Infúziót ugyan kapott az ország, de gyógyíthatatlan a beteg

A nemzetközi sajtó zöme borúlátóan ítéli meg az euróövezeti pénzügyminiszterek által elfogadott második, 130 milliárd eurós görög mentőcsomag kilátásait.

NT
2012. 02. 22. 10:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programot úgy állították össze, hogy annak révén Athén pénzügyi kötelezettségének maximumát legyen képes teljesíteni – írta a Frankfurter Rundschau című német baloldali napilap. Így az adósságszolgálat válik az athéni pénzügyi politika egyetlen mércéjévé. A csomag nem annyira a görögök, sokkal inkább a hitelezők érdekeit védi. A görögöket eközben nem kímélik: a megszorítások folytatódnak, a béreket ugyanúgy tovább kurtítják, mint a nyugdíjakat. (...) A görögök problémái igazából csak most kezdődnek – vélte a német szociáldemokratákhoz közel álló napilap.

A Münchner Merkur szerint a „görög beteg csupán újabb infúziót kapott”. Gyógyulást ez sem hoz, legfeljebb a középtávú túlélést biztosítja a brüsszeli orvosok szigorú felügyelete alatt. Az ő terápiájuk nem elsősorban a beteg öngyógyító képességét erősíti. Éppen ellenkezőleg: mihelyt úgy találják, hogy sikerült kiküszöbölni a hellén adósságvírus továbbadásának kockázatát a spanyol és olasz betegtársaknak, a görögöket az a veszély fogja fenyegetni, hogy hirtelen abbamarad a kezelés, arra hivatkozva, hogy „a beteg gyógyíthatatlan”.

Az amszterdami NRC Handelsblad értékelése szerint a görög katonai junta 1974-es bukása és Görögország 1981-es EU-csatlakozása óta egyetlen görög kormánynak sem sikerült – lett légyen az jobb- vagy baloldali – megfelelő államapparátust kiépíteni. Ennek a kudarcnak a következménye, hogy Európa többi része most „gyarmatosítja” Görögországot. A lap óva int attól, hogy Athénnal szemben úgy járjanak el, mint Németországgal tették 1919-ben, amikor az I. világháborút lezáró versailles-i békeszerződésben „elviselhetetlen” jóvátételi fizetési kötelezettségeket róttak rá, és ez a kívánttal éppen ellentétes hatást váltott ki. Ezért a görögök által egyszerűen gyarmatosítónak tekintett országoknak bölcsen kellene eljárniuk, nem pedig még sót is hinteni a sebekbe – írta a holland újság.

Az El País című baloldali spanyol napilap szerint továbbra sem lehet tudni, hogy hol vannak a görög gazdaság növekedési esélyei, és hogyan lehetne azt kihúzni a mocsárból. Azok a radikális takarékossági intézkedések, amelyeket Görögországra kényszerítettek, nem fognak a gazdaság élénkítéséhez vezetni, és továbbra is árnyékot vetnek a görög adósságok távlatára. A csődöt és Görögország rendezetlen kiválását az euróövezetből egyelőre sikerült elhárítani. Ez azonban csupán ideiglenes megkönnyebbülés, nem pedig a történet vége – figyelmeztetett a spanyol lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.