A terasz

Veltelini
2002. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némileg elfogult vagyok, mert a Liliom és Tűzoltó utca sarkán található „Time out corner” étterem a szerkesztőség számos munkatársának törzshelyévé vált. Pedig, mint a neve is mutatja, a „Szabadidősarok” nem kifejezetten a hagyományokhoz ragaszkodó, konzervatív ízlést szolgáló intézmény. Az étterem belső tere olyan, mint egy babaház, ahol újabban már dohányozni sem lehet, úgyhogy előre rettegünk a zord időktől, hiszen hószakadáskor, a röpködő mínuszokban mégsem ülhetünk ki a teraszra. Mert a teraszt módfelett megkedveltük. Általában jó a csapolt sör, a felszolgáló hölgyek csinosak, szépek, kedvesek, s aki nem szereti az ebédjét egy randa fémtálcán a tömegen keresztül egyensúlyozni, az itt megkíméltetik az effajta tortúrától, mert ételét az asztalához hozzák. Az étlap meglepő olvasmány. A konyha követi a mai trendet, főleg zsírtalan húsokat kínál, sok és sokféle zöldséggel, ezért szinte meghökkentést kelt egy-egy olyan fajsúlyosabb étel, mint a dödöle vagy sztrapacska. Mindkettő nagyon finom, miként a marhapörkölt is, nem sajnálják belőlük a kalóriát, meg a koleszterint. Ugyanakkor például a gulyáslevessel nincsenek kibékülve kollégáim, ami azért is érthetetlen, mert aki remek marhapörköltet készít, annak gulyásügyben is jónak kell lennie, de ez az egyetemes igazság itt valamiképpen nem érvényesül. Egyébként a levesekkel nincs semmi gond, sőt a cipóban felszolgált hagymaleves az ínyencek mércéjét is megüti. A hosszú „használat” során az ember kitapasztalja a konyha gyengéit, de erősségeit is. A sok globalista különlegesség között szerényen bújnak meg a főzelékek, pedig olyanok, mintha édesanyánk csinálta volna. Főleg a spenót esik kézre a szakácsnak, az valami remek. Kérésünkre még azt is megteszi, hogy a spenótot palacsintába tölti, reszelt sajtot szór a tetejére, a sütőben ráolvasztja – fenséges étek. Aki tartalmasabb, laktatóbb, nehezebb fogásra vágyakozik, az nem jár rosszul a hagymás rostélyossal. A hagymás rostélyos viszonylag egyszerű étel, ám könnyű elrontani. Itt a teraszon nekem még nem okoztak csalódást ebben a műfajban, az érlelt rostélyos vastag, puha és zamatos, bőségesen kerül hagymakarika a tetejére. Nagyon jól pácolják a bélszínt, kívánságunknak megfelelően sütik, ha végképp nem tudunk dönteni a menü felől, a bélszín mindig jó választás. De a konyha legnagyobb erénye, hogy rendkívül gondosan paníroznak. A morzsát alaposan átszitálják, így a különböző rántott húsok, sajtok, zöldségek kifogástalan bundát kapnak. A panír nem pereg le, nem ázik szét, nem ég meg, nincsenek benne fogakat kitörő, kemény morzsadarabok – apróságnak látszó szakmai követelmény ez, de, sajnos, nem mondhatni, hogy minden étteremben ügyelnek rá. A rántott húsok és gezemicék köreteként a majonézes burgonyát javasolnánk jó lelkiismerettel, kellemesen ízesített, a hagymát sem sajnálják belőle, s a produkció dicséri a séf kreativitását.
A terasz most, a külső körülmények parancsának engedve, átmenetileg bezár. Aki füst nélkül is képes leélni az életét, behúzódhat az étterembe, ahol továbbra is jó lesz a csapolt sör, szépek és kedvesek a felszolgáló hölgyek, omlós a rostélyos… A dohányzás nemcsak az egészségre ártalmas, lelki válságot is okozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.