Jó pénzt hozhat, ha bejön Bernd Storck taktikája

Ha a magyar nemzeti tizenegy legyőzi Svájcot, arra a fogadóirodák 13-szoros pénzt adnak.

Havasi Zsolt
2017. 10. 07. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tét nélküli a magyar labdarúgó-válogatott utolsó két világbajnoki selejtező mérkőzése Svájc és Feröer ellen. Még akkor sem, ha már biztos: a nemzeti tizenegy sajnos ápolja 1986 óta tartó hagyományát, s ezúttal sem jut ki a futball-világbajnokságra. A 2020-as labdarúgó-Eb selejtezőszakaszában elindítandó, 2018 szeptemberében startoló Nemzetek Ligája divízióinak – erősorrend szerint: A, B, C, D – beosztásakor ugyanis fontos lesz, hogy a Storck-legénység mennyi UEFA-koefficiensponttal rendelkezik. (Ennél a számítási rendszernél pluszpont jár a győzelemért és a lőtt gólokért, illetve levonás a kapott találatokért.)

Mivel az Európai Labdarúgó-szövetség által megalkotott Nemzetek Ligája kapcsán egyelőre sok a bizonytalan tényező, nem lehet megmondani, hogy a B vagy a C divízióból egyszerűbb elérni az egyebek között Budapesten rendezendő 2020-as Európa-bajnokságot. Az azonban biztos, minél előkelőbb helyre kerül a válogatott, annál nagyobb az esélye a kijutásra.

Az aktuális koefficiens-rangsor szerint a csapat épphogy a B divízióba kerülhetne, ám ahhoz, hogy ezt a pozíciót megtartsa, győznie kellene Bázelben és Budapesten is. (Amennyiben érvényesül a realitás, tehát két mérkőzésen három pontot szerez az együttes, akkor Csehország előzi a mieinket). Márpedig a Svájc elleni sikerre kevés az esély, még akkor is, ha a történelem a magyar oldalon áll. A távirati iroda múltidézője szerint a párharc eddigi negyvenöt meccséből harmincat a magyar fél nyert, csak tízet a svájci, emellett öt döntetlen született. Beszédes adat, hogy idegenben utoljára 1976. április 30-án, Lausanne-ban sikerült győzni. (Koefficiens-ellenfeleinkről itt írtunk korábban.)

A mába ugorva érdemes jelezni, az aktuális selejtezősorozatban Svájc nyolc mérkőzésből nyolcat nyert, Bernd Storck együttesének mérlege három győzelem, egy döntetlen és négy vereség. Ezek után nem meglepő, hogy az ellenfél szövetségi kapitánya, Vladimir Petkovic kötelező házi feladatként tekint a találkozóra. Még úgy is, hogy a csapatkapitány Valon Behrami mellett a Dortmund kapusa, Roman Bürki, illetve Edimilson Fernandes és Gelson Fernandes sem játszhat. Az óramű pontossággal működő országban amúgy sem szokás mostanában vereséggel számolni, erről Haris Tabakovic, a DVSC Svájcban született, de bosnyák állampolgársággal is rendelkező játékosa beszélt a Nemzeti Sportnak.

A svájciak jelenleg a Premier League-ben szereplő Stoke Cityben játszó sztárja, Xherdan Shaqiri úgy gondolja, Budapesten már megtapasztalták, hogy milyen nehéz csatázni a magyar csapattal.

„Most otthon játsszunk, jobbak vagyunk, de a magyaroknak is vannak jó futballistáik. Minden tudásunkra szükség lesz, hogy győztesen hagyjuk el a pályát” – jelentette ki.

Még egy beszédes számsor a különbség érzékeltetésére. A mértékadó Transfermarkt.de portál számításaiból kiderül: Svájc keretének értéke 162 millió euró, ez a szám magyar oldalon 26,05 millió.

A realitásból kiindulva a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck a hétfői, Telkiben tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy igyekeznek a lehetetlent lehetségességgé tenni, azaz ha korábban sikerült Svájcnak két gólt rúgni, akkor ezt most is meg fogják próbálni. A bázeli fellépés alkalmával az első számú tényező majd a bátorság lehet, ehhez pedig kemény védekezés szükséges, amiből gólhelyzetek alakulhatnak ki. „A lényeg, hogy ne bújjunk el” – emelte ki a német szakember. Hozzátette, a játékosok és a szakmai stáb optimistán, jó hangulatban készül, és bízik benne, hasonló teljesítményt nyújtanak majd, mint Lettország és Portugália ellen.

A svájci Luzerner Zeitung által megkérdezett Détári Lajos, akinek nyilatkozatát a Csakfoci.hu szúrta ki, keményebben fogalmazott:

„A sorozat előtt reménykedtünk, hogy az első két helyért Svájccal és Portugáliával versenyben leszünk. Most meg még Feröer is elveheti a harmadik helyünket. Az katasztrófa lenne a magyar labdarúgásnak.”

Végezetül érdemes ránézni a fogadóirodák ajánlataira, hiszen hazai sikerre 1,3-szeres pénzt fizetnek, vendéggyőzelem esetében a szorzó 13-szoros a Bet365-nél, a Tippmixnél 11-szeres.

Megszólalt a kapitány

„Bizonyítottuk már, hogy egyenrangú szinten tudunk futballozni a legnagyobbakkal is. Nekünk nincs veszítenivalónk a meccsen. A játék képe és az eredmény ugyanolyan fontos lesz számunkra” – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Bernd Storck. Részletek itt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.