Elindult a hidrogénért folytatott globális viaskodás

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez elengedhetetlen a hidrogénből kinyert energia fokozott felhasználása, így aztán nem csoda, hogy a kémiai anyagért már meg is indult a globális verseny – írja a Világgazdaság.

Forrás: VG.HU2020. 11. 09. 22:04
APEX hydrogen power plant in Laage
Egyre fontosabb energiaforrás a hidrogén Fotó: FELIPE TRUEBA Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányok, az energiaipari multinacionális cégek, az autóipari vállalatok és a lobbicsoportok egybehangzó véleménye szerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez elengedhetetlen a hidrogénből kinyert energia fokozott felhasználása. Ez az iparág a Bloomberg New Energy Finance előrejelzése szerint 2050-re eléri a 700 milliárd dollárt globális szinten, nem csoda, ha a hidrogén miatt máris megindult a globális verseny – írja online felületén a Világgazdaság.

A hidrogénből kétféleképpen lehetséges energiát kinyerni: elektrolízissel vagy fosszilis üzemanyagok felhasználásával. A zöldhidrogén előállítása elektrolízis segítségével történik, karbonmentesen, ha az ehhez felhasznált villamos energia megújuló energiaforrásokból származik. Alternatív megoldásként a hidrogén fosszilis üzemanyagokból is előállítható, ez a szürke- és a kékhidrogén. A szürke hidrogénenergia a metán vízgőzös reformálásával keletkezik, ez szén-dioxid-kibocsátással jár. Ha a hidrogént fosszilis tüzelőanyagból állítják elő, de nem vezet üvegházhatású gáz kibocsátásához, akkor keletkezik a kékhidrogén.

A hidrogén felhasználása nem új keletű, 1927-re nyúlik vissza, ám az energiaforrás szerepe az elmúlt években előtérbe került, miután egyre nagyobb hangsúlyt kapott az éghajlatváltozás és az üvegházhatású gázok kiszorítása. A hidrogénenergiának azonban vannak hátrányai is, az előállítása költséges az üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül, nehéz megoldani a tárolását, és gyúlékony.

Egyre fontosabb energiaforrás a hidrogén
Fotó: MTI/EPA

Azok a piaci szereplők, amelyek nem reagálnak elég gyorsan, lemaradnak, és később sokkal drágábban tudják kialakítani a technológiát – mondta David Hart, a svájci E4tech tanácsadó cég vezérigazgatója.

Ezért szembetűnő, hogy nemzetközi szinten a hidrogénstratégia mennyire előtérbe került az elmúlt időszakban. Az Európai Unió mintegy 470 milliárd eurót fektet be a hidrogén-infrastruktúra fejlesztésébe, az évtized végéig 40 gigawatt zöldhidrogénenergia-kapacitás kiépítését tervezi megújuló energiaforrásokból.

Kína, Japán és Dél-Korea a közelmúltban tett karbonsemlegességi ígéreteik megvalósításához a hidrogént tervezik felhasználni. Az országok napjainkban a globális hidrogéntermelésben betöltött vezető szerepért vívják a harcot, ezért támogatják a technológia országhatárokon belüli kiépítését – véli Gero Farruggio, a Rystad Energy kutatócég megújuló energiaforrásokért felelős vezetője.

Farruggio információi szerint világszerte több mint 60 gigawattnyi energiát termelő zöldhidro­gén­projektet terveznek és mutatnak be az idén.

A hidrogén, mint energiaforrás egyre jelentősebb szerepét taglaló cikk eredeti tartalma IDE kattintva érhető el.

Hidrogénvonatok építését támogatja az Európai Unió

Ha sikerrel jár az FCH2Rail program, a következő évtizedekben dízelek helyett hidrogénvonatok közlekedhetnek az európai pályákon. A tízmillió eurós uniós támogatás segítségével olyan üzemanyagcellás motorvonat prototípusát építik meg, amely teljesítményben, üzembiztonságban versenyez a dízelmozdonyokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.