Gyanúsított lett a cigány önkormányzat elnöke

Gyanúsítottként hallgatták ki Kolompár Orbánt – értesült a Magyar Nemzet. Az Országos Cigány Önkormányzat vezetője – aki éppen a szélsőjobboldali cigányellenes megnyilvánulások ellen szervez tiltakozó akciót – a vám- és pénzügyőrség gyanúja szerint 13 millió forintnyi, munkahelyteremtésre szánt állami támogatást lovasított meg.

2008. 09. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt a közelmúltban gyanúsítottként hallgatta ki a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Nyomozó Hivatala Kolompár Orbánt, valamint feleségét és egyik rokonát – tudta meg lapunk. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője által irányított kiskunmajsai illetőségű Roma Kisebbségi Érdek-képviseleti Szervezet nem tud elszámolni több mint 13 millió forintnyi állami támogatással, amelyet egyébként munkahelyteremtésre vett föl. A Kolompár vezette kiskunmajsai szervezet működése az Országos Foglalkoztatási Alapnak (OFA) szúrt szemet még tavaly, és ezért feljelentést tett a hatóságoknál. A VPOP Dél-alföldi Nyomozó Hivatala tavaly augusztusban rendelt el nyomozást, és sokáig ismeretlen tettes ellen folyt a vizsgálat.
Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes lapunknak megerősítette: K. Orbánt július
1-jén hallgatták ki gyanúsítottként. Hozzátette: rajta kívül az ügynek három gyanúsítottja van: K. Orbánné, K. László és H. Lászlóné. Információink szerint K. Orbánné a roma vezető felesége, K. László pedig egyik közeli rokona. Úgy tudjuk, H. Lászlóné a civil szervezet adminisztrátora, akit bűnsegédlettel gyanúsítanak.
*
A Bács-Kiskun megyei főügyészhelyettes tájékoztatása szerint a nyomozás egy-két hónapon belül lezárulhat.
Kolompár Orbán lapunknak azt mondta: meggyanúsításáról az eljárás végéig nem nyilatkozik. Arra a kérdésünkre, fölvetődött-e, hogy lemondjon OCÖ-elnöki posztjáról a történtek miatt, úgy válaszolt: „természetesen nem, mivel az OFA-val kölcsönösen perelik egymást, és várják, miként dönt ügyükben a bíróság”.
Kolompár Orbán gyanúsítása megakaszthatja a cigány vezető egyre harsányabb „antirasszista” akcióit, amelyeket többnyire Gyurcsány Ferenc miniszterelnök figyelemelterelő lépéseivel összehangoltan hirdet meg. Kolompár legfrissebb bejelentése szerint a cigányság történelmének legnagyobb megmozdulását szervezik, válaszul a Magyar Gárda ténykedésére és a cigányokat ért állítólagos támadásokra.
A jelek szerint egyes cigány érdekképviseleteknél a büntetett előélet vagy a bűnöző életforma nem akadályozza a magas pozícióba jutást, hiszen több kisebbségi vezetőről derült már ki, hogy összeütközésbe keveredett a törvényekkel. Legutóbb Dancs Mihályról, az OCÖ elnökhelyetteséről írtuk meg, hogy első fokon három és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás miatt az olaszliszkai szocpollakások építésével összefüggésben. Eközben Horváth Elemért, a Mosonmagyaróvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetőjét a napokban helyezték előzetes letartóztatásba többek között személyi szabadság megsértése, kerítés, üzletszerűen elkövetett csalás, okirat-hamisítás és csoportosan elkövetett garázdaság bűncselekmény elkövetésének gyanújával. A 43 éves férfi korábban sem makulátlan életviteléről volt ismert, hiszen lapunk információi szerint rablás miatt már volt büntetve.
Ismert, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága immár három éve nyomoz az OCÖ pénzügyi visszásságai miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.