Az 1800-as évek végétől, Manon című operájának egyik első előadásától kezdődően Puccini rendszeresen hazánkba látogatott. Kezdeti kedvező tapasztalatai után magyarországi látogatásaikor a zeneszerző a későbbiekben is mindanynyiszor a nagy hírű Grand Hotel Hungariában, a mai Marriott szálló elődjében vendégeskedett – derül ki az Újabb történetek a terített asztalról című könyv soraiból.
A zeneszerzőt ittlétekor barátai és tisztelői a legjobb vendéglőkbe is meginvitálták, ám tapasztalataik szerint – mint később kiderült, az olasz és a magyar ízek közti jelentős különbség miatt – a mester rendkívül keveset fogyasztott még a legízletesebb hazai ételekből is. Különösen kedvelte azonban a kávéházakat. „Kétféle kávéházat látogat. Ha pénze van, akkor a nagy kávéházak valamelyikében vendégeskedik. Bátor tekintettel figyeli az odajárókat, főleg a szépasszonyokat, hisz már fiatal korában a nők híve és barátja. Évekig hordott, egyetlen barna ruháját ilyenkor megigazítja, nyakkendőjét szorosabbra húzza, és lobogó sötétbarna haját rendbe szedi, feltűnő ragyogású szeme villámként cikázik, csak úgy falja a divatos öltözékű, ápolt és kívánatos szépnemet” – jegyezte fel róla egy szemtanú. Különösen kedvelte az Operával szemben, a mai Balettintézet helyén üzemelő Dreschlert, amelynek Muskátli asztaltársasága közismert volt a század elején. Puccini rendkívül visszafogott, keveset beszélő ember volt, aki menekült az ünnepléstől, ám kitűnően érezte magát bohém művészek társaságában. A Muskátli társaság tagjai voltak többek között a főváros képző-, ipar-, szín- és zeneművészetének legkiválóbbjai, többek között Ady, Nagy Endre, Szomory Dezső, Szinnyei-Merse Pál és Molnár Ferenc is.
A legenda szerint éppen itt ismerkedett meg Molnárral, akinek Liliom című darabjába annyira beleszeretett, hogy operát szándékozott komponálni hozzá. A tervhez azonban – az operarajongók igaz bánatára – állítólag nem sikerült elnyernie Molnár beleegyezését. A Muskátli társaságban – a nagy nevek mellett és részben miatt – számtalan szépasszony és lány is megfordult, ami különösen a kedvére lehetett Puccininek.
Életrajzi feljegyzéseiből kiderül, hogy a hölgyeket és az élet szinte valamennyi örömét kedvelő Puccini, aki szenvedélyes autós, vadász, motorcsónakos és dohányos volt, különösen kevés ételt és alkoholt fogyasztott. Ennek ellenére személye inspirálta Mészáros Lajost, a New York egykori konyhafőnökét két fogás – a Bárányérme Puccini módra és a Spárga Puccini kedvére – megalkotására, amelyek egyes fővárosi étlapokon ma is fel-felbukkannak.
Nagy fába vágta a fejszéjét az Újpest, és ebben az MLSZ sem akadályozhatja meg
