Visszavonták békepárti levelüket a progresszív demokraták

A kongresszusi képviselőket azzal vádolták meg, hogy szembementek Washington álláspontjával és magukra hagynák az ukránokat.

2022. 10. 26. 15:43
White House Press Secretary Jen Psaki announces Karine Jean-Pierre as the new White House Press Secretary
epa09929401 Incoming White House Press Secretary Karine Jean-Pierre responds to questions from members of the news media after White House Press Secretary Jen Psaki announced Jean-Pierre would replace her when Psaki steps down from the position, in the James Brady Press Briefing Room of the White House in Washington, DC, USA, 05 May 2022. When Psaki leaves the position next week, Karine Jean-Pierre will become the first black woman to be press secretary. EPA/MICHAEL REYNOLDS Fotó: MICHAEL REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A levél több hónapja készült, a munkatársainak egyeztetés nélkül adták most ki. A választmány elnökeként vállalom a felelősséget mindezért – fogalmazott közleményében Pramila Jayapal, a Kongresszusi Progresszív Választmány vezetője. A demokrata párti politikusnak a hétfőn kiadott és – lapunk által is ismertetett – Joe Biden amerikai elnöknek címzett levele után kellett nekilátnia a „kárelhárításnak”. 

Ebben a levélben harminc demokrata képviselő kérte arra az elnököt, hogy helyezzen nyomást Ukrajnára a béketárgyalások megindítására, sőt keressen diplomáciai utakat Oroszországgal a háború lezárásának érdekében.

– Fogalmam sincs, hogy a még júliusban írt levél miért most került ki – írta Twitter bejegyzésében a demokrata Mark Pocan, az állásfoglalás egyik aláírója.

Olyan nincs, hogy négy hónapig a fiókban őrizgetsz egy ilyen, a globális folyamatokra érzékeny levelet

 – nyilatkozta a The Hill washingtoni székhelyű hírportálnak a levél megíróihoz közel álló egyik forrás.

A békét követelő politikusok hamar a támadások kereszttüzébe kerültek, azzal vádolták őket, hogy felrúgták a washingtoni konszenzust Kijev támogatása ügyében, szembe mentek a Fehér Ház álláspontjával és magukra hagynák az ukránokat. Mindemellett az a vád érte őket, hogy kiállásukkal összezavarták a Demokrata Párt háborúról megfogalmazott üzenetét, amely a végsőkig kitartana Ukrajna mellett, minden szükséges támogatást megadva.

Kínos ez a levél aláírói számára, hiszen nem csak az adminisztráció, hanem az ukránok tekintélyét is aláássa ebben a kulcsfontosságú pillanatban

 – fogalmazott az ügy kapcsán Jim Manley, politika tanácsadó. – Az Ukrajnának nyújtott támogatásokat fenntartjuk a háború végéig – fogalmazott Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő minapi sajtótájékoztatóján. Felszólalásában hozzátette, az említett levélről nem kíván szót ejteni.

 

Borítókép: Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője. 2022.05.05. (Forrás: EPA/ Michael Reynolds)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.