Hat magyar megy éremért este

Az Iron Lady 15. úszása jön délután, aranyesélyes, Verrasztó Dávid és a 4x100-as vegyesváltó is dobogós lehet.

2017. 07. 30. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizes világbajnokság „nyári táborában” utoljára kelt fel a nap vasárnap reggel, de amint a város is megfürdött a reggeli napfényben, úgy tisztult ki a kép vasárnapra a medencés úszók teljesítményét illetően. Az eddigi 1 arany, 3 ezüst és 2 bronz „beárazza” a magyar úszósportot egy évvel az olimpia után, és bár vasárnap este két éremre még van kilátás, a 8 érem éppen az alsó határa annak, amit Sós Csaba úszókapitány előzetesen reálisnak, elvárhatónak nevezett. (És még meg is kell szerezni azt a délutáni két érmet, ami hiányzik ehhez )

A vasárnap szűkös délelőtti program 4 pontjában 12 magyar sportoló volt érdekelt. Elsőként női vegyesúszóink reménykedhettek abban, hogy mindketten eljutnak a legjobb nyolcig, ám 400-on ez csak Hosszú Katinkának sikerült, aki 1,39 másodperccel utasította maga mögé a teljes mezőnyt. Lesznek persze, akik veszélyesek lesznek a mostanra bizonyára nagyon elfáradt Iron Ladyre – aki mosolyogva haladt el az újságírók előtt, kérdésekre nem válaszolt –, sokan arra tartalékolhattak, hogy majd este próbálják nyakon csípni Katkát. Az egyik titkos esélyes erre az egyik japán, Ohasi lehet, akinél idén még Hosszú sem úszott jobbat, de a japánok formaidőzítése finoman szólva is hullámzó. Csak egy sztori: a 2012-es, londoni olimpia előtt a férfi 200-as mellúszás japán bajnokságán, az olimpiai válogatón többen is tönkreverték az addigi világcsúcsot, majd az olimpiai döntőben 100 métertől eljött az igazság pillanata, és Gyurta Dániel Eb-t rendezett a fináléból, világcsúccsal nyert.

No de vissza Budapestre! Ami Hosszúnak sikerült, Jakabos Zsuzsannának, másik indulónknak nem, 12. helyen fejezte ezt a számot, több mint 4 másodpercre volt a finálétól.

A férfiaknál 150 métertől valódi versenytárs nélkül úszott ugyanebben a számban (400 m vegyes) Verrasztó Dávid, futamgyőzelmet jelentő ideje az előfutamos mezőny 3. legjobbja volt, így az előzetes esélyeknek megfelelően éremért úszik este ő is. Kazanyban ezüstérmes volt 2015-ben.

Második számú versenyzőnk nem tudta megismételni nyílt vízi sikereit. Gyurta Gergely: – Kettős érzelmeim vannak, a végét elrontottuk, egyéni legjobbammal simán döntős lettem volna. Vállalom a felelősséget és a következményeket.

A 4x100-as vegyesváltók közül előbb a hölgyek kerültek napirendre, rendesen ki is úszták magukat, Burián Kata háton például nagy egyéni csúccsal kezdett, és bár a magyaros futam után reménykedhettünk, hogy meglesz a döntő, csak 10. hely lett belőle, így pedig lekerült a teher Hosszú Katinka válláról, aki háton itt is döntőzött volna 47 perccel a 400 m vegyes döntője után.

Értékelések:

A fiúk keményebben pattogtatták az ostort, és a repülőrajtot életében először végző Milák Kristóf – akinek javára a legendás Cseh László mondott le a váltóról –, a friss vb-bronzérmes Kozma Dominik és Bohus Richárd, valamint a mellen ezúttal a váltást nem elrontó Gyurta Dániel négyese a 6. legjobb idővel lett finalista.

17.30-kor tehát a női és a férfi 400 méteres vegyesúszás, valamint a 4x100-as férfi vegyesváltó küzdelmeivel a magyarok befejezik szereplésüket a vizes világbajnokságon, a Duna Aréna, valamint a többi versenyhelyszín pedig felkészül a veterán világbajnokságra. Délután még tartsanak velünk!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.