Jóléti rendszerváltás – bennfenteseknek

Budai Gyula
2004. 01. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ámulva szemléltem azon izgalmas jogi fordulatokat, amelyek Gál J. Zoltán kormányszóvivő ingatlan- adásvételi szerződése kapcsán bontakoztak ki a szemünk láttára. Ahhoz azonban, hogy a szerződés lényegét megértsük, néhány szót ejtenünk kellene az előzményekről is.
A szóban forgó ingatlanegyüttes – a Hunyadorom luxuslakópark – építésének beruházója az Advant Kft., az építkezés kivitelezője a Market Építő Rt. A szerződés 1.4 pontja szerint a Gál J. Zoltán által megvásárolandó lakásban „előre nem tervezhető pótmunkák elvégzése vált szükségessé”, és mivel ezt a költséget az építkezést finanszírozó bank nem fizette meg, ezért az Advant Kft.-nek
65 860 853 forint tartozása keletkezett a Market Rt. felé. A Market Rt. e tartozást egy harmadik személyre engedményezte, ám hogy ez kicsoda, az a szerződésből nem derül ki. Az adásvételi szerződést megelőzően két nappal (2003. november 17-én) a Market Rt. a korábbi engedményezési szerződést módosítja, és felét kell – kellene – az Advant Kft.-nek fizetnie, mégpedig 35,18 millió forintot, mert ekkora összeg maradt kiegyenlítetlenül a 65 millióból. Ezen előzmények után az adásvételi szerződést 2003. november 19-én kötötték meg a felek. Maga a szerződés a szokásos jogszabályi előírásoktól eltérően jó néhány olyan kikötést tartalmaz, amely kétségessé teszi a szerződő felek tényleges szerződési akaratát, továbbá azt, hogy ténylegesen történt-e teljesítés a felek között, vagy csak látszólagos pénzmozgás történt a vevő részéről az engedményező Market Építő Rt. felé.
Nézzünk néhány érdekes megfogalmazást a szerződésből, amely az előbb említett kétségeket tovább erősíti.
Az adásvételi szerződés 2. oldalán a 3. bekezdés értelmében az eladó (Advant Kft.) „A tartozás fennmaradó részét beszámítással rendezi oly módon, hogy a jelen szerződés aláírásával a Market Rt.-re engedményezi a jelen szerződés szerinti ingatlan vételárát a 3.2 pontban foglaltak szerint”. E mondatnak az a lényege, hogy a vevőnek (Gál J. Zoltán) a vételárat nem az Advant Kft., hanem a Market Rt. felé kell megfizetni.
Amikor az ingatlant eladták, akkor még nem volt kulcsrakész állapotban (állítólag) és további – nem részletezett – munkák elvégzése vált szükségessé. Ezeket a munkákat a Market Rt. vállalta, hogy elvégzi (2.5 pont).
A szerződés 3.2.1 pontja szerint a vevőnek a vételárból csak akkor kell kifizetnie 20,18 millió forintot a Market Rt. felé, ha a lakópark építését finanszírozó bank (Erste Bank) előre (!) hozzájárul az általa bejegyzett jelzálogtörléshez. A jelzálog törlési engedélyét az Advant Kft.-nek kell beszereznie az Erste Banktól. Megjegyzem, egyetlen banknál sem gyakorlat az, hogy előre törlik a jelzálogot egy majdani fizetés reményében.
A szerződés 6.1 pontja viszont ellentmond ennek, hiszen abban az szerepel, hogy az Erste Bank Rt. csak akkor járul hozzá a jelzálogtörléshez, ha a vételár a vevő (Gál J. Zoltán) „által teljes mértékben megfizetésre került”. Vagyis eszerint a bank nem előre mond le a jelzálog jogosultságáról, hanem csak akkor, ha kifizették a teljes vételárat! A tulajdoni lap szerint az Erste Bank Rt.-nek a szerződés szerinti 6.1. pontban hivatkozott jelzálogát törölték, vagyis a teljes vételárat valaki kifizette. Azért nem tudjuk, hogy ki, mert a szerződés szerint Gál J. Zoltán csak 20,18 millió forintot teljesített, a fennmaradó 15 millió Ft vételárhátralékot még nem egyenlítette ki. Sőt, többször is azt nyilatkozta, hogy ezt bankhitelből kívánja teljesíteni.
