Béketárgyalást sürgetnek a demokraták Biden és Putyin elnökök között

A kongresszusi képviselők levelükben hangsúlyozzák, hogy „a diplomácia alternatívája az elhúzódó háború”.

2022. 10. 25. 18:04
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Joe Biden amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án.MTI/AP/Patrick Semansky Fotó: Patrick Semansky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hisszük, hogy Ukrajna, az Egyesült Államok és az egész világ érdekében állna az elhúzódó konfliktus megállítása. Ezért arra kérjük az elnököt, hogy párosítsa az amerikai katonai és gazdasági támogatást egy proaktív diplomáciai nyomással Ukrajnában, ezzel elősegítve a fegyverszünet reális keretének a megteremtését – sürgette az orosz–ukrán békekötést mintegy harminc demokrata párti kongresszusi képviselő – köztük a párt radikális szárnyának prominens alakja, Alexandria Ocasio-Cortez – Joe Biden amerikai elnöknek címzett levelében.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt, Washington támogatja a legintenzívebben Kijevet, eddig mintegy 18 milliárd dollár (7200 milliárd forint) értékű katonai, humanitárius és gazdasági támogatást biztosított Ukrajnának.

A háború okozta világméretű gazdasági nehézségek már az alapvetően zárt amerikai gazdaságot is elérték, és a jobboldal mellett – Donald Trump korábbi republikánus elnökkel az élen – már az amerikai baloldalon is egyre többen nézik aggodalommal a választók megnövekedett pénzügyi terheit.

A Fehér Háznak címzett levélben ugyan elismerik, hogy Biden elnök eddigi Ukrajnának szánt támogatásait a kongresszus is megszavazta, és alapvetően egyetértenek az elnök „elköteleződésével a háborúba keveredett ország megsegítésében”, valamint értékelik, hogy Biden elnök nem sodródott bele nyíltan a konfliktusba, amely – mint írták – a harmadik világháborút jelentené, mégis aggodalmukat fejezték ki, mondván: 

a nukleáris fenyegetés a hidegháború óta nem volt olyan jelentős, mint napjainkban. 

A kongresszusi képviselők levelüket úgy folytatják: „…a diplomácia alternatívája az elhúzódó háború. Ha engedjük, hogy a háború évekig tartson, akkor egyre több ukrán fog meghalni, és további tízmilliók élelmezése, orvosi és energetikai ellátása kerül veszélybe globálisan az elszabadult árak miatt” – fogalmaztak.

Az Egyesült Államoknak felelőssége minden lehetőség megvizsgálása, beleértve a közvetlen szerepvállalást Oroszországgal a békés megegyezésben

– írták, majd hangsúlyozták, hogy Ukrajna stabilizálása csökkentené a globális kőolajárakat is.

Egy hétfőn publikált közvélemény-kutatás szerint a republikánus szavazók 29, míg a demokraták 56 százaléka véli úgy, hogy Amerikának kötelessége Ukrajna segítése a konfliktusban. A kezdeti kétpárti egyetértés tehát megtörni látszik, a konzervatívok a „józanabb” támogatást sürgetik. A képviselőház republikánus kisebbségi vezetője, Kevin McCarthy például egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy ők „nem adnának biankó csekket” az ukránoknak.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai (balra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án (Forrás: MTI/AP/Patrick Semansky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.