Hazugság volt minden szavuk

–
2003. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú Gulag-rabság alatt számtalanszor hangzott rabtartóink ajkáról: nemsokára mentek haza. Nyolc, legtöbbünknek kilenc, tíz évet kellett erre várnia. Sztálin halála, 1953. március 5. után körülbelül két hónappal kezdték végrehajtani a részleges amnesztiarendeletet. „Mentek haza!”, mondták a lágerparancsnokok, és útnak indítottak bennünket. Az utolsó csoport Lembergbe érkezése után a táborparancsnok kijelentette, 72 óra múlva hazaindítanak. Szabadok leszünk. A 72 óra, négy és fél hónap idegfeszültséggel teli várakozás lett.
Végre 1953. november 19-én, az esti órákban az első 750 fővel kigördült a lembergi pályaudvarról a szabadulókat szállító marhavagonokból álló vasúti szerelvény a magyar határ felé. Csap határállomáson bőrkabátos ÁVH-s tisztek vártak már szabadnak nyilvánított honfitársaikra. A bőrkabátosok láttán értettem meg a bennünket búcsúztató szovjet tiszt állítását; hogy a magyar kormány nem akart átvenni, nem kívánatos személyeknek nyilvánított minket, s az elhúzódó tárgyalások miatt voltunk olyan sokáig Lembergben. Az ávósokat látva világossá vált, hogy tőlünk, akik láttuk és saját bőrünkön tapasztaltuk meg a valódi kommunizmust, jobban tartottak, joggal, hiszen szánkra nem lehetett lakatot tenni.
Sóstó gyógyfürdő (Nyíregyháza) vasútállomástól egy fasoron mentünk a fürdőszállóig. Kétoldalt a fák mellett géppisztolyos ávósok kísérték a menetet. Vacsoránkat civil alkalmazottak szolgálták fel, némán, még a hozzájuk intézett kérdésekre sem válaszoltak. Az elhelyezésünkre kijelölt gyógyfürdőt a kerítésen kívül fák és bokrok mögött megbúvó fegyveresek vették körül. Ez volt a beígért szabadság!
A gyógyfürdő főépületi teraszáról Ladvánszki Károly ÁVH-s őrnagy (1989-ben tábornoki ranggal ment nyugdíjba) mondta el fogadóbeszédét. Kifejtette, hogy a haza nagy szeretettel fogad bennünket, a lakóhelyünkre eljutáshoz, munkába álláshoz minden támogatást megkapunk. Ezzel szemben a tények: 30 forint kárpótlást és egynapi élelmet kaptunk. Igazolvánnyal is elláttak, ebben a személyi adatainkon kívül az állt, foglalkozásunk: „volt hadifogoly” – és felhívják a hatóságokat, hogy a hazautazásban és a munkában való elhelyezkedésben támogassanak. Ugyanakkor olyan utazási utalvánnyal láttak el, amelyik csak személyvonatra szólt. Minél előbb szerettünk volna hazaérni, ezért a bátrabbak felszálltak a gyorsvonatra. A kalauznő le akart bennünket szállítani a személyvonatról is. Fittyet hányt a belügyminisztérium kormánybiztosa által aláírt igazolványban foglaltakra.
Egyáltalán nem támogattak bennünket a munkához jutásban, ha megtudták, hogy elítéltek voltunk, akkor szóba sem álltak velünk. Akinek sikerült mégis elhelyezkednie, és utólag rájöttek a múltjára, megszüntették a munkaviszonyát. Akinek sikerült netán bejutni főiskolára vagy egyetemre, és bejelentés alapján megtudták, politikai elítélt volt a Szovjetunióban, az ellen fegyelmi eljárást indítottak, felfüggesztették az intézmény látogatása alól. Nem kaphattunk gépjárművezetői engedélyt sem.
Rákosi 1956-ban az egyik KB-ülésen bejelentette, hogy már többször sürgették az illetékes szovjet szerveknél irataink megküldését. A Szovjetunió csak 1959 végén adta át papírjainkat, és azonnal bekerültünk a BM-nyilvántartásba, annak ellenére, hogy Lembergben egy magas rangú NKVD-s tiszt kijelentette: Felejtsék el, hogy elítéltek voltak, hadifoglyokként mennek haza. Csak az kaphatott tiszta erkölcsi bizonyítványt, akinek az ügyét a Szovjetunió legfelső bírósága kérelemre felülvizsgálta, és az eljárást vele szemben bűncselekmény hiányában megszüntette, valamint teljesen rehabilitálta.
Igazán csak 1990-es rendszerváltás hozta meg nekünk a szabadságot.
Dr. Keményfi Béla egykori Gulag-fogoly, Kaposvár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.