Civil javaslat a korrupció ellen

Öt pontból álló javaslatcsomagot nyújtott át az új kormánynak a Transparency International a korrupció leküzdésére. A nemzetközi civil szervezet szerint a Fidesz–KDNP parlamenti többsége lehetőséget ad a hatékony fellépésre az efféle bűncselekményekkel szemben. A frakciószövetség ígéretet tett arra, hogy könyörtelenül szembefordul és leszámol a korrupció minden formájával.

Mizsei Bernadett
2010. 05. 20. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupciós kockázatok csökkentése nélkül Magyarország versenyképessége és gazdasági mutatói nem javulnak – jelentette ki tegnap a Transparency International (TI) európai és közép-ázsiai regionális igazgatója Budapesten. Marschall Miklós bemutatta azt az öt területet, amelyek átalakítása sikeres fellépést eredményezne a korrupcióval szemben. Elsők közt szerepel a párt- és kampányfinanszírozás reformja, ugyanis a pártok és a kampányok pénzügyei jelenleg nem átláthatók. – A Fidesz parlamenti többsége lehetővé teszi a párt által benyújtott törvényjavaslat frissítését megfelelő átláthatósági és ellenőrzési intézmények beemelésével, és esélyt ad a valóságnak megfelelő, ésszerű kampányköltési határ bevezetésére – jegyezte meg.
A szervezet javasolja a közbeszerzési rendszer átalakítását, ugyanis a tenderek 65-75 százaléka korrupcióval érintett, és a rendszerszerű korrupció 25 százalékkal drágítja a beszerzéseket. A TI adatai szerint 2008-ban a közbeszerzések összértéke 1600 milliárd forint volt. Korrupciómentes működés esetén 400 milliárd forintot, azaz a GDP másfél százalékát spórolhatták volna meg. Ennek fényében szükségesnek tartják egy új közbeszerzési törvény megalkotását és az azt felügyelő intézmény reformját. Megerősítenék a bűnüldöző szervek kapacitását is, álláspontjuk szerint ugyanis a nagy korrupciós botrányok felderítése és példaértékű szankciója mindeddig elmaradt.
A TI szorgalmazza, hogy az új kormány biztosítsa az igazságszolgáltatási rendszer átláthatóságát és számonkérhetőségét. – Az igazságszolgáltatási rendszerben felmerülő problémák szervezeti változásokkal, a bíróságok szervezetéről és az igazgatásáról szóló törvény módosításával orvosolhatók – véli Marschall Miklós. A regionális igazgató utolsó pontként a nyilvánosság megerősítését említette, amely a korrupció elleni fellépés legegyszerűbb és sokszor leghatékonyabb eszköze. – Itt az idő, a szükség és a lehetőség, hogy Magyarország megteremtse a nyilvánosság sokkal magasabb, az Európai Unióban ilyen szempontból élen járó államokban kiépített fokát – szögezte le. Marschall szükségesnek tartja az államszervezet működésének átláthatóvá tételét, az erre vonatkozó jogszabályok végrehajtásának javítását, a vagyonnyilatkozatok rendszerének felülvizsgálatát, valamint a pártállami idők titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát is.
– Az új kormány az első pillanattól kezdve nyilvánvalóvá teszi, hogy munkájával, minden döntésével kizárólag a nemzeti együttműködést szolgálja. Ez azt jelenti, hogy soha nem tolakodhat a nemzeti együttműködés szempontja elé sem magánérdek, sem magáncél, sem magánhatalom-kiépítési törekvés, ahogy az az MSZP-kormányokat jellemezte – reagált lapunk megkeresésére Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke. Mint mondta, az új kormány ennek jegyében könyörtelenül leszámol a korrupció minden formájával Magyarországon, beleértve a politikai és a gazdasági korrupciót is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.