Így válasszunk bort az ünnepi asztalra!

A böjti időszak után gazdag ünnepi ételek, és hozzájuk nemes borok kerülhetnek az asztalra.

2014. 04. 07. 14:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül kapta a nyalóka angol nevét. Rendkívül gyümölcsös illata és aromája nem csak feljogosítja erre, hanem szinte meg is követeli. Valóban olyan, mintha egy jól behűtött epres-málnás nyalókát szopogatna az ember, ebből az érzésből csak a buborékok rántják vissza az embert. A húsvéti ünnepi étkezés előtt aperitífként a legjobb kortyintani belőle, de feledkezzünk meg róla a meleg nyári napokon sem. Jól behűtve kiváló frissítő lehet. Konyári János 2008-ban nyerte el Az év bortermelője címet.

Az egri borászok kiváló marketingérzékkel építik legendás boruk, az egri bikavér testvérét, ha úgy tetszik, húgocskáját. A borvidék meghatározó fehér küvéjét kívánják kifejleszteni, melyhez a rendkívül találó Egri csillag nevet választották. Igaz, ez a név elsősorban a Gárdonyi Géza regényén felnőtt nemzedékeknek súg sejtelmes, történelmi üzenetet. Angolul – Eger Star – kissé laposan hangzik, kiveszik belőle a hagyomány, a borvidék történelmi múltja és még megannyi más. Ha azonban olyan Egri csillagok kerülnek a külföldi borkedvelők elé, mint a St. Andrea Napbora, akkor semmi gond nem lesz a névvel (sem). A virágos illatú, gazdag aromájú, selymes kortyokban bővelkedő, harmónikus, elegáns borról meg nem mondaná senki, hogy egyébként 13 százalék alkoholt tartalmaz. Tüzes, mint az egri nők, akik ugyanúgy kivették részüket váruk védelméből, mint a férfiak. Mestermunka Lőrincz György kezéből, aki nem véletlenül lett 2009-ben Az év bortermelője.

Az ország legnagyobb borvidéke a kunsági, tíz másik is elférne benne. Egy kis nyúlványa a főváros alá lopakodik, itt található Szigetcsép, a Gál pincészet otthona. Kevesek által ismert terület, pedig Budapesttől karnyújtásnyira kiváló borokkal lehet megismerkedni. Olyannyira, hogy Gálné Dignisz Évát, elsőként a ritka borászhölgyek közül, a 2013-as esztendő bortermelőjévé választotta a Magyar Borakadémia tagsága. A borversenyeken már korábban is rendkívüli sikereket arattak borai, többek között a rozé világbajnokságon is rendszeresen érmet, többször aranyérmet szereztek. A Kékfrankos rozé fruttis illata elcsábítja a borért nem igazán rajongó embereket is, gyümölcsös, friss, egy kerti grillezés kiváló kísérője, jégkockával hidegen tartani sem ördögtől való gondolat. Csekély maradék cukor teszi behízelgőbbé, simulékony, barátságos. Sok embert terelhet be a borimádók táborába.

 

 

Ha valaki meg szeretné ismerni a kékfrankosban rejlő minden szépséget és lehetőséget, ebben a tételben mindet megtalálja. Takler Ferenc, akit 2004-ben választottak meg Az év bortermelőjévé az évjárat legszebb hordóiból válogatta össze. A címke sugallatán kívül már gazdagon gyümölcsös, fahéjas-meggyes illatából is kiderül, hogy a mezőnyből magasan kiemelkedő borral ismerkedünk. Koncentrált íze elringat, gyermekkorunk meggyszedéseibe vezet vissza. A nagymama befőttet, lekvárt is készít azonnal, vagy csak rummal ízesíti és cukorral elteszi a majdani rétes töltelékét. A konyhát belengi a gyümölcs és a bátran válogatott fűszerek illata. Ritka élmény.

Egészen friss hír, hogy Vesztergombi pincészet 2011-es Turul cuvée-je a napokban 5 csillagot nyert el (másodmagával a legmagasabb minősítést) a Nemzeti vörös borkiválóságok versenyén. Vesztergombi Ferenc régi motoros a szakmában, számtalan elismerés büszke birtokosa, többek között már 1993-ban Az év bortermelője díjjal ismerte el a szakma. A bor nevének kiválasztást vélhetően nem kell elemezni az MNO olvasóinak, tartalma, minősége pedig csak alátámasztja az üzenetet. A Turul 60 százalék cabernet franc és 40 százalék merlot házasításával készült. Érdemes a fogyasztás előtt már legalább egy órával felnyitni a palackot, mert nagytestű, komoly borról van szó, nem árt kicsit levegőznie – illata és íze is így tud a legjobban kiteljesedni. Még ekkor is nehéz megfejteni mennyi minden rejlik benne. Illatában sötét erdei gyümölcsök vonulnak végig, diós, fahéjas, csokis illat is megjelenik. Gazdag kavalkád, amint íze is, melyben a gyümölcsök kissé lekvárosak, gazdagon fűszerezettek. Kiegyensúlyozott, harmonikus, hosszú életre szánták. Mint a szép nő, az évekkel egyre szebb lesz.

Demeter Zoltán érte az a megtiszteltetés, hogy a legszűkebb értelemben vett szakmai díjat, Borászok Borásza címet 2007-ben elsőként nyerte el. Márpedig a borászok jól ismerik egymást, a legjobban ők tudják felmérni és értékelni a másik munkáját. Tokaj egyre gyarapodó, a minden megalkuvás nélküli borokat készítő termelők csoportjának egyik élharcosa ő. A palack és a címke szerény, már-már egyszerű. Némi információval kell rendelkezni ahhoz, hogy a fogyasztó tudja mi rejtezhet benne. Az angolosra vett édes 2012 tokaji cuvée üzenete sokkal kevesebbet ígér, mint amilyen élményben később részesülünk. Az illat lépes mézet, barackot, körtét idéz, ezek a jegyek a selymes, olajos, koncentrált kortyokban is megtalálhatók. Ez nem is olyan édes, mondhatni, pedig az. Csak harmonikus, nem cukorszirup. Tokajról nem azt szeretné elmondani, hogy itt legendás édes borok készülnek, hanem legendás borokat mutat be, amelyek édesek is. A szőlő, a talaj, a borász tudása kerül előtérbe. Vannak, akik nem kedveli a tokaji édes borokat – számukra ezt a bort ajánlom elsőként. Más világ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.