HACCP: jövőre kötelező

Jogos igény a fogyasztók részéről, hogy csak olyan élelmiszerek kerüljenek forgalomba, illetve olyan ételeket szolgáljanak fel, amelyek biztonságosak. Hazánkban többszöri halasztás után jövőre lép életbe a HACCP-rendszer, amely az élelmiszerek biztonságának megteremtését szolgálja.

Munkatársainktól
2003. 11. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretes, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozást követően a vendéglátóhelyek működésére vonatkozó szabályok tovább szigorodnak. A HACCP-rendszer kötelező érvényű bevezetését Magyarországon többször meghosszabbították, arra való hivatkozással, hogy nagyon költséges. A vendéglátóiparban, idegenforgalomban tevékenykedő vállalkozások is tudják, hogy 2004 után már „nincs menekvés”.
A HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) nemzetközileg elfogadott, szisztematikus módszer az élelmiszerek biztonságának megteremtésére a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és kezelése révén. A rendszert a hatvanas években az amerikai űrkutatási program részeként fejlesztette ki a Pillsbury vállalat az űrkutatási hivatallal (NASA) és a hadsereg Natick laboratóriumával közösen. Céljuk az volt, hogy az űrhajósokat szennyezésmentes, biztonságos élelmiszerekkel lássák el az űrutazáson, amit a hagyományos végtermék-ellenőrzési módszerekkel nem lehetett biztosítani. Az új szemléletű élelmiszer-biztonsági rendszer elveit 1971-ben hozták nyilvánosságra.
A konzervipari termékeknél már 1973-tól bevezették, de az általános élelmiszer-ipari alkalmazás a nyolcvanas évek közepén kezdett terjedni. A FAO/WHO Codex Alimentarius bizottság HACCP-irányelveit 1993-ban adták ki, s ezt tekintik a HACCP-módszertan nemzetközi alapdokumentációjának.
A rendszer alkalmazása az uniós tagországokban 1995 decembere óta kötelező. A magyar élelmiszertörvény végrehajtási utasítása tartalmazza az első kötelező előírást. Az élelmiszergyártók részére, a vendéglátásban és a közétkeztetésben jövő évtől kötelező e rendszer alkalmazása.
A rendeletek megszületésének okai a hétköznapokban keresendők. Világszerte egyre több élelmiszer eredetű megbetegedést észlelnek. A globalizálódó élelmiszer-kereskedelem révén egy-egy veszélyforrás váratlanul tűnik fel és okoz nem várt megbetegedéseket. A fogyasztók mind több figyelmet szentelnek ezeknek az eseteknek, és egyre inkább követelik, hogy csak olyan élelmiszerek kerüljenek forgalomba, illetve olyan ételeket szolgáljanak fel, amelyek biztonságosak. Ennek elérésére a HACCP-rendszert egyre szélesebb körben alkalmazzák valamennyi, az élelmiszerek előállításával, forgalmazásával és a vendéglátással kapcsolatos tevékenység során.
Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) ügyvezető elnöke lapunknak elmondta: a tőkeszegény magyar vállalkozások közül sokan nem tudnak majd megfelelni a követelményeknek. A jövőben a HACCP-rendszer alapján kellene végezniük működésüket, ám ennek kialakítása tetemes költségekkel jár. Az ügyvezető elnök rámutatott: az európai unióban a jogszabályokat csak jövő időben értelmezik, így lehetséges, hogy százéves tradicionális vendéglátóhelyekre és kiskereskedelmi boltokra az új szabályok nem vonatkoznak, például a hely mérete vagy a korabeli bútorok miatt nem lehetséges a magasabb szintű technikai felszereltség elhelyezése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.