időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo
Csak az igazat – A baloldali sajtó szerint szentségtörés megemlíteni, hogy Amerika nélkül nincs béke

Macron elnök is egyetért a pápával

Apáti Bence
2022.10.28. 05:40
Macron elnök is egyetért a pápával

Ferenc pápa még hétfőn a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájában fogadta audiencián Emmanuel Macron francia államfőt. A franciák elnöke döbbenetes, a balliberális oldal számára elfogadhatatlan dologra ragadtatta magát: arra kérte a szentatyát, hogy hívja fel Joe Bident, és járjon a közben a béke érdekében.

Előző gondolataimat kénytelen vagyok újrafogalmazni, ugyanis nem egy, hanem két szörnyűségről beszélt. A békéről és arról, mintha az Amerikai Egyesült Államok elnökének lehetne bármilyen ráhatása is a fegyverszünetre. 

A feltételezés, hogy Bidennek köze lehetne egy eljövendő békéhez, a liberális fősodorban olyan főbűnnek minősül, mintha valaki azt mondaná, hogy az anya nő, az apa pedig férfi, illetve mindössze két nem létezik, esetleg hogy a szankciók miatt lőttek ki az energia- és az élelmiszerárak.

De először foglalkozzunk a béke kérdésével.
Aki figyelmesen szemléli az amerikai pénzből finanszírozott hazai és nemzetközi sajtót, azt láthatja, hogy manapság egymás között, otthon a négy fal magányában, halkan suttogva is szigorúan tilos a békéről beszélni. 

A béke felemlegetése azt vonhatja magával, hogy a 444 vagy a Telex azonnal előveszi az izzó, „Putyin ügynöke” felirattal ellátott kincstári, Langley-ben legyártott billogot, és őrjöngve nyomja bele a bőrébe mindenkinek, aki a szájára meri venni a szót.

Persze ha épp jobb kedvűen ébrednek a srácok, tudom is én, mert mondjuk egy fiatal gimnazista lány különböző nemi szervekről „szónokol” egy tüntetésen, miközben olyan, eddig ismeretlen szavakat használ a beszéde során, mint például „felhivalkodás”, akkor csak kajánul, gúnyosan, nagyképűen nevetve teszik ugyanezt. 

Ilyenkor kevésbé vörös a fejük, talán a szájuk sem habzik annyira, apró és vékony kezükön sem dagadnak ki az erek, de azért ebben az esetben tettre készen szorongatják a „Mocskos oroszbarát” feliratú tüzes pecsétet.

A béke ugyanis rossz, a béke hányinger, a béke szótól egy jogállamban gondolkodónak felfordul a gyomra; fegyvernyugvásról egy tisztességes demokrata egyszerűen nem beszélhet.

Háború, bombák, fegyverropogás, halottak, leszakadt végtagok, ukrán, orosz, kárpátaljai magyar halottak. Árvák. Ez az igazi buli, ezek az igazi, demokratikus buli nélkülözhetetlen kellékei, ezektől lesz szilaj jókedve a honi balliberális újságírónak. Békéről nem illik beszélni.

Orbán Viktor beszél békéről. Meg a klerikális reakció. Salvini. Posztfasiszták, illiberálisok, katolikusok. Mit beszélnek: egyenesen követelik a fegyverszünetet. Döbbenet, szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik.

Macron is kiejtette a száján tiltott a szót, tehát egy időre egészen biztosan kiiratkozott az európai demokraták elit klubjából. 

De, mint az fentebb említettem, nem csak egy bűnt követett el. A Vatikánban lényegében ugyanazt mondta, amit nemrég Orbán Viktor is Berlinben. Azt állította, hogy a béke megteremtésének érdekében nem elég Zelenszkijt és Putyint bevonni, a fegyverszünethez Joe Bidenre is szükség van.

Ilyesmiről beszélni az ellenzéki szerkesztőségek szerint azért nagyfokú tapintatlanság, mert ilyenkor nem vesszük figyelembe, hogy a hősies ukrán nép a szabadságáért harcol. A sztahanovisták még azt is hozzá szokták tenni, hogy az ukrán nép egyenesen Európáért, az európai demokratikus értékekért küzd.

