Deport '56: valamikor hazudott a felmentett ügyész

<p>A 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága képviseletében a dr. Varga Gergely ügyész elleni feljelentés elutasításáról szóló határozat ellen panasszal élek, és kérem, hogy a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztálya dr. Varga Gergely ügyésszel szemben rendelje el a nyomozást – írja szerdai közleményében Szerdahelyi Szabolcs, a szervezet elnöke. </p>

MNO
2008. 02. 13. 11:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdahelyi indoklásában kifejti: „teljesen nyilvánvaló, hogy dr. Varga Gergely vagy 2007. szeptember 27-én, a spontán beszélgetés alkalmával, vagy 2008. január 17-én és január 21-én, a fegyelmi eljárás során nem mondott igazat”. Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni – vélekedik Szerdahelyi –, hogy dr. Vargát a fegyelmi eljárásban nem terhelte igazmondási kötelezettség. Ugyanakkor érdekében állt korábbi kijelentésével kapcsolatban beismerni, hogy az hazugságot tartalmazott, még akkor is, ha nem így volt – vélekedik a szervezet elnöke. Mint írja: „Ha elhisszük dr. Varga Gergelynek, hogy a fegyelmi eljárás alatt igazat mondott arról, hogy korábban hazudott, akkor ugyanilyen erővel hihetünk abban is, hogy dr. Varga Gergely nem korábban, hanem a fegyelmi eljárás alatt állított valótlanságot, vagyis korábban igazat mondott, és később hazudott.”

Szerdahelyi emlékeztet arra is, hogy a spontán beszélgetés során Varga Gergely azt állította, hogy nem az elkövetők ülnek a vádlottak padján, és ezt a rendőr kollégáktól tudja. Tényként állapítható meg Szerdahelyi szerint, hogy Varga Gergely az érintett rendőrökkel részben baráti, részben kollegiális viszonyban áll, akikkel annyira szolidáris, hogy a bírósági tárgyalásra is elment, és érdekükben vitába szállt a sértett tanúkkal. A bizalmi viszonyra tekintettel biztosra vehető, hogy a rendőröknek nem volt titkuk Varga Gergely előtt, tehát Varga valóban sok mindent tudhatott a „rendőr kollégáktól” – fogalmaz a közleményben az elnök.

A rendőrök általában tagadtak

A 2006. október 23-i rendőri túlkapások miatt indult eljárásokban a rendőrök általában megtagadták a vallomástételt, hogy még véletlenül se tegyenek egymásra és esetleg feletteseikre terhelő vallomást – hívja fel a figyelmet Szerdahelyi. „Teljesen nyilvánvaló, hogy a rendőrök felső utasításra és összehangoltan nem viseltek azonosító jelet, takarták el az arcukat és tagadták meg egyöntetűen a vallomástételt”.

A közleményben az áll: S. Gábor rendőrhadnagy tagadta a cselekmény elkövetését, azonban a valóságos elkövetőket nem jelölhette meg, mert kötötte az ezzel kapcsolatos bajtársi szolidaritás, de barátjának, Varga Gergelynek elmondhatta, hogy kik voltak az elkövetők. A spontán beszélgetés során Varga elszólta magát, amikor közölte: azt is tudja, hogy kik voltak a valóságos tettesek. Varga ügyészi mivoltára való hivatkozásával egyidejűleg kifejtette, hogy erről nem hivatalos eljárása során szerzett tudomást. (Vagyis – tehetjük hozzá – a rendőrökkel folytatott baráti beszélgetések alkalmával, ami teljesen életszerű.) Varga Gergely a fegyelmi eljárás során a következőket vallotta: „A velem együtt lévő rendőrrel körülbelül három ízben mondtuk el a beszélgetés során, hogy nem tudjuk, kik az elkövetők, hiszen ha tudnánk, akkor már csak a közös ismerős vádlott érdekében is elmondanánk azt.”

A képlet azonban nem ilyen egyszerű – állítja Szerdahelyi –, mert „a közös ismerős vádlott” sem fedte fel a bíróság előtt a valóságos elkövetők személyét, tehát az ő akarata ellenére már nem nyilvánvaló, hogy elmondják, mit hallottak erről. A Büntető törvénykönyv (Btk.) 243. § (1) bekezdése szerint: „Aki olyan tényt, amelytől a büntetőeljárás alá vont személy felmentése függhet, vele, védőjével vagy a hatósággal nem közöl, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ha valaki a vádlottól tudja, hogy ki volt a valóságos tettes, annak ezt a tényt nyilván nem kell közölnie a vádlottal, de vajon a védővel vagy a hatósággal sem kell közölnie?


Szerdahelyi szerint a nyomozás során el kellene végezni az Index hírportálon megtalálható hangfelvétel teljes átiratát, ki kellene hallgatni tanúként a beszélgetésben részt vett, valamint a beszélgetésnél jelen volt valamennyi személyt, ki kellene hallgatni gyanúsítottként Varga Gergelyt, és az ezek után megállapított tényállás alapján kellene eldönteni, hogy megvalósult-e a feljelentésben szereplő vagy esetleg más bűncselekmény – zárul a Deport '56 közleménye.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.