Miénk a 2024-es rövid pályás úszóvébé

A FINA döntése értelmében a Duna Aréna versenymedencéjét 25 méteresre kell alakítani a viadalra.

2017. 07. 17. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2017-es nagymedencés úszó-világbajnokság után újabb sportági felnőtt világeseményt rendez Magyarország, miután a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) hétfő délelőtti ülésén úgy határozott, Budapest adhat otthont a 2024-es rövid pályás világbajnokságnak.

A rendezésre pályázott még Budapesten kívül a 2015-ös nagymedencés vb-t vendégül látott tatárföldi Kazany, Kínai Tajpej és Hongkong.

– Négy kiváló pályamű érkezett, az összes várost illetően elmondható, hogy a nemzeti szövetségek bármelyike kiváló bajnokságot tudna rendezni - jelentette ki a kihirdetéskor Julio César Maglione, a FINA uruguayi elnöke.

A 2022-es esemény rendezőjét is bejelentették, ez Kazany, tehát akár az 50-es, a 25 méteres medencés vizes vb esetében is egymást követi a két rendező.

A közelmúltban született döntés arról, hogy 2018-ban junior műúszó-világbajnokságot rendezhetünk (a vetélytárs Kanadáé lett a 2019-es esemény), 2019-ben junior úszó-vb-nk lesz, 2020-ban pedig felnőtt vizes Európa-bajnokság, a mostani vb európai „kistestvére”.

A bejelentésre egyébként eljött Balog Zoltán humánminiszter, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Szabó Tünde sportállamtitkár, Gyárfás Tamás FINA-alelnök, Bienerth Gusztáv MÚSZ-elnök és Hargitay András korábbi, valamint Sós Csaba jelenlegi úszókapitány. Balog oda is penderült a mikrofon elé, és elmondta, a kormány befektetése meg fog térülni, az infrastruktúrát és a büszkeséget tekintve is. Az első napok számára azt mutatják, hogy a mostani vizes vb jó házigazdái vagyunk, végül pedig boldog születésnapot kívánt Cornel Marculescu FINA-igazgatónak, akit arra ösztökélt, minden évben adjon nekünk egy vizes világeseményt. Marculescu nagyon el volt érzékenyülve, főként a helyszínek fekvése tetszik neki nagyon Magyarországon, a Vajdahunyad vára, a Margitsziget, a Parlament és a Balaton környéke. - A legjobb lehetséges partnert választottuk - utalt a 2017-es és a 2024-es vb-rendezés odaítélésére. 

Az eseményt követő fényképeken nagyon igyekezett rajta lenni Bienerth Gusztáv, de a helyén ülve nem nagyon kapcsolt, hogy mi történik a paravánnál, így javarészt nélküle készültek el a sportdiplomáciai sikert megörökítő képek.

Seszták Miklós miniszter, a jelenlegi vb szervezőbizottságának elnökeként is úgy nyilatkozott, megvan hozzá minden, hogy 2024-ben is jó versenyt rendezzünk. Szerinte is megtérül a fejlesztés. 

Szabó Tünde úgy is érintett a sikerben mint a Magyar Úszó Szövetség korábbi főtitkára.

- A sor nem szakad meg - utalt a 2024-ig rendezendő eseményekre, külön megköszönve Gyárfás Tamás munkáját a FINA alelnökeként és a MÚSZ korábbi elnökeként. 

Fürjes Balázs kiemelt kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos kiemelte, ez számunkra felér egy aranyéremmel, hozzátette, önmagáért a vb-ért tilos világbajnokságot rendezni, minden, ami vele jár, a várost és az országot teszi jobbá az infrastruktúra fejlesztésén keresztül.

És hát Gyárfás Tamásnak sem kell lemondania: ismert, kilátásba helyezte távozását arra az esetre, ha nem kapjuk meg a világbajnokságot. Egyszavas reakciója is ennyi volt: marad.

Lapunk kérdésére válaszolva Gyárfás elmondta, egységes támogatás állt hazánk 2024-es rendezése mögött. Fürjes pedig tisztázta, az eredeti terveknek megfelelően visszabontják a 16 ezres lelátót, 6500-as marad, ebben rendezik majd a viadalt, de ez külön munkát nem igényel, egy gombnyomással behúzódik a fal, ezáltal fűthetővé válik az uszoda teljes tere. A versenymedence fele helyén egyébként szintén lelátók lesznek, illetve az edzőmedence éppen 25 méter széles, így ott még sokkal több pályán lehet majd edzeni a világbajnokságra. A visszabontás indoklásaként egyébként elhangzott, a 2016-os windsori rövid pályás vb lelátói férőhelyeinek száma még a 6500-at sem érte el.

A 2024-es világbajnokságra december első felében kerül sor majd a Duna Arénában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.