Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Egyesülhet az ellenzék

Merész tervvel rukkolt elő a romániai Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke, aki az alakulatnak a szintén ellenzéki Demokrata Párttal (PD) való egyesülését javasolja. Elképzelése szerint az új, bukaresti kormányváltásra is esélyes jobbközép párt az Európai Néppárthoz (EPP) csatlakozna.

2004. 07. 21. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvalósulása esetén Valeriu Stoica víziója jelentősen átrajzolná a romániai politikai palettát. A jelenleg ügyvédi karrierjét építő, egykori liberális vezető sürgős, ugyanakkor elkerülhetetlen feladatként vázolja fel a két ellenzéki erő egyesítését, amelyet szerinte a romániai és a nemzetközi politikai konjunktúra egyaránt megkövetel. Az 1996 és 2000 között fungáló bukaresti kormány igazságügy-minisztere szerint az elmúlt időszakban végbement romániai demokratikus átrendeződés közepette „adja magát” a szociáldemokrata irányvonalat képviselő Demokrata, valamint a Theodor Stolojan exkormányfő nevével fémjelzett Nemzeti Liberális Párt fúziója. Stoica legfőbb érve, hogy az immár két éve politikai szövetséget alkotó két párt szinte biztosan megnyerné a novemberi parlamenti és elnökválasztást, ha addig egyesíti erejét. Ennek egyik jele, hogy az ellenzéki DA Szövetség (az Igazság és Valóság szavak rövidítése magyarul igent jelent) a júniusi helyhatósági választásokon maga mögé utasította a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD), amelynek tevékenységét egyre nagyobb lakossági elégedetlenség is kíséri. A liberális politikus szerint az új, jobbközép alakulattá avanzsáló párt betöltené a tetszhalott állapotban leledző román jobboldal keltette űrt, amely a Román Demokrata Konvenció négy évvel ezelőtti bukásakor keletkezett. A román politikai élet reformja ugyanis megköveteli az ideológiai egyensúly megteremtését, amelyről ebben a pillanatban a baloldal fölénye, valamint a koherens jobboldali politika nemléte miatt nem beszélhetünk.
Valeriu Stoica szerint az ellenzék egyesítése oly módon történhetne meg, hogy a demokraták kilépnek a Szocialista, a liberálisok pedig a Liberális Internacionáléból, az újonnan születő alakulat pedig a legtekintélyesebb európai irányzat, az Európai Néppárt tagjává válna. Az ötletgazda szerint az EPP politikai, anyagi és logisztikai támogatásával a jobbközép párt hosszú távon hozzájárulna a politikai stabilitáshoz Romániában, és alapjaiban erősítené a demokráciát. „Az egyesülés technikai része egy-két évig is eltarthat, ám kinyilvánításáról egy kongresszus egyetlen óra alatt döntést hozhat” – vélekedik programjában a demokraták és liberálisok jelenlegi szövetsége fölött is bábáskodó politikus.
Stoica javaslata egyelőre csupán pártján belül lelt pozitív visszhangra. Noha a liberális alakulat felső vezetősége hivatalosan egyelőre csak magánvéleménynek tekinti az elképzelést, területi szinten többen kifejezték támogatásukat. Érthetően, mivel a liberális-demokrata helyhatósági siker többnyire a két alakulat vidéki együttműködésének, valamint egymás gyenge pontja kiegészítésének köszönhető. A fúziót Traian Basescu demokrata pártelnök utasította el kategorikusan. Bukarest főpolgármestere szerint a DA Szövetség ereje éppen abban rejlik, hogy mind a szociáldemokrácia, mind a liberalizmus híveinek köréből toborozhatja választóit. Ezzel szemben a liberális stratéga ötletét számos román politológus felkarolta, mondván: az egyesülés legkésőbb a választások után, 2005-ben amúgy is megtörténik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.