Bolhapor

A környezetvédők a „piszkos tizenkettő” egyikeként emlegetik a hazánkban 1968-ban betiltott növényvédő szert, a dieldrint. Szelleme máig kísért, a napokban a Pepponen kapszula fogyasztóinak körében keltett riadalmat. Ma már nyilvánvaló, hogy nemcsak a talaj vagy a tökmag, de az emberi szervezet is évtizedekig emlékszik e hosszú életű mérgekre. Mostanáig például nem találtak nálunk olyan anyatejmintát, amelyben ne lettek volna kimutathatóak a használatból már több mint harminc éve kivont DDT nyomai.

Hanthy Kinga
2004. 03. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha a tökmagolajos kapszulák jelentik a legnagyobb veszélyt az emberiségre, az ezekben talált vegyszerkoncentrátum ugyanis épphogy meghaladta az egészségügyi határértéket, és nem is minden darab volt szennyezett. A Pepponen esetének azonban rá kell irányítania a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyekről már nem csak az elvakult környezetvédők beszélnek, és amelyekről kényelemből, önvédelemből nem szeretünk tudomást venni. Ezek ugyanis javarészt láthatatlanok, miként azt meg kellett tapasztalnunk a csernobili sugárfelhőről is.
A Pepponenben található tökmagolaj legfőbb érdekessége, tudhattuk meg Sohár Pálnétól, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) élelmiszeradalékanyag- és szennyezőanyag-főosztályának vezetőjétől, hogy biotermelésből származik. Tehát nem a termesztő gazda a felelős azért, hogy méreg került a növénybe. Az 1968-ban betiltott növényvédő szert, a dieldrint a talaj őrizte meg. A betiltás után ugyanis, mondja a főosztályvezető aszszony, a megmaradt, nagy mennyiségű permetezőszert, valószínűleg állami beleegyezéssel, erdőkre, mezőgazdasági termelésben nem használatos területekre szórták szét a talaj fertőtlenítésére. Ma pedig már ki emlékszik arra, hogy mindez hol és miként történt?
Ismerkedjünk meg tehát először a dieldrinnel, mely bizonyítottan rákkeltő hatása miatt került 1968-ban, már a DDT előtt a rovarirtó-tiltólistára. A szakirodalom szerint e szert „barátjával”, az aldrinnal együtt az örökkévalóságnak teremtették. 1991 és 1993 között az Amerikai Egyesült Államokban kapható élelmiszerekben a dieldrint a maga 9 százalékával a leggyakrabban előforduló szermaradékok között találjuk, pedig 1975-ben ott is végleg betiltották. Az aldrin és a dieldrin valójában klórozott szénhidrogén, hatását tekintve rovarölő szer, mely a talajban is igen lassan bomlik (kipermetezés után tizenkét évvel a szer 39 százaléka még kimutatható), de a vizekbe kerülve válik igazán veszélyessé. A kutatók azt tapasztalták, hogy a planktonok a vízhez viszonyítva több százszoros mennyiségben halmozták fel magukban az aromás klórozott szénhidrogéneket. E méreg töménysége a kis halakban már több százezerszeres volt, az azokat fogyasztó ragadozó halakban és madarakban több milliószoros! Ez a biomagnifikáció jelensége, melynek során a vegyületek a táplálékláncban feldúsulnak. Mindezt a szárazföldi táplálékláncokban is nyomon követhetjük. A tapasztalatok szerint a dieldrint felhasználó körzetekben radikálisan csökkent a ragadozó madarak és a kis ragadozó emlősök száma is.
Persze nemcsak a madarak és a halak vannak veszélyben, hanem a tápláléklánc csúcsán található emberek is. Jogunk van tudni, hogy mit eszünk, hogy mit etetnek velünk! – mondják a környezettudatos polgárok, akik szeretnék, ha megadnák számukra a választási lehetőséget. A megoldás azonban nehéz. Az Európai Unió azt ígéri, hogy legkésőbb 2007-re minden élelmiszer minden alkotóeleme fel lesz tüntetve a csomagoláson, tehát a vevő felelőssége lesz a döntés. A növényvédő szerek kimutatása az élelmiszerekben azonban közel sem ilyen egyszerű. Ahhoz ugyanis, hogy a vizsgálat eredményes legyen, előbb tudnia kell a kutatónak, hogy milyen anyagot keres. Efféle tájékoztatás azonban a termelőktől nem mindig vagy nem pontosan érkezik.
