Gyanúsított lett Laborc

Hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség Laborc Sándort, a polgári elhárítás volt vezetőjét – tudtuk meg.

Munkatársainktól
2010. 11. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának meggyanúsítása összefüggésben van az úgynevezett UD-ügyben indult nyomozással. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Dávid Ibolya, Herényi Károly volt MDF-es képviselők, Szilvásy György volt titokminiszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt MSZP-s elnöke ellen folytat nyomozást olyan hanganyagok nyilvánosságra hozatala miatt, amelyeket a titkosszolgálat rögzített. Az ügyben Dávidot és Herényit kényszerítéssel, Szilvásyt és Tóthot különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítják. Lapunk úgy tudja, a KNYF vizsgálatai során olyan adatokra derült fény, amelyek indokolttá tették a katonai ügyészség bevonását. Információink szerint a Budapesti Katonai Ügyészség február 22-én ismeretlen tettes ellen indított nyomozást hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával. Ebben az ügyben gyanúsították azóta meg Laborc Sándort.
Az UD-üggyel összefüggésben a közelmúltban Demeter Ervin (Fidesz) is feljelentést tett, mert szerinte az azóta csődbe ment vagyonvédelmi cég ellen a Gyurcsány-kormány vezetői által elindított lejárató kampányt jogellenes titkosszolgálati műveletekkel támogatták.

*

A nemzetbiztonsági bizottság előző kormányzati ciklushoz kötődő titkosszolgálati anomáliák feltárását végző albizottságának elnökeként Demeter ismeretlen tettes ellen tett feljelentést jogosulatlan titkos információgyűjtés, hivatali visszaélés, számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, viszszaélés személyes adattal, magántitok jogosulatlan megismerése és hamis vád gyanúja miatt. Információink szerint a fideszes képviselő által indított eljárást egyesítették a katonai ügyészségen február óta folytatott nyomozással.
Ismert, az albizottság korábban megállapította, hogy alaptalanul vádolták meg az UD Zrt.-t többek között a kormányzati informatikai rendszerek elleni támadásokkal, erre hivatkozva pedig alaptalanul rendelték el a vállalkozás műveleti feldolgozását. Kiderült, hogy valójában a Galambos Lajos, majd Laborc Sándor vezette NBH által fizetett hacker követte el azokat a világhálós betöréseket, amelyekről Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. elleni feljelentés idején értekezett.
A vagyonvédelmi cég először 2008. szeptember 12-én került a közfigyelem középpontjába, amikor Dávid Ibolya volt MDF-elnök – miként azóta kiderült – a titkosszolgálat által rögzített telefonbeszélgetést tartalmazó CD-t bemutatva támadta a szintén a párt vezető posztjáért indulni szándékozó Almássy Kornélt, aki később a történtek miatt vissza is lépett a megméretéstől. A hanghordozón egyébként egy vezető bankár és az UD egyik irányítója beszélgetett az MDF tisztújításáról.
Ugyanezekben a napokban Laborc Sándor feljelentette az UD Zrt.-t államtitoksértés, lőfegyverrel való visszaélés, magántitok jogosulatlan megismerése, személyes adattal visszaélés és adócsalás miatt, ám a hatóságok megalapozatlannak találták az NBH vezetőjének beadványát. Laborcot feljelentése miatt később az UD beperelte többek között személyiségi jogai megsértése miatt. A vagyonvédelmi cég hamis vád miatt büntetőeljárást is kezdeményezett Laborc Sándorral szemben, amit azonban a Budapesti Katonai Ügyészség elutasított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.