Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mégsem egyesülne Románia és Moldova

Nem arat osztatlan sikert Bukarestben és Chisinauban egy orosz politológus Románia és a Moldovai Köztársaság egyesítését célzó terve. Sztaniszlav Bjelkovszkij elképzelését a Kreml állítólag 97 százalékban támogatja. Ugyanakkor a két ország egyesüléséhez jelenleg egyik oldalon sincs meg a politikai akarat.

2004. 06. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merész stratégiát dolgozott ki Sztaniszlav Bjelkovszkij moszkvai politológus az úgynevezett Dnyeszter menti válság megoldására. Az orosz Nemzeti Stratégiai Intézet vezetője szerint Romániát 2010-ig egyesíteni kell a Moldovai Köztársasággal, ezzel párhuzamosan pedig önálló állammá kell nyilvánítani a szakadár Transznisztriát. A Kreml szürke eminenciásának tartott Bjelkovszkij elképzelése ezen a héten került be a román politikai diskurzusba, miután az egyik bukaresti napilap egy román–orosz alapítvánnyal közösen Transznisztria kontra Besszarábia címmel rendezett nemzetközi konferenciát Bukarestben.
A Dnyeszter menti térség meglehetősen zavaros politikai helyzetének rendezésére tulajdonképpen már néhány hónappal ezelőtt született egy hasonló alternatíva Moszkvában. Ezt Dmitrij Kozak, Putyin egyik tanácsadója dolgozta ki, a Moldovai Köztársaság és Transznisztria együttes föderalizálását célozva meg. Meglepetésre azonban a tervet nem a szakadár tiraszpoli vezetés, hanem Chisinau vetette el. Bjelkovszkij javaslatának lényege, hogy Moszkva „kijárná” az EU-nál és az Egyesült Államoknál Transznisztria függetlenségének elismertetését, ennek fejében pedig felajánlja Romániának és Besszarábiának az egyesülés lehetőségét. Az eddig napvilágot látott elemzések szerint a stratégia megvalósításához szinte kizárólag Tiraszpolnak fűződik konkrét érdeke. Az 1992-es moldovai–transznisztriai háború után önmagát függetlennek nyilvánító Dnyeszteren túli terület – amelyet jelenleg egyetlen ország sem ismer el – ugyanis megszerezhetné államiságát. Csakhogy Bukarest és Chisinau ezt sohasem támogatta. Továbbá a korábban román, majd a Szovjetunió fennhatósága alá tartozó Besszarábia és Románia egyesüléséhez napjainkban Bukarestben és Chisinauban egyaránt hiányzik a politikai akarat, amit tetéz a két „testvérnemzet” közötti meglehetősen elhidegült viszony is. A mindenkori román politikai vezetés és a társadalom többsége koloncként tekint a gazdaságilag elmaradott Besszarábiára, amely hátráltathatja az EU-ba törekvő országot. Így szinte borítékolható az orosz stratéga ambiciózus tervének kudarca, főleg azért, mert annak brüsszeli és washingtoni kedvező fogadtatása is kérdéses.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.