Óbuda és Paks között

–
2002. 10. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paksi Halászcsárdában az évtizedek során alig változott valami. Talán csak az árak, de ez ügyben a vendéglős külső kényszereknek enged. A hely konokul védelmezi a magyaros gasztronómia hagyományait, őrzi óbudaias kedélyességét a fővárosi éttermek között, kemény munkával kivívott rangját. A belső tér hangulata a békebeli kiskocsmákat idézi, ám az elegáns teríték jelzi, itt a kényesebb igények is kielégíttetnek. Pincérünk azonnal a bizalmába fogad minket, javaslatait érdemes megfontolni, ám, ha nem hallgatunk rá, akkor sem sértődik meg. (Legalábbis nem mutatja.) Rendszeresen elsétál az asztalok között egy tekintélyes külsejű úr, Vadas Iván ő, a „főnök”, aki saját szemével szereti látni, rendben mennek-e a dolgok. Gyakran megáll beszélgetni vendégeivel, olykor egy-egy anekdotát is elmesél, megrövidítendő a várakozás perceit. De szóljunk a konyháról, hiszen az a lényeg. Segítségképpen egy abszolút autentikus forráshoz fordulunk, G. Dénes Györgyhöz, azaz Zsütihez, aki tizenkét esztendeje itt, a Paksi Halászcsárdában adott interjút egy magazinnak – ételről, italról, sok minden másról, amelyek az életet szebbé tehetik. Zsüti nemcsak elismert ínyenc volt, hanem felkészült, eredeti gondolkodású szakértő is, aki ellenállhatatlan bájjal és eleganciával elegyítette a kifinomult étkezési tradíciókat a saját egyéni szokásaival. Szerinte a halászlé olyan, mint a musical, van benne muzsika, balett, kabaré és dráma. A halászlé is sokféle alapanyag harmonikus együttese. Nos, a helyi halászlé egészen kiváló musical, van benne háromféle halszelet, belsőség is bőven, a lé sűrű és tartalmas, kellően csípős, de abbahagyhatatlan. Egyébként a paksi halászlé a szegedihez hasonló, csak éppen dunai halakból készül, kalocsai őrölt paprikával, s főzés közben friss lecsó kerül bele. Megkóstoljuk még az orly mód készített fogast és a kecsegét kárpáti módon (tejszínes, kapros, gombás rákraguval), fenséges mindkettő. Ám ismét Zsütit idézve: a hal voltaképpen nem alkalmas táplálkozásra, mert nincs benne kalória – ezért egy bélszínszeletnek is elláttuk a baját, zöldborsmártással. A hangulatot emelendő cigányzene szólt, amely Zsüti szerint csak alkoholos állapotban élvezhető, de akkor nagyon. Ami azt illeti, a Paksi Halászcsárdában van mód, alkalom, lehetőség a cigányzene élvezetére.
VELTELINI

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.