Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Honvédségi laktanyából kolostor?

Nagyszalontai kaszárnyaépületet és közel százhektáros földterületet ajándékozott a román kormány egy nagyváradi ortodox kolostornak. Az erdélyi hajdúváros önkormányzata megdöbbenéssel szerzett tudomást a Cserehát-gyanús tranzakcióról, hiszen a korábban a román hadsereg által használt laktanyát saját célra kívánja működtetni.

2004. 03. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást váltott ki a ma-
gyar–román határtól mindösz-sze tíz kilométerre fekvő Nagyszalonta magyarsága körében, hogy a román kormány részben a belügyminisztérium, részben egy nagyváradi ortodox kolostor hatáskörébe utalta a helyi laktanyát. Arany János szülővárosa önkormányzatának tagjai leginkább az ellen tiltakoznak, hogy Bukarestben ki sem kérték a véleményüket a kaszárnyák és a hozzá tartozó földterület használatának átruházásáról. Az 57 százalékban magyarok lakta hajdúvárosban még a múlt század elején épített, több mint tíz épületből álló kaszárnya a magyar honvédség, majd Trianon után a román állam tulajdonába került. A kibővített, mezőgazdasági szakiskolaként használt létesítménybe az 1989-es romániai rendszerváltás után gyalogsági katonai alakulatot telepítettek. A román hadsereg átszervezésével, 2002-ben a szalontai gyalogságot is megszüntették. Ugyanebben az évben a román közigazgatási minisztérium felajánlotta az önkormányzatnak, vegye tulajdonába a megüresedett kaszárnyát, amelyről a város képviselő-testülete határozatot is hozott. Ennek ellenére 2004. február végén a Nastase-kabinet „testvériesen” elosztotta az épületeket és a hozzá tartozó közel százhektáros, a hadsereg által gyakorlótérként használt telket a belügyi, valamint a művelődési és vallásügyi tárca között. Utóbbitól néhány épület és a terület többsége a nagyváradi Szent Kereszt ortodox kolostor használatába került. A váradi apácák rendházfőnöke érdeklődésünkre elmondta: sohasem kértek épületeket az államtól, hiszen nincs pénzük ezek fenntartására, a földterületet csak állataik legeltetésére és nyári tábor kialakítására kívánják használni.
A nagyszalontai önkormányzat képviselői elsősorban azért nem értik, miért utalták két minisztérium hatáskörébe az épületeket és a földterületeket, mert két évvel ezelőtt vállalták ezek átvételét. A városban – ahol éppen ezekben a napokban emlékeznek arra, hogy Bocskai István fejedelem 398 évvel ezelőtt telepítette le hajdúit a vidéken – attól tartanak, hogy székelyudvarhelyi mintára náluk is bekövetkezhet az apácák térhódítása. A székely város melletti Csereháton felhúzott hatalmas ingatlanegyüttest ugyanis évekkel ezelőtt máig tisztázatlan körülmények között juttatta egy svájci építtető társaság a bukaresti Szeplőtelen Szív kongregáció apácáinak tulajdonába. Az ügy – amelyben jelenleg a román legfelsőbb bíróságon perel a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal – akkoriban valóságos etnikai konfliktust robbantott ki Udvarhelyen. Nagyszalontán itt még nem tartanak, ám kérdésünkre Mikló Ferenc református lelkész, városi tanácsos leszögezte: a polgári engedetlenségtől sem rettennek vissza, hogy megakadályozzák az ortodoxok betelepítését. „Nem engedhetjük, hogy kolostort alapítsanak a kaszárnyák helyén, mivel nem tudjuk, milyen mértékben irányul a terv Arany szülővárosa etnikai arányának megváltoztatásához” – vélekedik Török László alpolgármester, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyszalontai szervezetének elnöke is. Szerinte hosszú távú fejlesztési tervének keretében a város például többfunkciós kulturális intézményt, panziót vagy – a román–magyar határ, illetve a két ország EU-csatlakozásának közelségét figyelembe véve – nemzetközi integrációs központot hozhatna létre a volt laktanya területén.
A szalontai ingatlanok ügyét immár az RMDSZ felső vezetősége is vizsgálja, sőt a szövetség egyik Bihar megyei képviselője parlamenti interpellációra készül. Székely Ervin képviselőtől megtudtuk, a román miniszterelnökhöz címzett politikai nyilatkozatában kifejti, az épületegyüttes kiutalásakor a Nagyszalontán reprezentatív egyházak lélekszámát és igényeit kellett volna figyelembe venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.