Puccini pesti látogatásai

Puccini, a világhírű, nálunk is nagy tisztelettel fogadott zeneszerző hazai bemutatóinak idején számtalanszor járt Pesten, és minden alkalommal a nagy hírű Grand Hotel Hungariában szállt meg. A kortársak emlékezete szerint a csendes, zárkózott mester szívesen volt bohém művészlelkek társaságában, és legendásan rajongott a szebbik nemért. Feljegyezték róla, hogy pesti tartózkodásai alatt legszívesebben az egykori Dreschler kávéházban múlatta az időt.

Gazsó Rita
2002. 10. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1800-as évek végétől, Manon című operájának egyik első előadásától kezdődően Puccini rendszeresen hazánkba látogatott. Kezdeti kedvező tapasztalatai után magyarországi látogatásaikor a zeneszerző a későbbiekben is mindanynyiszor a nagy hírű Grand Hotel Hungariában, a mai Marriott szálló elődjében vendégeskedett – derül ki az Újabb történetek a terített asztalról című könyv soraiból.
A zeneszerzőt ittlétekor barátai és tisztelői a legjobb vendéglőkbe is meginvitálták, ám tapasztalataik szerint – mint később kiderült, az olasz és a magyar ízek közti jelentős különbség miatt – a mester rendkívül keveset fogyasztott még a legízletesebb hazai ételekből is. Különösen kedvelte azonban a kávéházakat. „Kétféle kávéházat látogat. Ha pénze van, akkor a nagy kávéházak valamelyikében vendégeskedik. Bátor tekintettel figyeli az odajárókat, főleg a szépasszonyokat, hisz már fiatal korában a nők híve és barátja. Évekig hordott, egyetlen barna ruháját ilyenkor megigazítja, nyakkendőjét szorosabbra húzza, és lobogó sötétbarna haját rendbe szedi, feltűnő ragyogású szeme villámként cikázik, csak úgy falja a divatos öltözékű, ápolt és kívánatos szépnemet” – jegyezte fel róla egy szemtanú. Különösen kedvelte az Operával szemben, a mai Balettintézet helyén üzemelő Dreschlert, amelynek Muskátli asztaltársasága közismert volt a század elején. Puccini rendkívül visszafogott, keveset beszélő ember volt, aki menekült az ünnepléstől, ám kitűnően érezte magát bohém művészek társaságában. A Muskátli társaság tagjai voltak többek között a főváros képző-, ipar-, szín- és zeneművészetének legkiválóbbjai, többek között Ady, Nagy Endre, Szomory Dezső, Szinnyei-Merse Pál és Molnár Ferenc is.
A legenda szerint éppen itt ismerkedett meg Molnárral, akinek Liliom című darabjába annyira beleszeretett, hogy operát szándékozott komponálni hozzá. A tervhez azonban – az operarajongók igaz bánatára – állítólag nem sikerült elnyernie Molnár beleegyezését. A Muskátli társaságban – a nagy nevek mellett és részben miatt – számtalan szépasszony és lány is megfordult, ami különösen a kedvére lehetett Puccininek.
Életrajzi feljegyzéseiből kiderül, hogy a hölgyeket és az élet szinte valamennyi örömét kedvelő Puccini, aki szenvedélyes autós, vadász, motorcsónakos és dohányos volt, különösen kevés ételt és alkoholt fogyasztott. Ennek ellenére személye inspirálta Mészáros Lajost, a New York egykori konyhafőnökét két fogás – a Bárányérme Puccini módra és a Spárga Puccini kedvére – megalkotására, amelyek egyes fővárosi étlapokon ma is fel-felbukkannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.