A szerződésnek semmi köze nincs ahhoz, hogy a Gál J. Zoltán fog-e kedvezményes lakáshitelt felvenni vagy sem, mert ez nem arról szól. A szerződés lényege, hogy amennyiben a Market Rt. ad egy igazolást az Advant Kft. felé, hogy megkapta a 20,18 millió forintot (tehát a vételár kétharmadát) akkor az eladó hozzájárul ahhoz, hogy a vevő tulajdonjogát 1/1 arányban bejegyezzék az ingatlan-nyilvántartásba, annak ellenére, hogy a szerződésben tulajdonjog-fenntartás szerepel az eladó vonatkozásában. Ez pedig annyit jelentene, hogy az eladónak kellene nyilatkozni a vevő vonatkozásában, hogy a vételárhátralékot megkapta. Ilyenről pedig szó nincs a szerződésben. Ellenkezőleg, a szerződés záradéka azt rögzíti, hogy a Market Rt.-nek nincs további követelése az eladó Advant Kft. felé. Felvetődik a kérdés: mi a bizonyíték arra, hogy a vevő Gál J. Zoltán tényleg átutalta a 20,18 millió Ft vételárrészletet a Market Rt. HVB Bank Rt.-nél vezetett számlájára?
Az is lényeges körülmény, hogy amikor még nem fizették ki az ingatlan teljes vételárát, az eladó a szerződés aláírását követő öt napon belül a vevő birtokába adja az ingatlant. Ez nem elfogadható a tulajdonjog-fenntartással kötött adásvételi szerződések során, tekintettel arra, hogy az eladónak így nincs garanciája arra, hogy a vételárhátralékot megkapja a vevőtől. A vevő Gál J. Zoltán mégis tulajdonos és birtokos is lesz egyszerre. Kell ennél több a mai világban!?
További fontos momentum, hogy a szerződésben semmilyen garancia, biztosíték nincs beépítve arra, hogy a Market Rt. kérné a földhivatalt, hogy a vételárhátralék erejéig (15 millió) jelzálogot jegyezhessen be az ingatlanra. Arra sincs utalás és adat a szerződésben, hogy mi az a határidő, amikor a vevőnek (Gál J. Zoltánnak) meg kell fizetnie a 15 milliót a Market Rt. felé. Így elvileg a kölcsönnek nincs is lejárata, azaz nem kell visszafizetni.
Tehát ez az ingatlan-adásvétel lényegében arról szól, hogy hogyan vegyünk meg egy 35 milliós, nem teljesen kész budai luxusingatlant:
1. vagy úgy, hogy nem fizetünk érte, mert ha a vevő összejátszik Market Rt.-vel, amelyik falból kiadja a teljesítési igazolást eladónak, hogy a vevő (Gál J. Zoltán) kifizette a 20,18 millió Ft vételár- részletet, akkor ingyen van egy lakása Gál J. Zoltánnak,
2. vagy úgy, hogy kifizetem a vételár 2/3 részét és megszerzem az ingatlan tulajdonjogát, mert a szerződés szerint a fennmaradó 15 millió Ft vételárhátralék teljesítése nincs határidőhöz kötve, egyébként pedig behajthatatlan.
Ezt a körülményt támasztja alá az adásvételi szerződés záradéka is, amelyben a Market Rt. egy olyan nyilatkozatot tesz, amellyel legalizálja a teljes vételár kifizetését, annak ellenére, hogy a vételárból – elméletileg – csak 20,18 milliót teljesített Gál J., s azt is csak olyan módon, hogy a Market Rt. igazolja az eladó Advant Kft. felé, hogy a vevő Gál J. Zoltán kifizette a vételárrészletet.
Így jut Gál J. Zoltán egy 82 négyzetméteres alapterületű luxusingatlan tulajdonjogához, amelyhez még egy 22 négyzetméteres terasz, 118 négyzetméteres kertkapcsolat is tartozik potom 32,68 millió Ft-ért, továbbá egy 2,5 Ft értékű garázshoz.
Mellesleg azt sem lehet pontosan tudni, miért pont 35,18 millió Ft – vagyis jóval az ingatlan forgalmi értéke alatt állapították meg az ingatlan vételárát. Azért, mert az eladó ennyiért adta el – válaszolná Gál J. Zoltán. Ezek után már csak érdekességként említhető meg, hogy a Market Építő Rt., amelyik az ingatlan tulajdonjogához juttatta Gál J. Zoltánt, a Wallis (csoport) tagja, vagyis a Wallis tulajdonában álló cég, amely cégcsoport részese volt a kormány által végrehajtott több száz milliós gépjármű-beszerzésnek, ahol Gál J. Zoltán édesanyja vezető jogtanácsosként dolgozott sokáig.
Lám-lám, egy adásvételi szerződés létrejöttének mennyi mozgatórugója van és milyen egyszerű, hogy valaki budai luxuslakáshoz jusson.
Amíg a pályakezdő fiatalok és a családot alapítók részére lassan elérhetetlen lesz a lakásproblémák megoldása (a hitelkedvezmények megváltoztatása és szigorítása miatt), addig egy kormányszóvivőnek, akinek anyukája valamikor jó helyen végezte munkáját, minden elérhető és minden megoldható. Ezen érdemes volna elgondolkodni tisztelt MSZP-szavazók, hogy kinek is építik a jóléti rendszerváltást azok, akiket megválasztottak. Maguknak.

A szerző jogász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.