Mondjuk a munkácsi turulszobor lefűrészelése, a gyalázatos nyelvtörvény vagy a magyar és az orosz kisebbségek jogainak megnyirbálása, rosszabb esetben az Ukrajnában élő őshonos népek gyilkolása, a magyar képviselők kitiltása, illetve halállistára tétele, az államilag támogatott terrorcselekményekről nem is szólva – gondoljunk csak Darja Dugina felrobbantására –, vagy esetleg a náci Németország jelképeinek használata – Azov ezred, Jobb Szektor –, vagy Adolf Hitler híres mondásának idézése az agyaglábakon álló kolosszusról esetében nem igazán látni egészen tisztán, milyen európai értékeket képviselnek, de lehet, hogy bennem van a hiba, és csak én nem tudom megérteni az egyszerű összefüggéseket.

Ráadásul ezek az európai értékek valahogy mindig változgatnak; néhány évvel ezelőtt például a fene se gondolta volna, hogy hamisítatlan, valódi európai értéknek fog minősülni, ha 12 éves gyerekek átműthetik magukat, vagy hogy a nemváltoztatás fontosságáról érzékenyítenek óvodásokat. 

Valószínűleg a munkácsi turul eltávolítása is olyan európai érték, amit mi, agymosott, bőgatyás nacionalisták sosem fogunk tudni magunkévá tenni, illetve megérteni.

De kissé elkanyarodtunk. Ott tartottunk, hogy Gyuri bácsi sajtója szerint azért szentségtörés megemlíteni, hogy Amerika nélkül nincs béke, mert ha így teszünk, megbántjuk a roppant érzékeny ukrán népet. Európai demokrata pedig ilyet nem tesz, mert hát európai értékek. 

Az ukránok ugyan amerikai fegyverekkel, amerikai pénzből, amerikai tisztek által kiképezve harcolnak az orosz hadsereg ellen, de erről szigorúan tilos beszélni, különben megbántott és síró ukránok lephetik el a kijevi utcákat. 

Ezt pedig mindenféleképpen el kell kerülni. A hiperérzékeny ukrán nép lelkét nem szabad háborgatni az igazsággal.

De hogy tovább bonyolítsuk a dolgot: minapi hír, hogy nemcsak Orbán Viktor, Emmanuel Macron, Ferenc pápa, de még az amerikai Demokrata Párt harminc képviselője is úgy gondolja, Joe Bidenre van szükség ahhoz, hogy béke legyen. 

Bizony, egyrészt roppant tapintatlan módon békéről beszéltek – hiszen a béke rossz, a háború jó –, és még érzéketlenebb módon, pont úgy, mint akiknek fogalmuk sincs arról, mennyire megbántják ezzel az ukrán népet, arról írtak, hogy a fegyverszünet megteremtéséhez nélkülözhetetlen az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Írtak, igen, merthogy harminc kormánypárti képviselő levelet írt Joe Bidennek, amelyben többek között olyan dolgok szerepelnek, hogy az amerikai kormány tárgyaljon közvetlenül – mondom: közvetlenül! – az orosz kormánnyal a békéről. Sőt arra is tesznek úgymond utalásokat, hogy a békekötést akár bizonyos szankciók lazításával is lehetne ösztönözni.

A 444 szerint ebből óriási botrány kerekedett, akkora, hogy a képviselők állítólag kénytelenek voltak visszavonni az irományt. Vannak dolgok ugyanis, amikről bizonyos körökben tilos beszélni, suttogni vagy írni. Sőt, ha bekövetkezik a 444 és Gyuri bácsi által vágyott, szép új, orwelli világ, akkor gondolni sem. Az igazságról manapság nem ildomos szólni, az igazság rossz, az igazság bántó, az igazság Putyin trójai falova.

Borítókép: Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Vatikánban (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média/Vatikáni Média)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.