Annyi tudható, hogy a talán egyenként veszélytelen vegyszerek együttesen kiszámíthatatlan hatással lehetnek a szervezetre. És nem kell meglepődnünk azon, hogy ami eddig ajánlott táplálék volt, holnap tiltólistára kerül. A legnagyobb vita jelenleg éppen a halak körül folyik. Az USA után az EU élelmiszer-biztonsági hatósága is felhívta a figyelmet arra, hogy a halak és a tenger gyümölcseinek elfogyasztása nagy mennyiségű higanybevitelt is jelent, ezért nem ajánlatos. Folyik a vita az angolnatenyésztők és a szakértők között is. Az utóbbiak szerint ugyanis a tenyésztett angolnában, melynek kiemelt szerep jutott a mérgező anyagok halakra gyakorolt hatását vizsgáló tudósok vizsgálataiban, a szennyezett tápanyag következtében tízszer annyi a szerves klórvegyület, mint vadon élő társaikéban. E vegyületek, a műanyaggyártáshoz használt poliklónozott bifenilek nem kímélik a tengerek lakóit sem. Sőt egyes tudósok szerint ezek, valamint a DDT igen magas szintje miatt a legnagyobb tengerlakók, a cetek sorsa már megpecsételődött. A diklór-difenil-triklór-etánt, a DDT-t a fejlődő országokban ugyan már nem használják, de Afrika és Ázsia továbbra is ezzel irtja a rovarokat, ott évi harmincötezer tonnát szórnak ki belőle. A hatás nem is marad el. Ha így folytatódik, nemcsak a maláriaszúnyogok, de a cetek is rámennek a DDT-re. Márpedig ezek a vízfelszín alatt háromszázötven–ezeregyszáz méter mélyen élnek, tehát a DDT már elérte a mélytengereket is. Sőt ma már kimutatható a sarkkörön túli fókákban is. A táplálékból a szer átkerül az anyatejbe, onnan az újszülöttbe, és így folytatja útját generációkon keresztül.
Pedig a DDT fantasztikus sikertörténetként indult. Othmar Ziedler fedezte fel a vegyületet még 1874-ben, de soha nem tudhatta meg, milyen hatékony szert is alkotott. A DDT hetven évig aludta álmát, míg fel nem ébresztette a svájci Paul Herman Müller, aki a meleg vérűekre ártalmatlan rovarölő szer után kutatott. Meg is kapta sikeres munkájának elismeréseként 1948-ban az orvosi Nobel-díjat. A szert 1939-ben a krumlibogarak ellen vetették be először teljes sikerrel. A második világháborúban a tífuszt, pestist, maláriát és sárgalázt terjesztő tetvek, bolhák és szúnyogok ellen használták. Amerikai hadifogolytáborokban a foglyokat rendszeresen beszórták vele. Budapest lakossága is ennek segítségével szabadult meg a poloskáktól. Az anyag egyszerűen, olcsón előállítható, és amit akkor ugyancsak előnyének véltek: hatása hosszú ideig megmarad.
Lassanként azonban kiderült, hogy a DDT tulajdonságai nem is olyan kedvezőek. Rájöttek, hogy nem szelektív hatású, a hasznos rovarokat is válogatás nélkül elpusztítva ökológiai zavarokat, károkat okoz. Az pedig, hogy nem illékony, és a természetben hosszú ideig nem bomlik le, rendkívül hátrányosnak bizonyult. Veszélyeire Rachel Carson Néma tavasz című könyve hívta fel a figyelmet 1962-ben. (Nálunk harminckét éves késéssel, csak 2002-ben adták ki.) A könyv megjelenésétől számítják a globális zöld mozgalom létezését. Carson és hívei harcot indítottak a DDT ellen, melyről akkor még csak sejteni lehetett, hogy rákkeltő hatású. A vegyipari lobbi ellentámadásba lendült, de a DDT-csatát végül a környezetvédők nyerték. Magyarországon 1968-ban elsőként tiltották be a DDT használatát. Igaz, előbb csak a tiszta vegyületét, majd két évvel később a kevert szerekét is.
Ha Carson könyve nem is jutott el a magyar olvasókhoz, a hazai szakemberek és az illetékesek azért igen gyorsan megértették az üzenetet. Sohár Pálné elmondása szerint nálunk addig gátlástalanul szórták a DDT-t, nagyobb mennyiséget használtunk belőle, mint más országok. (A középgeneráció még talán emlékszik arra, milyen volt a fehér bolhaporral beszórt, gezarolszagú ágyban álomra szenderülni.) Egyes mezőgazdasági kártevők esetében már jelentkezett a DDT-rezisztencia is, emiatt sokkal nagyobb volt a talajban és az élő szervezetekben mért felhalmozódás, amire az egészségügyi szakemberek felfigyeltek. A tiltásra tehát az egészségügyi és mezőgazdasági tárca együttműködésének eredményeként kerülhetett sor.
Mivel a magyarok jóval többet kaptak e rovarirtóból, mint a világ más polgárai, jóval többet is kellett a szervezetüknek feldolgoznia. Nem csoda tehát, hogy az átalakított, bomló vegyület a mai szervezetekből is kimutatható, nincs olyan anyatejminta, amelyben ne akadnának a nyomára. (Ennek ellenére, mondja Sohár Pálné, még mindig többet ér a szoptatás, mint a mesterséges táplálás, mert annak még nagyobb a rizikója.)
A piszkos tizenkettőt – a dioxinok, furánok, poliklórozott bifenilek, DDT, aldrin, dieldrin, endrin, klórdán, heptaklór, toxafén, mirex és hexaklórbenzén – tartják a világ legveszélyesebb vegyi szennyezőinek. Az élővilágra gyakorolt káros hatásaiknak még csak egy részét sejtjük, ismerjük.
Folytatjuk

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.