idezojelek

Élmezőnyben a magyar gazdaság, 6,5 százalékkal nőtt a hazai GDP

Minden pénzpiaci várakozást felülmúlva bővült a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
Fotó: Jászai Csaba

Íme a legújabb gazdaságpolitikai bizonyítvány: minden pénzpiaci várakozást felülmúlva bővült a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. Konkrétan: 6,5 százalékkal nőtt a hazai GDP a szóban forgó időszakban, így ha hozzávesszük az első negyedév parádés számát (8,2 százalék!), az első fél évben összességében több mint hétszázalékos volt a magyar gazdaság növekedése. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint „jó hír érkezett”. Ennél frappánsabban aligha lehetne definiálni gazdaságunk „kilövését”.

Tekintettel arra, hogy a szomszédban háború dúl, és a világgazdaságot ellátási problémák, ipari leállások, magas infláció és energiaválság sújtja, ez igen jó eredmény. Zsákbamacskát ne áruljunk: a megnövekedett energia- és nyersanyagárak, valamint az ellátási láncok fennmaradó, néhol tovább fokozódó feszültségei ugyanis beárnyékolják a kilátásokat. A negatív hatások hozzánk is begyűrűznek.

Ugyanakkor a magyar gazdaság a fegyveres konfliktus ellenére is szép teljesítményt produkált. A KSH közlése szerint az aszállyal küzdő agráriumot leszámítva minden nemzetgazdasági ágazat belehúzott a második negyedévben. Kiderült az is, a munkanélküliség rekordalacsony, a három százalékot közelíti az ezt jelző ráta.

Apropó! A költségvetés sem dőlt össze, holott az ellenzék azt jósolta, hogy az országgyűlési választásokat követően padlót fog a büdzsé. Ezzel szemben a költségvetési nagy kifizetések – megemelt ágazati bérek, szja-visszatérítés, nyugdíj – hozzájárultak a fogyasztás növekedéséhez, a szolgáltatások bővüléséhez.

Ráadásul a hazai GDP növekedése mind éves, mind negyedéves alapon messze felülteljesítette a V4-es régió országainak növekedését. Például a lengyel gazdaság, messze alulmúlva a várakozásokat, több mint két százalékkal zsugorodott, de „csehül” áll Prága és Pozsony is. Negyedéves alapon minimálisan tudtak a nullaszázalékos bővülés felé menni. A cseh és a szlovák gazdaság növekedését visszafogta a járműgyártást sújtó csip és más alkatrészek hiánya, amit a hazai gazdasággal ellentétben más ágazatok nem tudtak ellensúlyozni. Helyzetüket tetézi, hogy mindkét V4-es ország teljesítménye minimális mértékben még a járvány előtti szinttől is elmarad, szemben a magyar gazdaság produkciójával, amely már tavaly beérte a koronavírus okozta gazdasági sokk előtti kibocsátást.

De mire megyünk a friss GDP-adattal? Az a további jó hír, hogy más uniós tagállamokkal szemben nem pusztán elkerülhetjük éves alapon a recessziót, a visszaesést, hanem ambiciózus bővüléssel is zárhatunk 2022-ben. A friss prognózisok alapján bőven öt százalék felett leszünk bővülésben. S nem elképzelhetetlen, hogy a becsléseket az új adat tükrében a pénzpiaci szakértők is átírják. Természetesen felfelé kerekítve.

A szerző a Figyelő.hu főszerkesztő-helyettese

Borítókép: viharos szél lengetve feszíti, hajtogatja a magyar nemzeti lobogót, a piros-fehér-zöld trikolórt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete előtt álló, Országzászlót tartó díszoszlopon, a budai Vár északnyugati bástyáján (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A baloldal elvenné a tanárok pénzét

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

A WEF az egyik legnagyobb veszély

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Elegünk van a sokszorosan leszerepelt politikai szereplőkből!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Miért hanyatlik a kereszténység?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.