Van esély a rutintalan oroszok legyőzésére a Davis Kupában

„Van önbizalma a fiúknak, s ez nagyon fontos” – mondta a válogatott szövetségi kapitánya.

Havasi Zsolt
2017. 09. 12. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfitenisz-válogatott miután az euroafrikai zóna I-es csoportjában Pozsonyban legyőzte Szlovákiát szeptember 15. és 17. között már a Davis Kupa Világcsoportjába kerülésért játszik. Az ellenfél pedig az az orosz nemzeti együttes lesz, amelyben több top 100-as játékos is szerepel. Nehéz ellenfelet kapott tehát Magyarország, igaz, jöhetett volna erősebb csapat is.

Alig egy hete mindkét válogatott szövetségi kapitánya kihirdette csapatát. Magyar oldalon Köves Gábor Fucsovics Mártont (117.), Balázs Attilát (167.), a junior Grand Slam-bajnok Piros Zsombort (908.) és Borsos Gábort (900.) jelölte, míg az orosz gárdát Karen Kacsanov (29.), Andrej Rubljov (53.), továbbá Danyiil Medvegyev (54.) és Konsztantyin Kravcsuk (154.) alkotja.

A pénteken kezdődő és vasárnapig tartó esemény előtt sajtótájékoztatót tartott a csapat, ahol a kapitány és a játékosok vettek részt. Mind a játékosok, mind a szövetségi kapitány elismerte, Oroszország az esélyesebb, ugyanakkor, ahogy azt Köves Gábor elmondta:

„Az előző szlovákok elleni meccs jó példa arra, hogy lehet az esélyesebbet legyőzni. Van önbizalma a fiúknak, s ez nagyon fontos.”

Hozzátette, azt várja, hogy a játékosok a lehető legjobbjukat nyújtsák, de sok minden függ a napi formától és a fontos labdamenetek alakulásától.

Érdekesség, hogy a kapitány, tagja volt annak az 1995-ös magyar együttesnek, amely Ausztrália elleni győzelmével mindeddig utoljára ért oda az elitbe.

„Nagy tapasztalatom nemcsak a Davis Kupa-mérkőzések, hanem a pályafutásom során lejátszott rengeteg találkozó miatt is van. Ez pedig segít abban, hogy értsem a játékosokat s megfelelően kommunikáljak velük. Ők pedig a tudásomból fakadóan elfogadják, amit javaslok nekik” – mondta a Magyar Nemzetnek Köves.

Hozzátette, az ellenfél játékosai fiatalabbak, kevesebb a rutinjuk, márpedig a Davis Kupában ez fontos. Fucsovics Mártonnak és Balázs Attilának már több ilyen jellegű meccs van a lábában, ráadásul a hosszú, három nyert szettig tartó mérkőzések nagy csatákat ígérnek.

„Nagy nyomás nem rajtunk van, annak ellenére sem, hogy itthon játszunk. Az oroszok az esélyesebbek, de a Davis Kupa mindig más, nagyobb esélyünk van egy általunk választott borításon meglepetést okozni” – tette hozzá.

 

Azt érdemes jelezni, eredetileg a helyszín a Margitszigeti Atlétikai Centrum lett volna, ám a vizes világbajnokság utáni helyreállítási munkálatok több időt vesznek igénybe a vártnál, így új helyszínt kellett keresni. Mint azt a Magyar Tenisz Szövetség honlapján korábban Richter Attila főtitkár elmondta: „Új helyszín után néztünk, ami jól megközelíthető, sok parkolóhellyel rendelkezik és kellően színvonalasan tudjuk megrendezni a találkozót. Az utóbbi években megújuló Kopaszi-gátra esett a választás, mely már több sporteseménynek is otthont adott és magas színvonalú pihenőhellyé nőtte ki magát.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.