Blaha Lujza, a kiváló háziasszony

Életminőségének megfelelően változtak az étkek Blaha Lujza, a nemzet egyik legjelesebb színésznőjének asztalán. Míg karrierjének kezdetén az egyszerűbb, olcsóbb fogások sorakoztak a művésznő étlapján, tehetősebb időszakában vendégváró asztalára pénzt nem tekintve varázsolta a legkiválóbb ételkölteményeket. Némely receptje a századfordulós szakácskönyvekbe és a legnagyobb éttermek kínálatába is bekerült, sőt Szabadkán édességet is neveztek el róla.

Gazsó Rita
2002. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már fiatal lányként vándortársulattal járta az országot a színészcsaládból származó művésznő, lánykori nevén Reindl Lujza, apróbb szerepekben próbálkozva a színészmesterség fogásainak elsajátításával. Első férje a szabadkai Blaha János volt, a helyőrségi zenekar karmestere. Asztalukra többnyire olcsóbb ételek – mint vesevelő vagy tüdő rizskásával – kerültek ekkoriban – derül ki Balázs mesternek, az asztali örömök historikusának könyvéből.
Színészi hírnevével párhuzamosan nőtt azonban háziasszonyi neve, amely eljutott egészen a királyi udvarig. Ennek köszönhető, hogy gödöllői tartózkodása idején egy alkalommal, kíváncsiságát kielégítendő, Erzsébet királyné személyesen is ellátogatott Blaha ottani kis házába, amikor a művésznő éppen nem tartózkodott otthon. A császárné alaposan meg kívánt nézni mindent. Jeneiné, a színésznő vincellérének felesége vezette körbe lelkesen megmutogatva mindent. Végül az uralkodónő elköszönt, és hozzáfűzte, „mondja meg a nagyságjának, hogy itt járt Erzsébet királyné”. Blaháné később nem akármilyen háztartást vezetett, a pénzt sem sajnálta akár egyszerűbb, akár különleges étket kívánt vendége asztalára varázsolni. Időskori fotóinak hátterében éléskamrája is kivehető, amelynek polcain sorakoztak a saját maga által készített lekvárok és liktáriumok, vagyis gyümölcsízek. Közismert kiemelt szerepe a szép magyar beszéd és a magyar nyelvű színjátszás terjesztésében. Ám nemcsak stílusa, gesztusai és öltözködése, hanem konyhája által is példát mutatott kora hölgyeinek. Saját maga a jóízű, divatos, de egyszerű magyaros ételeket szerette és készítette is. Később, a Splényi Ödönnel kötött házasságát követő ünnepi ebéd is egy egyszerű lencsefőzelék volt, sült oldalassal. Ismert az egy alkalommal Munkácsy Mihály tiszteletére adott vacsorájának menüsora is. A híres festőt szegedi halpaprikással, majd az étkezést lezáró kapros-túrós lepénnyel örvendeztette meg a kitűnő háziasszony. Nem csak közvetlen barátai élvezhették azonban Blaha szakácsnői tudományát. Néhány különleges ételével a korabeli receptkönyveket, de az akkori vendéglők étlapjait is gazdagította. A legkülönbözőbb formában elkészített bélszínszeleteit – amelyek egy része még ma is szerepel egyes nívós vendéglők kínálatában – már a Wampetics, azaz a későbbi Gundel étterem korabeli közönsége is örömmel fogyasztotta. Nagy kedvence volt a róla elnevezett, vaníliás krémmel töltött, csokoládával bevont és mandulával díszített fánk, amelyet a legenda szerint első férje ismertetett meg vele még Szabadkán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.