti pályázatát. Hasonló álláshirdetés az újság minden számában található, a magyar orvosokat szívesen látják Norvégiában, Ausztriában, Németországban. A magyar orvos jól képzett, a magyar orvosi diplomát elismerés övezi, a magyar orvos olcsóbb. A fiatal orvosok nagy része beszél németül vagy angolul.
A fiatal és tehetséges orvosok elszivárgása már régen megkezdődött, mert a magyar egészségügy nem képes megtartani szakembereit. A kezdő orvosi bérek arcpirítóan alacsonyak, a betegellátás körülményei nem teszik lehetővé a minőségi munkát, az elhibázott finanszírozási rendszer aláássa a szakmai színvonalat, és nincs perspektíva. Az orvosi pálya szakmai presztízse szűnőben van, egy egyetemi tanár jövedelme messze elmarad egy átlagos banktisztviselő jövedelmétől. Tulassay Tivadar, a budapesti orvosegyetem rektora szerint az egyetemen végzett fiatal orvosok nagymértékű elvándorlása tapasztalható: az utóbbi években végzettek alig 55-60 százaléka maradt meg az orvosi pályán. (Magyar Orvos, XI. évf. 10.)
Nemcsak a fejlettebb országok elszívó- hatása érvényesül: a gyógyszergyárak, és különböző kereskedelmi cégek az orvosoknak a sokszorosát kínálják, mint amennyit bármely kórház vagy klinika fizetni tud.
Mivel az orvosi pálya vonzereje évről évre csökken, egyre kevesebb az egyetemre jelentkezők száma, így a felvételhez már az alacsonyabb pontszám is elegendő. Ebből adódik, hogy a végzettek szakmai színvonala is egyre alacsonyabb. Aki teheti, végzés után elhagyja a pályát, csak a legelhivatottabbak és a szerényebb képességűek maradnak meg a betegellátásban.
Ebben a helyzetben döntött a kormány az általános leépítésekről, arról, hogy a közalkalmazottak létszámát, beleértve az orvosokat is – csökkenteni kell. A fiatalokat elengedik, az idősebbeket el fogják küldeni.
A betegellátás területén óriási bajok vannak az utánpótlással, és ha elfogy az idősebb generáció, amely már évtizedek óta hordja vállán a gyógyító munka terheit, nem lesz orvos, aki ellássa a betegeket, nem lesz, aki oktassa a leendő szakembereket. A már jelenleg is tapasztalható létszámhiány és finanszírozási helyzet következménye az orvosok túlterhelése. Többszörösen érvényesül ez a túlterhelés a klinikusokra, az egyetemeken dolgozó orvosokra vonatkozóan, akik a fekvő- és járóbeteg-ellátáson, ügyeleteken kívül magyarul, németül és angolul is oktatnak. Pedig már Mária Terézia megmondta, hogy egy birkáról csak egy bőrt lehet lenyúzni. Az orvosokról többet. A rendkívüli túlterhelést bizonyítja az orvosok halálozásának a népesség egészéhez viszonyított kedvezőtlen helyzete.
A túlterhelés másik súlyos következménye a munka, a betegellátás minőségromlása, amelyet mindenki észlel, aki beteg.
A kormány válságos pénzügyi helyzetét az egészségügy feláldozásával próbálja rendezni: eladni, ami eladható, és leépíteni, ami leépíthető. Meddig lehet még zsugorítani az amúgy is szűkre szabott betegellátást? Meddig tűri még ezt az egészségügyi társadalom?
Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után a munkaerő szabad áramlásából következik, hogy a tehetséges magyar orvosok Európa gazdagabb országaiban könnyen jobb állásokhoz juthatnak, mint itthon. Ki fog Sopronban dolgozni, ha a szomszédban a többszörösét tudja megkeresni? A hazai betegellátás létszámgondjai pedig rohamosan kritikussá válnak majd. Néhány év múlva, akinek a pénztárcája ezt megengedi, magyar orvosokhoz fordulhat Bécsben, Grazban vagy Münchenben, és bizonyára kulturált körülmények között, magas színvonalú ellátásban fog részesülni. De ki fog gyógyítani minket tíz év múlva itthon?

A szerző az orvostudomány kandidátusa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.