idezojelek

A rezsihisztéria végnapjai

Alaposan kihúzza mostanában a gyufát a magyar lakosság az ellenzéki pártoknál.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Alaposan kihúzza mostanában a gyufát a magyar lakosság az ellenzéki pártoknál. Nem elég, hogy a megbízhatatlan, progresszivitáshiányban szenvedő, reakciós emberek döntő többsége ismét kétharmados többséghez juttatta a jelenlegi kormánypártokat, a Nézőpont Intézet legutóbbi felmérése arról tanúskodik, hogy újólag a jobboldali elhajlás, a kispolgári opportunizmus melegágya ütötte fel a fejét a köreikben – hogy némi képzavaros iróniával éljünk. Ugyanis a reprezentatív közvélemény-kutatás szerint nem érzékelnek jelentős emelkedést a rezsiköltségeikben. Tehát minden liberálbalos agitáció ellenére csökönyösen nem akarnak a nyomorba döntésükről, rezsihelyzetük vészes romlásáról számot adni. Persze nem nagy kunszt rájönni, miért állt elő ez a megmagyarázhatatlan állapot.

Hát amiatt, mert a családok döntő többsége csupán csökkentett rezsiárat fizet. Az MVM Next most tette közzé friss adatait, amelyekből pontosan ez olvasható ki. Eszerint az augusztustól november végéig kibocsátott áramszámlák kétharmada és a gázszámlák csaknem négyötöde nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát. Tegyük hozzá: az úgynevezett lakossági piaci ár sem a valódi piaci ár, csak a piaci lebutított változata, ám az emberek még ezt a fékezetten magas árat sem voltak kénytelenek állni javarészben.

De van még ebben az MVM Next-es közlésben más figyelemre méltó adalék is. Mégpedig az, hogy a kedvező adatsorban szerintük szerepe volt annak, hogy a magyar lakosság a rezsiszabályok augusztus elsejétől hatályos módosítására reagálva erőteljes takarékoskodásba kezdett. Igen, jól tetszettek olvasni: az ezerszer ócsárolt, tékozlónak, könnyelműnek beállított magyar emberek megcáfolták a velünk maradt és az úgynevezett balos elit által előszeretettel alkalmazott kádárista kliséket. Bizonyították: nem csupán a politikai döntések meghozatalánál, az országos és helyi választások alkalmával, hanem a mindennapi életben is felelősen, nem kevés önállóságról tanúságot téve intézik a családi háztartás, a lakásfenntartás ügyeit.

Nem asszisztálnak a magyar emberek ahhoz a nyugati baloldal által divatossá tett játékhoz, amellyel a felméréseket manipulálva szinte rábeszélik az embereket, hogy érezzék magukat rosszabbul a kérdésekre adott válaszaik kedvéért. Ezeket a válaszokat aztán egzakt mutatókként beállítva revolverezni lehet a médiafenntartó hatalmak számára nem rokonszenves kormányokat. Ennek a torz gyakorlatnak az elutasítása világlik ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amely tökéletesen harmonizál az MVM Next számaival, hisz felmérésük szerint a magyarok közel négyötöde, 78 százaléka nem érezte azt, hogy nagymértékben nőtt volna a rezsiköltsége a tavalyi év azonos időszakához képest. Tehát a lakosság túlnyomó többsége a kormányzati rezsiintézkedések haszonélvezőjének tartja magát.

De van még egy rossz hírünk a lakossághiszterizálásra szakosodott balos influenszereknek: míg a Fidesz-szavazók 86 százaléka mondta azt, hogy nem vagy alig emelkedtek a rezsikiadásai, a baloldali szavazók 71 százaléka érezte ugyanezt. Ebből pedig csak látszólag vonható le az a konzekvencia, hogy lám, a pártszimpátia befolyásolja az érzékelést. Hisz tudják, milyen sok az a 71 százalék? Éppen az tűnik ki belőle, hogy nagyon fel kell kötniük a gatyájukat a baloldali roncspártoknak, ha folytatják az amerikai szélsőbalról irányított műfelháborodási és minden pozitívumot tagadó kampányukat. Lehet, hogy a nóta vége az lesz, hogy saját (volt?) szavazóikat is korruptnak fogják nevezni, de ezek az emberek már jobban fognak hinni a saját mérőóráiknak és bankszámlájuknak, mint a rezsicsökkentést bűnös eltévelyedésként ócsároló manipulátoroknak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.