Kolompárék a gyanú árnyékában

A számvitel rendjének megsértése miatt gyanúsítottként hallgatta ki a VPOP egyik nyomozó hivatala az Országos Cigány Önkormányzat két tisztségviselőjét – értesült lapunk. A kisebbségi szervezet egyre több tagja keveredik súlyos bűncselekmény gyanújába vezetőjükkel, a szintén bűntettel gyanúsított Kolompár Orbánnal az élen.

2008. 09. 29. 18:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) két tisztségviselőjét hallgatta ki gyanúsítottként a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala számvitel rendjének megsértése bűncselekmény miatt a közelmúltban – értesült lapunk. Információnkat a nyomozó hivatalnál megerősítették, de a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem árulták el, mit követtek el a cigány szervezet alkalmazottai, sőt azt sem, hogy egyáltalán egyszerű adminisztrátorokról vagy vezetőkről van-e szó. Információink szerint a nyomozás határideje október közepén jár le.
Úgy tudjuk, a vizsgálat még 2005-ben kezdődött el, miután az OCÖ pénzügyi ellenőrző bizottságának egy tagja feljelentést tett gazdasági bűncselekmények gyanújával. A feljelentés arra utalt, hogy az OCÖ gazdálkodásában súlyos visszaélések történtek 2003 és 2005 között. (A szervezet vezetője ekkor már Kolompár Orbán volt.) A bűnügyben először a BRFK vizsgálódott hűtlen kezelés gyanújával, de azt megszüntették. Azonban a nyomozás során sikkasztásra és számviteli fegyelem megsértésére utaló adatokra bukkantak, és ennek felgöngyölítésével 2006-ban a vám- és pénzügyőrség nyomozó szervét bízták meg. Egészen a közelmúltig ismeretlen tettes ellen folyt a vizsgálat.
Megkeresésünkre Bogdán János, az OCÖ szóvivője azt mondta: a büntetőeljárás lezárultáig nem nyilatkoznak az ügyben.
Amint azt megírtuk, egy másik bűncselekmény miatt magát az OCÖ vezetőjét, Kolompár Orbánt is meggyanúsították jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, ugyanis az általa vezetett, kiskunmajsai illetőségű Roma Kisebbségi Érdek-képviseleti Szervezet nem tud elszámolni több mint 13 millió forintnyi állami támogatással, amelyet munkahelyteremtésre vett fel. A gyanúsítottak között van Kolompár felesége és egy közeli rokona is. Sajtóértesülések szerint már nem csupán 13, hanem százmillió forintnyi eltűnt pályázati pénzt keresnek a nyomozók, azonban Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei helyettes főügyész sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta ezt a hírt.
Ismert, az OCÖ elnökhelyettesét, Dancs Mihályt első fokon három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás miatt az olaszliszkai szocpollakások építésével összefüggésben. Egy másik roma képviselőt, a Mosonmagyaróvári Cigány Kisebbségi Önkormányzatot vezető Horváth Elemért pedig a napokban helyezték előzetes letartóztatásba személyi szabadság megsértése, kerítés, üzletszerűen elkövetett csalás, okirat-hamisítás és csoportosan elkövetett garázdaság bűncselekmény gyanújával.
Tegnapi sajtótájékoztatóján Kolompár Orbán úgy nyilatkozott: légből kapott vádakkal és gyanúsítgatásokkal, kitalált bűncselekményekkel próbálják politikailag és szakmailag ellehetetleníteni őt riválisai, hogy megfélemlítsék és eltántorítsák a holnapi „békemenet” megtartásától és a szélsőségek elleni harcától. Az úgymond a cigányságot ért támadások miatt megszervezett holnapi megmozdulásukról Kolompár azt közölte: önálló tüntetést tartanak a Képviselői Irodaház mögötti Olimpiai parkban, amely nem lesz része a Gyurcsány által kitervelt Magyar Demokratikus Charta rendezvényének, azonban magánemberként bárki átmehet arra, és csatlakozhat a kiáltványhoz. Amennyiben a romák így döntenek, a rendőrség segítségét kérik majd, hogy biztosítsák a vonulás útvonalát – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.