Ajándék ember

Sebeők János
2003. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gotov je – skandálták Belgrádban pár éve. We got him – nyilatkozta Irak amerikai kormányzója: most. Hát ismét elkapott bennünket a történelem szele. Kilehellett, bűzös lehelete. Megvan. Ez az. Elkapták.
A hír kapcsán s a látvány láttán két mondat támad föl bennem a hullámsírból, éspedig a következő kettő: a király meztelen, és ímé, az ember. Talán még Ceausescu sem volt annyira levetkőztetve, mindennemű e földi királyságától megfosztva az „utolsó ítéletkor”, melyet rámértek, mint friss elfogásakor Szaddám Huszein. A nyálvételi jelenet… És a mozdulat, mellyel a szertartásosság, a zavarodottság és az iszlám egyfajta tragigroteszk mobil szobraként szakállához nyúlt. Mint kép, az idők immár örökkéig a miénk. Királyokkal ilyen nem történik soha. Tehát, ha megtörtént vele, akkor királysága nyilván oda. És embersége?
Ímé, az ember: Szaddám Huszein. Embert kaptunk karácsonyra – és ez jó. Mert emlékeztet bennünket arra, hogy itt, a Földön végül is egy emberi játszma folyik, a szó shakespeare-i értelmében. Az emberré tett király, az emberré alázott hatalom, a Neander-völgyi mélységbe alászállított ember lemezteleníti a civilizációt. Akárhány Matrjoska-ruha, találmány, termék, hiúság és birtok is fedje csupasz csecsemőbőrünket avagy öregembertestünket, a végső igazság változatlanul emberi természetű. Emberded ringásunk csak látszólag gépiesült. A hatalomfosztás mindig az emberbe vet vissza, s ezért a legszebb dráma, melyet velünk a kollektív emlékezet előadathat.
Igen, igen. Embert kaptunk ajándékba karácsonyra a történelemtől, a nagybetűs Történelemtől, s egy pillanatot, mely rögzülni hivatott: nyálmintát vesznek a fogolytól. Az ajándék embertől. Aki megvan. Akit elkaptak. We got it. A bujkáló, konok irgalmasság mégis azt mondatja velem: ajándék embernek ne nézd a fogát.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.