Hősies búcsú az évadtól

–
2002. 10. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fölfelé ballagva a Szépvölgyi úton, mint valami képzeletbeli osztálylétra fokai, úgy tárulnak elénk az újgazdag létforma stációi. Mostanra a hetvenes évek maszek autószerelőinek és nőgyógyászainak kocka formájú családi házait, de már a nyolcvanas-kilencvenes évek spontán privatizátorainak Velux ablakos villáit is átlépte a korízlés: a divatos vajsárga és almazöld homlokzatok gipszstukkó díszei, a műkő báboskorlátok és a rikító tetők álmanzárdjai már a bróker-barokk stílus jegyében fogantak. De egyszer csak emberszabású, formás, fehér kőkerítés hívja fel magára a figyelmet az automata garázskapuk és klinkertégla erődök közt, mint valami azílium. Hívogató felirat a meszelt falon: Serpenyős vendéglő; alatta jókora betűk hirdetik a házias magyar konyhát és az óriási adagokat. Ki tud egy ilyen invitálásnak ellenállni?
A kerthelyiségben már vége a nyári idénynek, pihen a szabadtéri grillsütő, jövő tavaszig forró vaslapon sülnek a húsok benn a konyhán. Az étterem tervezője ügyesen ötlötte ki, hogyan kell a sokféle vendég ízlésének megfelelni a különböző díszletekkel és tárgyakkal. Könnyed, mediterrán építészeti formák és színek uralkodnak, sok zöld növény – lehetnénk akár olasz, spanyol vagy francia kisvendéglőben –, a falakon régi magyar sulykolófák és török szőnyegek lógnak, jó értelemben vett multikultúra van itt egybehordva.
Az étlap is jót ígér. A hely specialitása – nevéhez híven – a serpenyős sütés, a húsokat, halakat, szárnyasokat ebben az edényféleségben készítik el, többnyire a körettel együtt. Az első ijedelmünk akkor áll be, amikor a tételek felsorolásánál meglátjuk a feltüntetett súlyukat is – hát nem a diétás főnővér méri a porciókat. A zöldfűszeres sajtlevesnél átmenetileg megnyugszunk, a leves finom, éppen annyi, amennyi jól esik, szépen illik a bazsalikom a sűrű léhez. Megfontoltan igyekszünk rendelni, a felszolgáló kedves és türelmes, akkurátusan szervírozza a pompás 2000-es villányi kékoportót, miközben mi óvatosan faggatjuk a részletekről. Hiába. Amikor megérkezik a két jókora tállal, és mi meglátjuk a tartalmát, korábbi ijedelmünk pánikká fokozódik. A rablónyárs – hossza kb. fél méter – csak azért nem görbül meg a ráfűzött húsoktól, mert másfél kilónyi serpenyős krumplin nyugszik; a hasonlóan felszerelt pulykatekercsek alá pedig anynyi majonézes, hagymás burgonyasaláta van pakolva, hogy egy négytagú család karácsonytól újévig el volna vele. Méghozzá olyan finom, bécsi módra készült, hogy a szívünk szakad meg, amikor a hősies falás után viszsza kell küldjük a kilenctized részét. Remek a reszelt tormával megerősített házi cékla, a fetasajtos vegyes saláta is, de minden adag több a kelleténél. A desszertként elválallt mézes-mákos guba is csak mennyiségileg figyelemre méltó, valami álkifliből készült, és nincs kellően átitatva vaníliás tejjel. A stíriai metélttel pedig alighanem eltaláltuk a konyha Achilles-sarkát: semmi sem stimmel benne.
A hely tanulsága: lehet, hogy a környékbeliek még a mennyiség korszakát élik, de ami az étkezés örömét illeti, jobb, ha a minőségnél maradunk.
PRIVÁT ÚR

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.