Messi-parádéval a Barcelona nyerte a BL első rangadóját

A Barcelona visszaadta a tavalyi szezonban elszenvedett 3-0-s vereséget a Juventusnak.

Énekes András Előd
2017. 09. 12. 19:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt mit törleszteniük a katalánoknak a tavalyi BL-kiesés után, de a Juventusnál sem feledték a 2015-ös döntőn elszenvedett vereséget a Barcelonától. Az elmúlt bő két évben emlékezetes csatákat vívott egymással a két óriásklub, de a legfrissebb keserű élménye mindkét klubnak a Real Madrid spanyolországi és európai dominanciája.

A Barcelona egy igen viharos nyáron van túl, ahol Neymar rekordösszegű eligazolását talán a vártnál is nagyobb sokk követte a klub háza táján, mindenesetre a megkérdőjelezhető átigazolásokat és a Josep Bartomeu klubelnök körül gyülekező viharfelhőket három tükörsima bajnoki meccsel, 9-0-s gólkülönbséggel próbálták elfeledtetni a játékosok. Messiék hasonlóan lehengerlő teljesítményre készültek a tavalyi döntős, olasz rekordbajnok Juventus ellen is, immár a 105 millió eurós Ousmane Dembélével a kezdőcsapatban.

Az első félidőt nyomasztó katalán labdabirtoklási fölény jellemezte, néhány labdaszerzés után azonban a torinóiak a villámgyors Dybala vezetésével veszélyesebb kontrajátékot mutattak. Ziccerig ugyan nem, de veszélyes távoli lövésekig sikerült eljutnia Allegri csapatának, míg a Barcelona az egész félidőben mindössze két kapura lövési kísérletig jutott. Más kérdés, hogy ebből a második góllal végződött. Ki más, mint Lionel Messi villant a 45. percben egy Suarezzel való összjáték után (1-0).

A második játékrészben nem tudott újat hozni a Juve, a Chiellini nélkül felálló védelem pedig összeroppanni látszott. Előbb egy Messi-keresztezésből lecsorgót Ivan Rakitic lőtt a félig üresen hagyott kapuba (2-0), majd a 69. percben újra az argentin klasszis keltett feltűnést. Kedvenc helyéről, az egykori jobbösszekötő posztjáról indulva állva hagyta két egyszerű csellel Alex Sandrót és Benatiát, majd másodjára is bevette Gigi Buffon kapuját, amit a mai napig egyszer sem sikerült karrierje során (3-0). A továbbiakban nem történt említésre méltó momentum, ezzel a háromgólos sikerrel pedig a Barcelona visszaadta az áprilisi, 3-0-s Juventus siker kölcsönét.

Voltak még érdekességek a BL-nyitány keddi játéknapján, a Paris Saint-Germain például 5-0-ra győzte le a Celticet Glasgow-ban, ráadásul a nyáron kisbolygónyi összegért igazolt Neymar és Mbappé is betalált Cavani duplája mellett, így kirajzolódni látszik egy újabb klasszis csatárhármas, mely meghódíthatja Európát.

A Chelsea nem hagyott túl szép emléket a Bajnokok Ligája csoportkörének első azerbajdzsáni résztvevőjének, miután 6-0-val küldte haza az FK Qarabagot a Kaukázusokba. A Bajnokok Ligájába visszatérő Manchester United, illetve a Bayern München is 3-0-val hozta nyitómeccsét a csoportkörben, míg a Roma és az Atlético Madrid nem bírt egymással – még csak gól sem született az olasz fővárosban.

Eredmények – Bajnokok Ligája, 1. forduló

A csoport:
Manchester United (angol) – Basel (svájci) 3-0
Benfica (portugál) – CSZKA Moszkva (orosz) 1-2

B csoport:
Celtic (skót) – PSG (francia) 0-5
Bayern München (német) – Anderlecht (belga) 3-0

C csoport:
Chelsea (angol) – Qarabag (azeri) 6-0
AS Roma (olasz) – Atlético Madrid (spanyol) 0-0

D csoport:
FC Barcelona (spanyol) – Juventus (olasz) 3-0
Olympiakosz (görög) – Sporting (portugál) 2-3

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.